Zobacz pełną wersję : Canon 450d + kit czy Nikon d80 + 18-70 mm
Witam,
mam problem, ponieważ z produkcji został wycofany N d80, którego bardzo chciałam kupić na wakacjach. Z racji tego, że nie ma już nowych (lub są po kosmicznych cenach), przyjrzałam się cenom używanych. Owszem, są zadowalające, ale co z tego, jak i tak trochę nadpłacę niż w Euro Rtv Agd (2550zł). Chciałam kupić używanego d80 + nowy 18-70mm, ale wtedy wynosi to około 1800 + 900zł, dając nam 2700zł... Trochę mi to nie na rękę, aczkolwiek to jest lepszy obiektyw od Kit'a z którym był d80 sprzedawany w Euro.
Canon jest tańszy od Nikona. W Euro jest za 2 z czymś, z obiektywem Kit. Wiem, że obie te marki są dobre, ale kompletnie nie wiem teraz co wybrać. Nowego Canona 450d + kit czy uż.Nikona d80 + obiektyw 18-70mm.
Ma ktoś doświadczenia z jednym i drugim, który wybór byłby rozsądniejszy? A może w ogóle inne modele?
Edit//
W Euro Nikon d5000 jest za 3xxx zł, z Kitem, nad nim też się zastanawiam... to w końcu bardzo dobry aparat, ale.. jakoś tak. Cena jak na niego, raczej zachęcająca..
Gdzie moge znaleźć najtaniej d90 wraz Kitem albo samo Body?
Twoje pieniądze - Twój wybór - Ty będziesz robić zdjęcia.
"Obmacać" jedno i drugie, sprawdzić co lepiej leży w łapkach, poczytać instrukcje, przejrzeć forum N i C.
Tak naprawdę to nikt za Ciebie nie podejmie decyzji, a za chwilę wybuchnie tutaj dyskusja o wyższością "świąt bożego narodzenia nad wielkanocnymi i odwrotnie" ;)
Ten kit od canona to faktycznie nazwa idealnie do niego pasuje. Nikonowski jest zdecydowanie lepszy. Zastanów się czy nie lepiej kupić używanego tamrona. Co do puszki to tak na szybko canon da cieplejsze kolorki.
Lagunman
13-06-2009, 16:38
widzisz miałem ten sam dylemat ... pare lat temu. Przede wszystkim u mnie jednak zadecodowała większa "wierność" nikona w oddawaniu tego co widzimy. Nie jestem az tak zakochany w nikonie żeby mówić ze C to d ... Tak czy inaczej musisz pamiętac że decydujesz się na system. Jeśli kiedyś zechcesz zmienić "coś" to w tym samym systemie. Oczywiście znajdą się tacy, którzy mają ot chociażby 450D i np D3 ale to raczej wyjątki. Ja swojej drogi wyboru nie żałuję a zadecydowało u mnie to co kolega wyżej napisał ... "jak leży". Po wielu teoriach na temat obu marek poszedłem do sklepu i chwyciłem właśnie bodajże Twój zestaw. Wiedziałem że to musi być N, kiedy poszedłem półkę wyżej i chwyciłem puchy PRO wybór był oczywisty NIKON :) udanego wyboru kolego :)
A ja polecę coś tańszego, a naprawdę bardzo solidnego i dobrego dla amatora (chyba takim jeszcze jesteś?):
PENTAX k200 - wycofany z produkcji bo robił za dużą konkurencję wyższym modelom, ale dostaniesz jeszcze za mniej niż 2000
Jap, ja nigdy nie miałam jeszcze lustrzanki, więc chcę wybrać coś w miarę przyzwoitego, ale nie jakiegoś kita... dzięki za info.
