Zobacz pełną wersję : m42 i ostrzenie w nieskończoności
Witam serdecznie,
Jest to mój pierwszy post na forum więc CZEść WSZYSTKIM :grin:
Zastanawiam się nad kupieniem paru obiektywów m42. Chodzi o któryś z zestawu:
- CZ Sonnar 180/2,5
- CZ Sonnar 135/3,5
- Takumar 105/2,5
Z tego co wyczytałem to NIKON-y mają problem z ostrzeniem w nieskończoności. Trzeba zakupić odpowiedznią przejściówkę z soczewką. Widziałem parę w cenach powyżej 100zł. I tu nasuwa mi się parę pytań:
1) Czy taka soczewka nie pogarsza właściwości obiektywu?
2) Czy skoro będę mógł ostrzyć w nieskończoności to czy nie będzie problemów w krótszym zakresie ogniskowych?
3) Którą przejściówkę polecacie?
I jeszcze jedno pytanie trochę z innej beczki. Na allegro jest obiektyw który mnie interesuje:
http://allegro.pl/item127147855_obiektyw_sonnar_2_8_180.html
Mocowanie bagnetowe jest do Pentax-ów? Czy da się coś takiego podczepić do nikona?
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Pozdrawiam
Piotr[/b]
Było było i jeszcze raz było :) na forum. Na wszystkie pytania odpowiedzi sa znane. Myślę,że najlepszym rozwiązaniem będzie przekopanie sie przez archiwum forum oraz poczytanie postów na forum.stock-photo.pl ,żeby nie powtarzać wszystkiego co było juz napisane
Pozdrawiam
Jako opcja proponuję Jupitera 135/3,5 wg mnie bardzo ładnie rysuje, nie wiem jak wygląda to w Zeisie ale Jupiter ma chyba 12 listkową (lub więcej - nie pamiętam) przyslonę, no i cena dużo mniejsza.
Co do przejściówek to ja używam takiej bez soczewki i do portretu lub makro wystarcza w zupełności.
Jeżeli obiektyw ma mocowanie do Pentaxa to musiałbyś mieć przejścówkę Pentax/Nikon, czy takie są nie wim.
Zorientowałem się trochę więcej na grupie forum.stock-photo.pl.
Po pierwsze zdecydowałem się na kupienie przejściówki psix/nikon i oczywiście obiektywu z mocowaniem psix. Będę miał ostrzenie w nieskończoności bez kupowania dodatkowych soczewek. I tu znowu mam pytania:
---1--- czym kiev60 i psix to to samo mocowanie?
---2--- czy mocowania kiev różnią się między sobą? Np. to chyba jest inne od kiev60 http://www.allegro.pl/item126354676_obiektyw_jupiter_9_2_85_bagnet_do_ap aratu_kijew_.html
---3--- czy znacie jakieś strony z testami obiektywów:
- Biometar MC 2,8/120
- Biometar MC 2,8/80
---4--- czy ceny obiektywów nie są przesadzone ?! http://allegro.pl/item127850807_obiektyw_mc_sonnar_2_8_180_carl_zeis s_jena_ddr.html
http://allegro.pl/item127640854_biometar_mc_120mm_f2_8.html
http://allegro.pl/item128161385_carl_zeiss_biometar_mc_2_8_80.html
http://allegro.pl/item128519656__aj%5D_carl_zeiss_jena_mc_biometar_2 _8_120_rf_ideal.html
---5--- nie mogę znaleść żadnych info na temat obiektywu JUPITER 36B 250/3,5. Poproszę o jakieś opinie, linki do stronek...
Tylko proszę nie piszcie że wszystko już było bo szukałem na forach. Niektóre informacje są, ale chciałbym się upewnić jak coś.
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 21 Wrz, 2006 ]
jest tam ktoś?
kiev 60 i p-six to samo, tylko uwaga na kiev 80 i 88 bo tu jest inne.
to wyżej dotyczy sprzętu średnioformatowego.
Ale są też kievy małoobrazkowe (ten obiektyw z allegro to właśnie małoobrazkowy) z bagnetem nikona - nie trzeba żadnych przejściówek. ale małoobrazkowe też chyba miały nie tylko mocowanie nikona ale jakieś swoje - nie jestem pewien.
kievowskie niektóre stare obiektywy z bagnetem nikona należało nieco podpiłować by dawały się (uwaga!) zdjąć! z body nikona.
podobny problem kompatybilności jest zresztą z najstarszymi manualnymi nikkorami
Ten Jupiter 9 2/85 na Allegro jest tylko do Kijewa 10 i 15, one miały swój własny bagnet, inny niż wszystko.
