Zobacz pełną wersję : 40d vs. d90 czyli jaka puszka do 3000 pln ?
mateuszpce
13-06-2009, 11:34
witam serdecznie
chce przeznaczyc 3000 na nowa puszke biore pod uwage 40d i 90d. Robie przerozne zdjecia, duzo krajobrazow na wakacjach, jednak gdy skonczy sie sezon bawie sie w porterty, reportaz czy mode. No ale to wszystko jest juz kwestia dobrania szkiel. Teraz jednak chodzi mi o body, co polecicie?
sprawdź sobie ceny szkieł, które Cię będą interesowały w obu systemach - to będzie dość duża wskazówka cenowa, bo różnica między aparatami 100 zł jest naprawdę znikoma, a ewentualna różnica np. 2000 zł na szkłach może być bolesna
Jako, że to forum Nikona to D90. 12mpx, używalna wysoka czułość, dobre wykonanie, ergonomia. Ogromny wybór szkieł. Aczkolwiek w 40d też masz podobne zalety.
mateuszpce
13-06-2009, 11:45
hmmm troche juz sie orietowalem w cenach szkiel i jakos nie zauwazylem znacznej roznicy, poprawcie mnie jesli sie myle.
Na wakacje potrzebuje cos szerokiego i zarazem z dobrym zoomem nie bede mial czasu zmieniach co chwile szkla
wiec od 18 do 115 moze nawet do 200 mm
po wakacjach to sprzedaje bo mi sie nie przyda i przechodze na stalki np 85mm 1.8
no to nie wiem jak patrzyłeś:
18-200 IS Canon - od 1699
18-200 VR Nikon - od 2399
ceny za http://www.skapiec.pl/szukaj/w_calym_serwisie/18-200
jak popatrzysz na stałki to różnica będzie właśnie wspomniene 2000 zł
Nikona można kochać za różne rzeczy, ale na 100% nie za ceny :(
Na wakacje potrzebuje cos szerokiego i zarazem z dobrym zoomem nie bede mial czasu zmieniach co chwile szkla
wiec od 18 do 115 moze nawet do 200 mm
po wakacjach to sprzedaje bo mi sie nie przyda i przechodze na stalki np 85mm 1.8
Ostatni raz w życiu jedziesz na wakacje ? ;)
mateuszpce
13-06-2009, 12:08
nie ale po co ma mi to lezec caly rok i tracic na cenie, bede potrzebowal to kupie za rok za 10 miesiecy.
Ostatni raz w życiu jedziesz na wakacje ? ;)
no jak wykosztuje się na naszego kochanego, aczkolwiek drogiego Nikona to kto wie ;)
kupić na wakacje a potem sprzedać - podejscie bardzo praktyczne, aczkolwiek nieekonomiczne. Lepiej kupic uniwersalne szkla, ktore przydadzą się zawsze. Np jasny zoom podstawowy Tamron 17-50 f/2.8 i do tego Nikkora 70-300VR. Pozniej dokupisz stałki i będzie komplecik.
stachmuszel
13-06-2009, 14:59
Jeśli miłbym teraz wybierać pomiędzy C 40d i N D90, patrząc jednocześnie na ceny szkieł bez namysł wziąłbym Canona 40d i jakieś szkiełko. Miałem okazję bawić się ostatnio na moim firmowym plenerze foto 40d i powiem, że to świetna puszka. Wykonanie napewno lepsze o klasę od d90, jakość fotek porównywalna. Powiedzmy sobie szczerze, że Nikon ma teraz na naszym rynku chore ceny, niczym nie uzasadnione.
Pozdr.
andrzej_suse10
13-06-2009, 15:07
Wybierz ten, który będzie dla Ciebie wygodniejszy (pod względem menu + sterowania oraz ergonomii)
miałem canona40d 2 sztuki i w każdej loteria z ostrością jest bardzo denerwująca.Wcześniej miałem canona 30d i miałem to samo:)Jesli chodzi o mnie nigdy więcej nie wejdę w system canona