Ja niestety nie mam już jak zmacać N d80.. nie ma go już w sklepach, ech. Ale chyba jednak pozostanę przy pierwotnym pomyśle, i wybiorę Nikona. Używaka jakiegoś kupię i nowy obiektyw.
na Twoim miejscu nie wchodziłbym ani w d5000 ani w 450d
to najniższa półka w obu systemach - po jakimś czasie odczujesz to i paru rzeczy będzie Ci w nich brakować (mz oczywiście;))
ja na Twoim miejscu po prostu dałbym ogłoszenie na giełdzie
kupię d80 do xxx zł do xx przebiegu - czesto ludzie sprzedają aparaty ze śmiesznym przebiegiem, zadbane
a jeśli koniecznie chcesz nowkę body - kup body d90 nówkę
i kita 18-70 na giełdzie za 500 spokojnie wyrwiesz
willy_fil_
13-06-2009, 17:24
Myślę, że kolega "amirez" wyrazil dokladnie to co kazdy ci powie. Podotykaj, poczytaj instrukcje. Ja, kiedy chcialem kupic lustro mialem taki sam problem. Wczesniej robilem Lumix'em FZ30 a Canon dawał mi podglad LV. Mocno sie zastanawialem bo wydawalo mi sie wazne, ze przy kadrowaniu z "żaby" (np.) podglad na zywo jest miły.Chodziłem po sklepach, czytałem fora i padło jednak na D80 :) Ważniejszym kazało się że ma dwa kólka nastawcze i dodatkowy wyświetlacz. Do tego wybralem 18-105 VR. Chyba najlepsze szkło dla popczątkujacego (ale tu moge sie mylić). Potem zapragniesz juz tylko jasności... Ale ty wybierasz ty decydujesz... powodzenia
Tak wiec bez zastanowienia bral bym tego D80 uzywke......ale to moje zdanie.....
450D jest z nizszej polki choc matryca lepsza.....ale brak wyswietlacza u gory jest denerwujacy......
Co do KITa z D80 to nie jest taki zly a juz na 100% lepszy od KITa Canona.....
Przymiarka, dopasowanie i wybor bedzie dokonany:)
18-70 to bardzo fajny i dobrze wykonany KIT wlasnie!
Pomysl tez o 18-105 VR nie jest zly cena taka sama - minus plastikowy bagnet.....
Poczytaj o tych aparatach i przemysl to na spokojnie.....
Pamietaj ze N D80 to kult;)
Pozdrawiam
mg-maciek
19-06-2009, 00:16
kolego jeśli jeszcze nie kupiłeś to z całego serca odradzam canona 450
to dobry aparat pod warunkiem że zapodasz do niego porządne szkło a i tak jeśli chodzi o zdjęcia przegrywa z d80
mam porównanie canona 450d (właśnie go sprzedaję) z d80 mojej kuzynki
po obejrzeniu jej zdjęć zdecydowałem się na lustrzankę i padło na 450 bo wszędzie zachwalany czego on tam nie ma i tu zaskoczenie - przepaść w jakości zdjęć między 450 a d80 na korzyść d80
ze względu na to że nie ma już nowych d80 zakupiłem d90 i pomimo groźby błędów itp itd jestem zauroczony jakiścią zdjęć a przecież o to w tym wszystkim chodzi - nie o puszki, wielkość i umiejscowienie wyświetlaczy oraz ich ilość bo do tego można się przyzwyczaić
najważniejsze jest zeby zdjęcia nam się podobały więc radzę przed zakupem weź sobie kartę zrób kilka zdjęć różnymi modelami i obejrzyj je dokładnie na kompie i nieważne z czego ci się spodobają (olympusa, sony, canona, nikona) bierz tego który wg. Ciebie robi najlepsze zdjęcia BO TO MA CIESZYĆ !!! (a nie imponować)
pozdrawiam
ze względu na to że nie ma już nowych d80 zakupiłem d90 i pomimo groźby błędów itp itd jestem zauroczony
Sorry a D80 nie mial bledow??? Gdzies na forum czytalem nawet o bledach w D50, D70,D200 i D300:) Chodzi ci zapewne o slynne error i F-- itp???
Otoz uzywam D90 z 50 1,8 i T 17-50 2,8 i oba z pozadnym metalowym bagnetem.....nie wiem co to F--
18-105VR mam podpiety do D40 i tam tez spokoj.....torebka wchlaniajaca wilgoc w torbie chyba dziala:)
Znajomy mial slynny blad karty na Sandiscu Extrem III 16gb i pomoglo zalozenie dodatkowego folderu....
