Zobacz pełną wersję : dodatkowa lampa nie dziala :(
Witam jestem nowym forumowiczem jak i posiadaczem mojej pierwszej lustrzanki Nikon D60. Zakupilem zestaw z kitowym obiektywem 18-55 VR i dodatkowa lampa blyskowa jakies firmy yinyan by-18. Mianowicie mam problem z uruchomieniem tej lampy po wsunieciu jej w sanki i zalonczeniu w pozycji ON lampa sie laduje i tyle :( nie blyska wogole ani ta stacjonarna ani ta dolaczona. Moje pytanie czy do tego modelu musza byc jakies extra lampy danej firmy czy jest to wogole obojetne jaka firma, a moze blad tkwi w ustawieniach aparatu moze gdzies zalancza sie dodatkowa lampe a ja niewiem gdzie? Szukalem juz wszedzie i nic nie moge znalezc. Prosze pomozcie w tej sprawie bo jezeli jest cos nie tak to zaraz to zreklamuje. Serdecznie dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam afi21... :)
truman20
13-06-2009, 16:01
Sorry za zwroty, ale trzeba przyznać, że cholernie odważny z Ciebie człowiek, albo poważnie niedoinformowany. Podłączasz byle jaką lampę do aparatu cyfrowego i próbujesz ją uruchomić... a niech na stopce tej lampy będzie kilkaset V i trach... ehhh. Nie muszą być extra lampy, ale wypadało by najpierw się upewnić czy lampa nie uszkodzi aparatu i czy w ogóle będzie błyskała z danym aparatem a potem ją podłączać.
Rafał_Sz
13-06-2009, 16:16
Witam jestem nowym forumowiczem jak i posiadaczem mojej pierwszej lustrzanki Nikon D60. Zakupilem zestaw z kitowym obiektywem 18-55 VR i dodatkowa lampa blyskowa jakies firmy yinyan by-18. Mianowicie mam problem z uruchomieniem tej lampy po wsunieciu jej w sanki i zalonczeniu w pozycji ON lampa sie laduje i tyle :( nie blyska wogole ani ta stacjonarna ani ta dolaczona. Moje pytanie czy do tego modelu musza byc jakies extra lampy danej firmy czy jest to wogole obojetne jaka firma, a moze blad tkwi w ustawieniach aparatu moze gdzies zalancza sie dodatkowa lampe a ja niewiem gdzie? Szukalem juz wszedzie i nic nie moge znalezc. Prosze pomozcie w tej sprawie bo jezeli jest cos nie tak to zaraz to zreklamuje. Serdecznie dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam afi21... :)
Oddaj ten chłam (lampę :mrgreen:) do sprzedawcy i licz na to, że aparat przeżył takie eksperymenty z "ryżem". Do twojej puszki to tylko lampy Nikon lub Metz.
Ogólnie podłączanie czegoś "jakiejś firmy" do aparatu (I NIE TYLKO) to rosyjska ruletka ze wskazaniem na samobójstwo sprzętowe. Coś jak lać do TDi olej opałowy albo smarować chleb smarem grafitowym bo to przecież też tłuszcz...
WOW :( mam nadzieje ze z moim aparacikiem wszystko ok? Zdjecia robi dalej i narazie chyba wszystko dziala ale naprawde WIELKIE DZIEKI PANOWIE za odpowiedz i ostrzezenie naprawde nie mialem pojecia ze lampa moze az takich szkod narobic. Ciekawe czy gosc od ktorego kupilem aparat odda mi choc jakas kase za ta lampe czy moze wymieni mi na jakas z tej firmy co pisaliscie chocby najtansza (w co watpie) no ale coz czlowiek cale zycie sie uczy :) dobrze ze to sie tak skonczylo a nie jakas awaria aparatu... lampa i tak calkiem inna niz na zalonczonych zdjeciach w sklepie internetowym wiec chyba moge reklamowac jak myslicie ???
panchoo77
14-06-2009, 23:44
zamiast wynalazków dozbieraj do SB-400 i ciesz się super lampą na małe imprezki oraz do cioci na imieniny....
pozdrawiam
jackrabbit
14-06-2009, 23:48
do 10 dni zwracasz bez podania przyczyny
do 10 dni zwracasz bez podania przyczyny
przy sprzedaży wysyłkowej :)