PDA

Zobacz pełną wersję : Fleksja programu

inspektorks
20-09-2006, 14:47
Proszę o pomoc. W instrukcji D80 jest napisane, że w trybie „P” można określić różne kombinacje otwarcia migawki i wartości przesłony. Ma to być możliwe do uzyskania poprzez obracanie głównym pokrętłem sterownia. Niestety, w D80, który nabyłem niedawno funkcja ta nie działa. Mimo, że kręcę pokrętłem (przy wciśniętym do połowy spuście migawki) nie ma żadnych zmian w zakresie przysłony czy migawki. Czy aparat jest uszkodzony, jakieś ustawienie blokują tę funkcję czy coś robię źle…

loriath
20-09-2006, 15:01
Po pierwsze, nie trzeba tego robić przy wciśniętym spuście... byle był uruchomiony pomiar światła i żeby było widać kombinację czasu i prześłony. W programie "P" czasami trzeba się trochę nakręcić, żeby "załapał" - to samo było w przypadku D70. Ale dziala... Chyba, że masz lampę podniesioną, to nie zadziała - nie wiem czemu, bo moim zdaniem mogłoby - ale nie działa. Trzeba wyedy przestawić tryb na "S" lub "A". Ale zobacz też czy na innych funkcja kółeczko Ci działa - -jeśli działa, to musi działąć i tu.

pdzran
20-09-2006, 15:02
Nie jestem pewien ale ja w D50 mam tak , ze jak jestem w trybie podgladu to pkretlo przewija fotki , jak przycisne lekko migawke (do polowy) i puszcze , to moge w trybie P zmieniac ustawienia, nie trzymam natomiast migawki wcisnietej do polowy ...

inspektorks
20-09-2006, 15:36
Niestety. Nie działa ta funkcja niezależnie od tego, czy mam podniesioną lampę czy nie, czy spust jest wciśnięty do połowy w trakcie obrotu pokrętłem głównym czy nie. Ze spustem wciśniętym próbowałem, bo gdzieś przeczytałem, że tak trzeba. W instrukcji nie ma nic na temat ograniczeń działania tej funkcji w zależnosci od ustawień aparatu. Na wyświetlaczu górnym pojawia się "P*" - tak jakby funkcja działała ale nie następuje zmiana parametrów.
Pokrętło główne działa w innych trybach.

loriath
20-09-2006, 15:47
To bardzo dziwne... a pokręć dłużej w jedną i dłużej w drugą stronę. Działa z opóźnieniem...

Czornyj
20-09-2006, 15:54
spróbuj tylnym

inspektorks
20-09-2006, 16:22
Ani przedni, ani tylny, ani wolniej, ani szybciej, ani dłużej, ani krócej...
Zresetowałem ustawienia aparatu - bez zmian. Zadałem pytanie w Nikon Polska - ciekawe, czy i kiedy odpowiedzą.
Wychodzi na to, że albo mam skopany aparat, albo nie umiem tego zrobić. Mam nadzieję, że nie to pierwsze - dopiero zacząłem "przygodę" z Nikonem (wcześniej Sony F717 i R1 a potem 350D Canona). Czyżby taka wpadka...

Czornyj
20-09-2006, 18:47
Jeżeli robisz w ciemnym pomieszczeniu przy niedostatecznej ilości światła, aparat nie pozwoli ci na ingerencję. Spróbuj np wycelować z bliska w zapaloną żarówkę i postaraj się zmienić nastawy tylnym pokrętłem.

inspektorks
20-09-2006, 19:49
Dziękuję!
Faktycznie, działa wyłącznie w dobrym świetle.

aries.mehehe
21-09-2006, 03:27
Tak, to działa przy takim świetle, jakie pozwala na zmiany... Jak Ci aparat ustawia minimalną przysłonę (w sensie najjaśniej jak się da) i długi czas, to raczej nie zmusisz go w trybie P to przymknięcia przysłony i wydłużenia czasu...

luxius
10-11-2008, 10:53
drugie pokretlo