Chyba nie jest tak zle z tymi bledami:)
ogonowa skoro i tak chcesz kupować w Euro RTV AGD to może kup D90 na raty?? Cena co prawda nie jest jakaś szalenie niska, ale po rozłożeniu w równych częściach na 30 miesięcy jest chyba do przełknięcia... a aparat na pewno będzie Ci służył dłużej, niż 2 i pół roku przez które będziesz spłacać raty.
Jeśli jednak w ogóle nie bierzesz D90 pod uwagę, D80 to dobry aparat :) Myślę, że będziesz zadowolona.
Co do obiektywów, prócz 18-70 warto zainteresować się 18-105 VR.
szymonvader
19-06-2009, 15:37
nie wiem dlaczego wszyscy atakuja ze 18-105vr nie ma metalowego bagnetu...osobiscie uzywam i nie mam z nim najmniejszych problemow a sprawuje sie bardzo dobrze i jest chyba najlepszym rozwiazaniem dla poczatkujacego. Dobry zakres ogniskowych a i ostrosc na poziomie. Jak na raty to wybralbym d90+18-105VR mysle ze zestawik sie sprawdzi.
coroner, właśnie w euro jest fajnie, bo w ratach nie ma naliczeń tych procentów itp. w innych sklepach przepłaca się około 800zł, a tu nie, ale jednak za to d90 tyle samo przepłacam, bo cena za niska to nie jest :P.
D90 super wyborem by był, ale to nie jest czasem lustro z nieco wyższej półki? Nie chcę od razu na głęboką wodę, bo jeszcze przy pierwszym użyciu zepsuję coś :D. A tak serio, to nie chcę lustrzanki na zaawansowanym poziome (tak opisują D90 w opisach na stronach sklepów, jak tak sobie poczytuję), a na amatorskim lub (jeśli taki oczywiście istnieje) amatorsko-zaawansowanym, czyli coś pośredniego.
Wezmę jednak to 18-105 VR, większy zakres się przyda, bo to ma być coś uniwersalnego na pierwszy raz, potem się pomyśli.
D.Anihilati
20-06-2009, 00:00
W kwestii obiektywu, jesli kupowalbym nowy zestaw, to musze sie zgodzic z moimi przedmowcami - wybralbym N18-105VR - 1000 PLN.
W kwestii korpusu jest troszke gorzej... tok rozumowania moze byc taki:
Gdy brac pod uwage tylko nowe egzemplarze to jesli rozwazasz D5000 to moze lepiej D60? (ergonomia z D5000, mozna powiedziec, ze D60 do D5000 ma sie podobnie jak D80 do D90) 1500 PLN korpus. (Co z N18-105 daje 2500) Ale przy tej cenie czlowiek zaczyna sie zastanawiac, czy nie lepiej jednak na poczatek D5000 z kitem 18-55VR za 2800, ale jak juz jestes przy tej kwocie to moze dolozyc te pare zlotych jednak do lepszego obiektywu (z lepszym zakresem ogniskowych), czyli do N18-105 za 3300PLN. No tak ale teraz jest promocja w Saturnie i D90 z N18-105 mozna za niecale 4000 PLN dorwac. I tak wychodzac od ok. 2500 PLN doszlismy do 4000 PLN.
Zatem:
albo stawiasz sobie ostra granice i jej bron Boze nie przekraczasz,
albo powoli podwyzszasz finansowy limit, az dojdziesz do pewnej granicy, przy ktorej nastepny "upgrade" bylby zbyt kosztowny i moim zdaniem taka granica jest wlasnie D90 + N18-105 (D90 jest nastepca D80 i jest to sprzet tego samego "poziomu zaawansowania").
Nie odrzucalbym tez C 450D, jak robi to mg-maciek, widzialem z niego fotografie o wiele lepsze niz niektorych osob z D90, kwestia fotografa.
Nie odrzucalbym tez C 450D, jak robi to mg-maciek, widzialem z niego fotografie o wiele lepsze niz niektorych osob z D90, kwestia fotografa.
