PDA

Zobacz pełną wersję : własna strona z galerią [Drupal]

Vespalock
12-06-2009, 18:38
Przymierzam się do stworzenia strony, na której będę mógł pokazywać innym własne prace, prowadzić album rodzinny i pisać autorskie artykuły na różne tematy. Chciałbym aby istniała możliwość komentowania zawartości przez zarejestrowanych użytkowników.
Najważniejszą rzeczą jest jednak dobrze zrobiona galeria umożliwiająca upload plików nie tylko poprzez ftp, automatyczne tworzenie różnych wielkości wgrywanego zdjęcia (miniaturka, podgląd, fullsize)...

Najpierw myślałem o wordpressie ale jakoś nie przypadł mi do gustu. Kiedyś bawiłem się Drupalem, potem odstawiłem go bo rozpracowywanie tego CMS-a zabierało mi zbyt dużo czasu... Jakieś tam pojęcie jednak mam i myślę, że nadawałby się do tego co chcę zrobić.

I tutaj moje pytanie: czy ktoś z Was byłby w stanie podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat tworzenia systemu galerii w Drupalu? Robił to ktoś w ogóle?

Przede wszystkim nie wiem z których modułów skorzystać bo możliwości jest milion... Próbowałem już kilku ale żaden nie wyglądał dobrze a części nie udawało mi się w ogóle ogarnąć... Mogę liczyć na czyjąś pomoc?

docxxx
12-06-2009, 21:52
Przez jakis czas probowalem poskromic Drupala, ale w koncu odpuscilem sobie. Za duzo dlubania. Przerzucilem sie na Joomle. Genialny, prosty w obsludze, ale bardzo rozbudowany, jesli chodzi o mozliwosci. A do tego masa pluginow. Jesli dodatkowo znasz jezyki programowania (w szczegolnosci te "internetowe" typu PHP czy JS) to mozesz zrobic czego dusza zapragnie. Co do galerii, zobacz sobie np. simple image gallery. Ja nie potrzebuje niczego wiecej.
ps. Oczywiscie nie zamierzam nikogo przekonywac, ze Drupal jest lepszy od Joomli, czy na odwrot. Ja po prostu wybralem ten drugi CMS i jestem bardzo zadowolony.

Vespalock
13-06-2009, 11:16
Hej, dzięki za odpowiedź. Mógłbyś podlinkować swoją stronkę?
Joomlę też testowałem i podobnie jak Wordpress nie przypadła mi do gustu... Może czas zweryfikować przedwczesny osąd.

cranium84
13-06-2009, 14:09
a ja mam pytanie ... mam stronę na ktorej umieszczam sobie w tle muzyke .. strona przedstawia moje fotografie .. czy musze mieć jakaś zgode na uzycie utworu muzycznego od autorów lub osoby ktore posiadają prawa autorskie ... oraz opłacic cos w Zaiksie ? Teoretycznie strona a nie jest komercyjna choc przedstawia np fotografie slubne, komunie itd choc nie oferuje tam swoich usług a jedynie pisze ze zajmuje sie fotografią okolicznosciawą i jezeli kto jest zainteresowany to proszę o kontakt ....
Dzięki za odpowiedz.

Vespalock
14-06-2009, 11:10
Na 100% musisz mieć na to zgodę autora. Obojętnie czy to komercyjna czy niekomercyjna strona. Jak jest z Zaiksem to nie wiem.

ovserwator
14-06-2009, 13:46
Nie koniecznie... Jeśli nie pogwałcasz interesów autora i nie narażasz go na straty, czyli strona jest stricte prywatna i nie komercyjna, to nie ma powodu do strachu. Rozmawiałem z managerami kilku zespołów oraz samymi artystami - nie widzą problemu. Zaiks oczywiście wszędzie chciałby zarobić - ale jeden otwór to prawie 100 zł/m-c dla strony odwiedzanej do 1000 odsłon miesięcznie i ok.200 zł powyżej tego pułapu.W razie sprawy w sądzie, jedyne czego mogą dokonać - to nakaz usunięcia utworu ze strony.