Bagnety Kijewa 60/P-Six i Kijewa 88 są zupełnie inne. Rosyjskie obiektywy były/są produkowane w dwóch wersjach, do obu aparatów. Rosyjska litera B w nazwie oznacza obiektyw do Kijewa 60/Pentacona, a rosyjska litera W (dla młodszych: wygląda jak nasze B) oznacza obiektyw do Kijewa 80/88.
Tak jak jest przejściówka z bagnetu Kijew 6s/60/Pentacon Six na bagnet Nikon, istnieje też przejściówka z bagnetu Kijewa 80/88 na bagnet Nikon.
Potwierdzam, obiektywy do Kijewa małoobrazkowego/Nikona dawnej produckji ZSRR miały często źle wykonany bagnet, zdarzały się zakleszczenia na aparacie i inne uszkodzenia (2x przykre doświadczenia własne!). BTW, to samo dotyczyło radzieckich aparatów i obiektywów z bagnetem Pentax K. Nowsze (Rosja/Ukraina) podobno są lepsze.
Do radzieckich/rosyjskich obiektywów małoobrazkowych z indeksem A w nazwie, który oznacza zdejmowany Adapter (np. wspomniany Jupiter 37A, 3,5/135mm), można zamiast dostarczanego z obiektywem pierścienia mocującego A-M42 zastosować pierścień A-N, z bagnetem Nikona - wówczas obiektyw można bez żadnych dodatkowych pierścieni założyć do Nikona i ostrzyć w pełnym zakresie od nieskończoności.
Najpierw co do ceny szkieł..Owszem są przesadzone ale te szkła wracają do łask i sporo osób chce je mieć..A jeśli podaz przewyższa popyt..
Myśle sobie , że nie zaszkodziło by mieć obydwie przejściówek tj. i P-six --> Nikon i M42 -->Nikon.
Na m42 jest kilka fajnych obiektywów wartych polecenie choćby Zeissa albo takumary.
Sam bawiłem się tymi obiektywami z adapterem z soczewką i w mojej opinii jakiś strat w jakości nie widziałem..
Radek
---5--- nie mogę znaleść żadnych info na temat obiektywu JUPITER 36B 250/3,5. Poproszę o jakieś opinie, linki do stronek...
Mam takie cóś...
Mój to wersja z rosyjskim b w nazwie (podobnym nieco do cyfry 6, jeśli nie znasz rosyjskiego alfabetu). Tak jak już napisano, to oznaczenie wersji do Psixa/Kieva 60.
Nie ma mocowania statywowego, a przy tym jest strasznie ciężki. Wolałem więc nie ryzykować podpinania do aparatu na statywie, bo strasznie obciąża bagnet i mocowanie statywu w aparacie. Pozostaje focenie z ręki. Powłoki jakieś są na soczewkach, ale bardzo słabe i pewnie z tego powodu obraz jest mało kontrastowy. Ostrość na pełnej dziurze taka sobie, po przymknięciu nawet ok. Ogólnie raczej nie polecam.
Witam ponownie !!!
W niedzielę kupiłem Sonnara 180/2,8 na p-sixie. Z racji braku przejściówki nie mogłem go podpiąć i przetestować. Wczoraj dostałem długo poszukiwaną przejściówę. Wreszcie podpiąłem szkło. Niestety zrobiłem to dopiero późnym wieczorem więc nie było szans na testy w plenerze. Jak będę miał coś ciekawego to ewentualnie wrzucę do oceny na forum :)
Czy ktoś z was ma taki obiektyw?
- Do czego go najczęściej używacie? Czytałem opinie że można go używać do portretu. Czy nie ma zbyt długiej ogniskowej? Osoba portretowana musiałaby odejść na co najmniej 4 metry!!! Kupiłem go ze względu na super opinie userów. Ma mi służyć do fotek jakichś większych zwierzaków i ewentualnie do portretu.
- Z racji swojej masy szybko męczy się ręka przy foceniu bez statywu. Narazie jestem zmuszony do siłowania się w dłoniach bo takowego nie posiadam. Otwór na statyw w tym obiektywie jest większy niż w body. Czy aby podpiąć obiektyw do statywu trzeba mieć jakąś inną stopkę?
!!! Pierścień ostrzenia w okolicach dwóch metrów zdziebko ciężej chodzi, lekko ociera. Czy po wymianie smarów to powinno zniknąć? Gdzie można taki obiektyw oddać do przeglądu? Chodziłoby mi też o ogólne przeczyszczenie bo w środku zauważyłem drobiny kurzu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Pozdrawiam
Piotr