Dobry aparat sam z siebie dobrych zdjęć nie robi, musi być jeszcze podłączony do niego dobry fotograf. Dobry aparat ma fotografowi tylko w tym pomagać.
giltoniel
20-06-2009, 00:12
Ten kit od canona to faktycznie nazwa idealnie do niego pasuje. Nikonowski jest zdecydowanie lepszy. Zastanów się czy nie lepiej kupić używanego tamrona. Co do puszki to tak na szybko canon da cieplejsze kolorki.
Rzeczywiście pierwsza wersja kita 18-55 pozostawiała wiele do życzenia. Niemniej razem z 450D sprzedawana jest kolejna odsłona tego obiektywu ze stabilizacją i jest to nawet szkło przyzwoite. Mnie osobiście szlag jasny trafia jak słyszę szczęk przypominający gryzienie piasku z 18-55 w D40 mojej żony. A i obiektyw swoimi właściwościami nie zachwyca na moje canonierskie oko, podobnie jak 18-70 podpięty pod D70s, którym to miałem okazję robić zdjęcia całkiem niedawno ;)
coroner, właśnie w euro jest fajnie, bo w ratach nie ma naliczeń tych procentów itp. w innych sklepach przepłaca się około 800zł, a tu nie, ale jednak za to d90 tyle samo przepłacam, bo cena za niska to nie jest :P.
D90 super wyborem by był, ale to nie jest czasem lustro z nieco wyższej półki? Nie chcę od razu na głęboką wodę, bo jeszcze przy pierwszym użyciu zepsuję coś :D. A tak serio, to nie chcę lustrzanki na zaawansowanym poziome (tak opisują D90 w opisach na stronach sklepów, jak tak sobie poczytuję), a na amatorskim lub (jeśli taki oczywiście istnieje) amatorsko-zaawansowanym, czyli coś pośredniego.
Wezmę jednak to 18-105 VR, większy zakres się przyda, bo to ma być coś uniwersalnego na pierwszy raz, potem się pomyśli.
D90 to po prostu nowsza wersja D80......fakt ze ma sporo nowinek w srodku.....a zwlaszcza znakomita matryca:)
Jest to dobra opcja i zdecydowanie polecam!
Miałem w rędku Canona 450, bardzo lekki, przez co stwarza wrażenie, że jest kiepsko wykonany. Niestety nie miałem okazji robić zdjęć.
Robiłem zdjęcia D90. Bardzo dajny aparat, większy ekran, lepsza matryca. Naprawdę zacny sprzęt i chyba wart ceny.
Jeżeli chcesz iść po taniości, kup D80 - mam i nie narzekam. Po 10 tyś zdjęć przekonałem się jednak że super matryce, macierzowe pomiary światła i tak nic nie dają, bo to człowiek wybiera kadr i naciska spust migawki. I tak ostatnio używam punktowego pomiaru światła i trybu "M".
Jeej. Patrzę tak na ceny tego d90, to odechciewa mi się go jednak.. cena jest powalająca, a, o ile się nie mylę, podobne parametry ma d5000. Cena jest o wiele niższa, ale chyba nie jest to zbyt dobry wybór? Wiele osób nie jest przekonany do jego wszystkich bajerów itd..
Z tego co czytam, to najtaniej chodzi teraz d90 + 18-105 w Saturnie, jednak tam pewnie z ratami będzie znowu kiszka.. naliczą mi ileś procent i kupa, ładnie mówiąc. Chyba jednak zdecyduję się na d90 w Euro. Koszt 4600zł, opłaca się :/?
Dokładnie taki zestaw testowałem (mój kolega ma). Naprawdę robi świetne fotki. Polecam zajrzenie do sklepu Agito.pl. Większość sprzętu kupiłem u nich. Czasami mają dobre ceny. D90 body około 3300-3400, więc jesteś 200-300 PLN do przodu w stosunku do Euro. Nie mają tylko obiektywu 18-105. Kosztuje około 1000 PLN na Allegro. Co prawda 18-105 winietuje dość mocno, ale da się przeżyć w tej cenie.
