Zobacz pełną wersję : Fleksja programu
inspektorks
20-09-2006, 14:47
Proszę o pomoc. W instrukcji D80 jest napisane, że w trybie „P” można określić różne kombinacje otwarcia migawki i wartości przesłony. Ma to być możliwe do uzyskania poprzez obracanie głównym pokrętłem sterownia. Niestety, w D80, który nabyłem niedawno funkcja ta nie działa. Mimo, że kręcę pokrętłem (przy wciśniętym do połowy spuście migawki) nie ma żadnych zmian w zakresie przysłony czy migawki. Czy aparat jest uszkodzony, jakieś ustawienie blokują tę funkcję czy coś robię źle…
Po pierwsze, nie trzeba tego robić przy wciśniętym spuście... byle był uruchomiony pomiar światła i żeby było widać kombinację czasu i prześłony. W programie "P" czasami trzeba się trochę nakręcić, żeby "załapał" - to samo było w przypadku D70. Ale dziala... Chyba, że masz lampę podniesioną, to nie zadziała - nie wiem czemu, bo moim zdaniem mogłoby - ale nie działa. Trzeba wyedy przestawić tryb na "S" lub "A". Ale zobacz też czy na innych funkcja kółeczko Ci działa - -jeśli działa, to musi działąć i tu.
Nie jestem pewien ale ja w D50 mam tak , ze jak jestem w trybie podgladu to pkretlo przewija fotki , jak przycisne lekko migawke (do polowy) i puszcze , to moge w trybie P zmieniac ustawienia, nie trzymam natomiast migawki wcisnietej do polowy ...
inspektorks
20-09-2006, 15:36
Niestety. Nie działa ta funkcja niezależnie od tego, czy mam podniesioną lampę czy nie, czy spust jest wciśnięty do połowy w trakcie obrotu pokrętłem głównym czy nie. Ze spustem wciśniętym próbowałem, bo gdzieś przeczytałem, że tak trzeba. W instrukcji nie ma nic na temat ograniczeń działania tej funkcji w zależnosci od ustawień aparatu. Na wyświetlaczu górnym pojawia się "P*" - tak jakby funkcja działała ale nie następuje zmiana parametrów.
Pokrętło główne działa w innych trybach.
To bardzo dziwne... a pokręć dłużej w jedną i dłużej w drugą stronę. Działa z opóźnieniem...
inspektorks
20-09-2006, 16:22
Ani przedni, ani tylny, ani wolniej, ani szybciej, ani dłużej, ani krócej...
Zresetowałem ustawienia aparatu - bez zmian. Zadałem pytanie w Nikon Polska - ciekawe, czy i kiedy odpowiedzą.
Wychodzi na to, że albo mam skopany aparat, albo nie umiem tego zrobić. Mam nadzieję, że nie to pierwsze - dopiero zacząłem "przygodę" z Nikonem (wcześniej Sony F717 i R1 a potem 350D Canona). Czyżby taka wpadka...
Jeżeli robisz w ciemnym pomieszczeniu przy niedostatecznej ilości światła, aparat nie pozwoli ci na ingerencję. Spróbuj np wycelować z bliska w zapaloną żarówkę i postaraj się zmienić nastawy tylnym pokrętłem.
inspektorks
20-09-2006, 19:49
Dziękuję!
Faktycznie, działa wyłącznie w dobrym świetle.
aries.mehehe
21-09-2006, 03:27
Tak, to działa przy takim świetle, jakie pozwala na zmiany... Jak Ci aparat ustawia minimalną przysłonę (w sensie najjaśniej jak się da) i długi czas, to raczej nie zmusisz go w trybie P to przymknięcia przysłony i wydłużenia czasu...