D.Anihilati
20-06-2009, 15:41
Jeej. Patrzę tak na ceny tego d90, to odechciewa mi się go jednak.. cena jest powalająca, a, o ile się nie mylę, podobne parametry ma d5000. Cena jest o wiele niższa
Coz, za D5000 w stosunku do D80 przemawia (moim zdaniem) lepsza matryca (i to nie chodzi tylko o "wysokie uzywalne ISO"). Live View w polaczeniu z odchylanym ekranem i mozliwosc krecenia filmow.
Przeciw jest (zwykle) ergonomia (chociaz to kwestia w duzej mierze subiektywna - bo niektorzy nie odczuwaja tak potrzeby drugiego pokretla i dodatkowego wyswietlacza z parametrami, a wiekszy i ciezszy korpus nie zawsze jest lepszy) oraz brak oslawionego srubokreta (niby nic, po co tyle gadac), ale jak przyjdzie czas na nowy obiektyw... jakas stalke... to wtedy boli, ze ten "fajny" Nikkor 50/1.8 za 600 PLN nie bedzie mial autofocusa. Z kolei jak sie kupi wersje z silniczkiem to okazuje sie, ze zaoszczedzona na korpusie kase pochlonal juz pierwszy obiektyw.
ale chyba nie jest to zbyt dobry wybór?
IMHO bardzo dobry.
Wiele osób nie jest przekonany do jego wszystkich bajerów itd..
E tam, purysci sprzetowi... przeciez fakt ze aparat kreci zdjecia nie powoduje ze rejestruje gorsze zdjecia.
Z tego co czytam, to najtaniej chodzi teraz d90 + 18-105 w Saturnie, jednak tam pewnie z ratami będzie znowu kiszka.. naliczą mi ileś procent i kupa, ładnie mówiąc. Chyba jednak zdecyduję się na d90 w Euro. Koszt 4600zł, opłaca się :/?
No to pojdz i sie dowiedz, ile Ci tych procentow dolicza... bo moze sie okazac, ze nawet na oprocentowane raty w Saturnie wyniesie Cie mniej niz w EURO.
Moim zdaniem Canon 450d to bardzo dobry aparat. Widziałem naprawdę niezłe zdjęcia zrobione tym sprzętem wraz z kitowymi obiektywami (18-55 IS + 55+250 IS).
Na dzień dobry trzeba tylko dokupić gripa, bo niezbyt wygodnie to się trzyma.
Co byś jednak nie wybrał, gdy będziesz kupował w Euro na raty to bardzo dokładnie przestudiuj umowę. Parę miesięcy temu kumpel chciał wziąć tam też jakiegoś Canona na raty i pomimo sloganu reklamowego "raty 0%" kazali mu zapłacić za ubezpieczenie 600 czy 700zł! Nie wiem, jak jest teraz, ale wiadomo - z tymi ratami trzeba wszędzie uważać.
Moim zdaniem jesli chodzi o nikona, to zamiast d80 zdecydowanie lepiej kupic d5000, o ile zależy Ci na jakości zdjęc, bo d5000 to znacznie lepsza matryca, a co się z tym wiąże - nie da się opowiedzieć słowami :)
D.Anihilati
20-06-2009, 16:49
Co byś jednak nie wybrał, gdy będziesz kupował w Euro na raty to bardzo dokładnie przestudiuj umowę. Parę miesięcy temu kumpel chciał wziąć tam też jakiegoś Canona na raty i pomimo sloganu reklamowego "raty 0%" kazali mu zapłacić za ubezpieczenie 600 czy 700zł! Nie wiem, jak jest teraz, ale wiadomo - z tymi ratami trzeba wszędzie uważać.
Z tym ubezpieczeniem to trzeba uwazac.
Czasem jest obowiazkowe, mi kiedys zaspiewali 7% (wlasnie w EURO), wiec ich wysmialem i poszedlem gdzies indziej, natomiast czesto to jest wciskanie kitu. Pamietam jak kiedys w podobnej sytuacji, Pani probowala mnie wyprowadzic w pole i chciala wcisnac na sile "fakultatywne ubezpieczenie". Na co stwierdzilem, ze "fakultatywne" oznacza, ze nie musze go wykupowac. No i Pani ze skwaszona mina przyznala mi racje i dala spokoj, ale ilu ludziom wcisnela ten produkt to jej.
velaskez
20-06-2009, 17:56
Moim zdaniem Canon 450d to bardzo dobry aparat. Widziałem naprawdę niezłe zdjęcia zrobione tym sprzętem wraz z kitowymi obiektywami (18-55 IS + 55+250 IS).
A co aparat ma do naprawdę niezłych zdjęć. Ja zrobię niezłe zdjęcia 40letnim Zenitem, tylko muszę rolkę filmu kupić:-P
Szukam teraz najtańszych ofert d90 + 18-105 vr, na allegro są najtańsze - 4200zł ok. Szukam możliwości na raty - znalazłam jedną, zobaczymy.
A co aparat ma do naprawdę niezłych zdjęć. Ja zrobię niezłe zdjęcia 40letnim Zenitem, tylko muszę rolkę filmu kupić:-P
No tak, niezbyt precyzyjnie się wyraziłem.
Wyszedłem z założenia, że gdy zastanawiamy się nad wyborem aparatu, to porównujemy tylko to, co można porównać, czyli np. poziom szczegółowości, szumy na wysokich iso, celność AF, itp. Tu, moim zdaniem, w tym przedziale cenowym, Canon 450d prezentuje się bardzo dobrze. Sam mam Nikona d90, którego bym nie oddał za żadne skarby :) , tyle że kosztował on już znacznie więcej.
Edit: Widzę, że autorka pytania już się zdecydowała na model, także nie ma już powodu do dalszych rozważań na ten temat :)
Moim zdaniem jesli chodzi o nikona, to zamiast d80 zdecydowanie lepiej kupic d5000, o ile zależy Ci na jakości zdjęc, bo d5000 to znacznie lepsza matryca, a co się z tym wiąże - nie da się opowiedzieć słowami :)
A ja nigdy nie zaplacil bym takich pieniedzy za D5k.....
Pozatym co ma aparat do jakosci zdjec?? Jak fotograf d.... to......
Szkla! Umiejetnosci! i mozna nawet D40 klepac swietne zdjecia!
a ja nigdy w życiu bym nie zamieniał d5000 na d80, poza tym skoro aparat nie ma nic do jakości zdjęć, to po co wydawać tyle kasy, skoro można kupić sobie benq albo samsunga za 300pln i robić wspaniałe fotki >:)
a ja nigdy w życiu bym nie zamieniał d5000 na d80, poza tym skoro aparat nie ma nic do jakości zdjęć, to po co wydawać tyle kasy, skoro można kupić sobie benq albo samsunga za 300pln i robić wspaniałe fotki >:)
To jest dzial lustrzanek Nikona a nie kompaktow....kazdym lustrem wykona sie dobre zdjecia, duzo zalezy od szkla ale najwazniejsze sa umiejetnosci.......matryca CMOS daje nam wieksze uzywalne ISO a nie super jakosc zdjec!
no ale skoro aparat nie ma nic do jakości zdjęć, to po co lustro?? a cmos nie tylko daje większe iso, a gdyby nawet, to często przecież to iso się zwiększa w celu zdrobienia zdjęcia, co wpływa jak najbardziej na jego jakość!
Ja może powiem tak:
Aparat daje możliwości fotografowi, aby rozwinął skrzydła ;). Na kiepskim sprzęcie można zrobić wyśmienite foty, ale po to kupujemy coś lepszego, aby sobie możliwości poszerzyć, stwarzać sobie jakieś pole, po którym możemy się poruszać. Zwykłą cyfrówką mogę zrobić wyśmienite zdjęcie, ale nie będę mieć możliwości udoskonalenia mojego sprzętu o dodatkowy obiektyw, jeśli będę robić zdjęcia jakiś szczególnych rzeczy. Nie będzie tego pola wyboru i przy gorszych sprzętach po prostu mamy tak ograniczone możliwości, że to niektórym po prostu nie leży.
no ale skoro aparat nie ma nic do jakości zdjęć, to po co lustro?? a cmos nie tylko daje większe iso, a gdyby nawet, to często przecież to iso się zwiększa w celu zdrobienia zdjęcia, co wpływa jak najbardziej na jego jakość!
No jak kto lubi.....choc przy wydruku zdjec z D80 robionych na ISO 800 szum jest niezauwazalny.....wiadomo ze na ekranie monitora to widac.....
Wiem co to szum bo mialem D200 ktory potrafil zaszumic;)
Raczej staram sie nie uzywac wysokich ISO..........
Co do CMOSa to fakt ze nie tylko ISO ale tez zasieg tonalny jest wiekszy......z tym ze najwiekszy wplyw na fotografie ma fotograf a nie aparat!
D5k dla mnie to aparat dla fanow kompaktow przyzwyczajonych do LV i odchylanych ekranikow.....i do takich bedzie trafiac.......uwazam ze nie jest wart tych pieniedzy i tyle! Bronisz tego aparatu bo go posiadasz.....i chwala tobie za to.......ciekawe tylko kiedy stwierdzisz ze ten aparat ciebie ogranicza i ze brak tobie silnika w body, szkla drozsze i ta obsluga w menu.....poprostu jest za drogi! powinien kosztowac niewiele wiecej niz D60....
Pozdrawiam
....z tym ze najwiekszy wplyw na fotografie ma fotograf a nie aparat!
to jest oczywista oczywistość - na szczęście w fotografii sprzęt nie ma tak dużego znaczenia jak np: w formule 1, bo musielibyśmy mieć najnowszy i najdroższy sprzęt, żeby w ogóle miec jakieś szanse :)
D5k dla mnie to aparat dla fanow kompaktow przyzwyczajonych do LV i odchylanych ekranikow.....i do takich bedzie trafiac......
do mnie trafił z innego powodu, zupełnie się z tym nie zgadzam, (lepiej miec odchylany, niż nie miec -tak swoją drogą :) )
mam nadzieję, że na jak najdłużej zaspokoi moją chęć fotografowania, ale nie miałbym nic przeciwko, gdybym musiał za niego mniej zapłacić :)
przepraszam, trochę niewyraźnie te cytaty zostały zaznaczone...
DarekD80
23-06-2009, 20:38
Też miałem ten dylemat i wybrałem ostatecznie D80.
Darek, ale dlaczego, muszę mieć uzasadnienie.
ja tez wybrałem D80.
Dlaczego?
podgląd głębi ostrości, górny wyświetlacz, dwa pokrętła nastaw. akurat wchodził 18-105, IMO uważam za lepszą puszkę D80, kompatybilność z obiektywami - canon ma chyba jeszcze bardziej to porypane niż nikon.
poza tym ergonomia (trzymanie, wielkość) i wizjer, testy, opinie, fotki ogladane tu i tam, szczegolnie na pixel peeper, macanie...
no i w końcu to Nikon :D
velaskez
24-06-2009, 08:35
Najchętniej to bym zaczął parafrazując cytat z filmu: "Co Wy wiecie...o zabijaniu", ale zacznę inaczej;)
Doleję oliwy do ognia. Canonami robiłem, 300D, 350D, 400D, 30D (ale tylko na chwilkę) i wcale nie są to złe aparaty. Skoro one były dobre, to czemu 450D miałby robić gorsze zdjęcia od D80? Widzieliście zdjęcia Rosie Hardy? Ona ma Canona 400D.
I am 18 years old, I work with a Canon EOS 400D, GIMP image editor and a tripod. I fell in love with an artist here on flickr, and even though we are an ocean apart, nothing makes me feel more alive.
http://www.flickr.com/photos/rosie_hardy/
Chcę widzieć, pany jakie odje***** zdjęcia robicie swoimi D80 i D90. Jak widać jeszcze raz na załączonym obrazku, nie liczy się za bardzo czym, ale jak. A granicą jest nasza wyobraźnia.
A cykl Rosie pt. "365 days" jest niesamowity, dzień w dzień nowe zdjęcie przez cały rok dodawała...
...nie liczy się za bardzo czym, ale jak. A granicą jest nasza wyobraźnia.
To jest sedno sprawy. Niestety, to wcale nie pomaga w wyborze nowego, wymarzonego sprzętu. Znam ludzi, którzy kompaktami robili takie zdjęcia, jakich ja D80 nie zrobię. Ale pewnie ja takiego oka nie mam, takich pomysłów etc.
Wracając do tematu wątku, oczywiście ciężko dostać rzetelną odpowiedź pytając o Canona na forum Nikona ;) Co prawda jest tu paru Canonierów i może oni by powiedzieli o zaletach i wadach C450D i kicie. Ja ze swojej strony mogę śmiało polecić D80 (wspomniane: górny wyświetlacz, dwa pokrętła czyli ergonomia) ale nie wiem, czy to lepszy sprzęt od 450D czy nie. Na pewno da się nim robić zdjęcia, a czy "ładne" - to już zależy od fotografa.
Najchętniej to bym zaczął parafrazując cytat z filmu: "Co Wy wiecie...o zabijaniu", ale zacznę inaczej;)
Doleję oliwy do ognia. Canonami robiłem, 300D, 350D, 400D, 30D (ale tylko na chwilkę) i wcale nie są to złe aparaty. Skoro one były dobre, to czemu 450D miałby robić gorsze zdjęcia od D80? Widzieliście zdjęcia Rosie Hardy? Ona ma Canona 400D.
I am 18 years old, I work with a Canon EOS 400D, GIMP image editor and a tripod. I fell in love with an artist here on flickr, and even though we are an ocean apart, nothing makes me feel more alive.
http://www.flickr.com/photos/rosie_hardy/
Chcę widzieć, pany jakie odje***** zdjęcia robicie swoimi D80 i D90. Jak widać jeszcze raz na załączonym obrazku, nie liczy się za bardzo czym, ale jak. A granicą jest nasza wyobraźnia.
A cykl Rosie pt. "365 days" jest niesamowity, dzień w dzień nowe zdjęcie przez cały rok dodawała...
Każdy o tym wie, ale wiadomo jeśli ktoś chce mieć sprzęt którym mu się będzie dobrze robiło to niech kupuje N, C, P, S cokolwiek, moze nawet kamerą otworką robic.
Ale sprzęt ma się nam podobać i pomagać, a nie że za każdym spustem migawki będziemy myslec ze jakbym kupił C to był miał to to i tamto, zamiast sie skupiac na fotografii.
To jak z fortepianami - tak samo fenomenalnie mozna zagrac na Steinwayu, Bosendorferze czy Bechsteinie.
Wynik i tak zalezy od grającego, ale są instrumenty na których się dobze gra i które się "czuje",
a są takie które nie odpowiadają nam i to chodzi.
Mamy być zadowoleni z narzędzia.
Ok, czyli raczej Canona mam z głowy. Jakoś tak.. no nie wiem, chyba się bardziej oswoiłam z myślą o Nikonie :). Ale wybrałam nie D80, tylko D90 :). To da mi jednak większe możliwości, chociażby z obiektywami [tak ktoś pisał]. Teraz tylko czekać na info o pieniądzach ;).
ogonowa,
co jak co, ale jak chcesz dac 3k to pomysl nad Canonem 40D, za ta cene mysle bezkonkurencyjny,
oczywiscie to tylko puszka, chyba ze wolisz nikona :)
ale ja bym to rozważył głęboko - body są od 2500
A nie wiecie czy w Saturnie D90 z 18-105VR jest jeszcze w promocji?
Promocja była 19-21 czerwiec 2009
W Gdańsku był D90 + N18-105 za 3950zł a w Katowicach i Tychach 3 800 zł.
Trzeba śledzić ich stronę w zakładce "Oferta specjalna", lub czytac gazetki jak przynoszą.
www.saturnpolska.com
Teraz przykładowo jest w gazetce na Gdańsk Canon 500D + 18-55IS za 3390zł ;)
Promocja była 19-21 czerwiec 2009
W Gdańsku był D90 + N18-105 za 3950zł a w Katowicach i Tychach 3 800 zł.
I pomyśleć, że w grudniu za ten zestaw dałem 3390zł!
Kurde... W Krakowie był z 3750 i nie zauważyłem :(
Byłem w Saturnie i jest teraz po 4400... ech...