Zobacz pełną wersję : d90 obraca wszystkie zdjęcia
mg-maciek
12-06-2009, 14:14
witam
na wstępie pragnę się przywitać ponieważ jest to mój pierwszy post więc witam
mój problem polega na tym że mój nowy d90 (oprócz tego że wyskoczyły już 2 błędy) zaczął obracać wszystkie zdjęcia podczas odtwarzania (pionowe i poziome)
w menu mam ustawione żeby obracał te pionowe ale wziął i zwariował i obraca wszystkie
jak wyłącze w menu obracanie to nie obraca żadnego
trząsłęm puszką, ale nic nie pomogło
trochę mnie to martwi bo nowy aparat i już coś się dzieje - dobrze że choć zdjęcia mi pasują
pozdrawiam
velaskez
12-06-2009, 16:18
Zrob mu hard reset i tyle;)
mg-maciek
12-06-2009, 16:38
taki mądry to i ja sam jestem kolego hihihi ale dzięki
jakieś inne sugestje ???
próbowałem wszystkiego, formatowanie, resetowanie ustawień, formatowanie karty i nic
mishieck
12-06-2009, 16:41
W takim razie serwis. Szczególnie, że mówisz o 2 błędach - chcesz czekać aż się skończy gwarancja?
Lagunman
12-06-2009, 17:23
a słyszysz "kuleczkę" która odpowiedzialna jest za obrót zdjęć ? wraz ze zmianą orientacji aparatu powinieneś słyszeć jak sie przemieszcza wewnątrz body. Moze się po prostu przycięła ?
Annihitek
12-06-2009, 20:08
Instrukcja, strony: 163 i 205
mg-maciek
12-06-2009, 21:01
a słyszysz "kuleczkę" która odpowiedzialna jest za obrót zdjęć ? wraz ze zmianą orientacji aparatu powinieneś słyszeć jak sie przemieszcza wewnątrz body. Moze się po prostu przycięła ?
słyszę że coś tam lata jak by mała śrubka więc
zastanawam się czy może mu nie zaszkodziło to że mam dość ciasny pokrowiec i żeby się zmieścił to musze go wkładać gripem do góry czy leży na boku - może to mu zaszkodził? sam juz nie wiem chyba bez serwisu się nie obejdzie
mg-maciek
12-06-2009, 21:12
Instrukcja, strony: 163 i 205
kolego powyżej napisałem o co chodzi, wynika z tego jasno że wiem jak włączyć i wyłączyć tę funkcję - nic więcej nie ma w instrukcji w temacie
po włączeniu "on" obraca zdjęcia pionowe do pionu i to jest ok, ale czemu obraca poziome do pionu ??? - tu jest problem - tak jak by mu się orientacja pomyliła
poprostu wycignęłem go wcześnie rano żeby pstryknąć wschód słońca nad morzem i zauważyłem, że wszystkie zdjęcia pokazuje pionowo - pomyślałem pewnie przez silne światło słoneczene i jakiś czujnik zgłupiał (i to nadobre ale raczej nie z powodu światła bo ono nie mogło zablokować kulki)
mg-maciek
12-06-2009, 21:37
nie wiem jaki to ma związek ale:
właśnie przypomniałem sobie że wcześniej wieczorem robiłem nocne zdjęcia i miałem wyłączoną stabilizację i AF (wszystko ustawiałem ręcznie)
wykonałem następujący manewr : ponownie wyłączyłem AF i VR, w menu ustawiłem na OFF obracanie następnie AF i VR ponownie włączyłem i znowu wszedłem w menu i obracanie ustawiłem na ON i co ........ coś nieprawdopodobniego ihihihihh wszystko wróciło do normy tzn. obraca zdjęcia tylko pionowe a poziomych nie rusza (i dobrze)
dzięki za podpowiedzi
mam nadzieję że mój przypadek komuś pomoże bo chyba jest jakiś kolejny błąd w sofcie
pozdrawiam
Annihitek
12-06-2009, 21:47
kolego powyżej napisałem o co chodzi, wynika z tego jasno że wiem jak włączyć i wyłączyć tę funkcję - nic więcej nie ma w instrukcji w temacie
po włączeniu "on" obraca zdjęcia pionowe do pionu i to jest ok, ale czemu obraca poziome do pionu ??? - tu jest problem - tak jak by mu się orientacja pomyliła
poprostu wycignęłem go wcześnie rano żeby pstryknąć wschód słońca nad morzem i zauważyłem, że wszystkie zdjęcia pokazuje pionowo - pomyślałem pewnie przez silne światło słoneczene i jakiś czujnik zgłupiał (i to nadobre ale raczej nie z powodu światła bo ono nie mogło zablokować kulki)
Może rzeczywiście czujnik mu chwilowo zwariował? Na drugi raz wstrząsnij nim trochę.
SlaWasII
13-06-2009, 09:20
Spróbuj teraz zepsuć... ;)
Żartowałem... aczkolwiek, ja pewnie bym nie wytrzymał i spróbował tego algorytmu jeszcze raz! Póki gwarancja "działa". :roll:
Lagunman
13-06-2009, 14:38
u mnie czasami w D80 tez robił takie numery alke tylko czasem zdarzało się bodajże że nie obracał. Ale to były sporadyczne przypadki. Osobiscie jak robie piony to wole nie obracać przynajmniej nie musze zoomowac żeby coś zobaczyc heh :)
Mialem taki sam problem w D40 ale tylko sporadycznie i pojedynczo........napewno zawiesila sie ta kuleczka (czujnik).
Blasius.G
14-06-2009, 12:57
Wydaje mi sie, ze jesli obraca zdjecia, ktore ma obracac, to zadnej wady kuleczki-styku nie ma. Wszak nie jest to jakas inteligentna kuleczka, ktora sama decyduje, ktore zdjecia ma obrocic. Program decyduje co obrocic gdy dostanie sygnal od kulki. Problem z obracaniem rowniez pionowych kadrow bedzie pewniej tkwil w elektronice.
SlaWasII
14-06-2009, 13:07
Wydaje mi sie, ze jesli obraca zdjecia, ktore ma obracac, to zadnej wady kuleczki-styku nie ma...
Ależ tu chodzi o to, że obraca wszystkie zdjęcia! Czyli jest podejrzenie, że kuleczka zacięła się w pozycji pionowej...
mg-maciek
16-06-2009, 15:30
tak czy siak narazie działa a próbować zepsuć żeby zobaczyć czy się da nie chcę bo biorąc pod uwagę "błędogenność" d90 zaczynam się bać kombinacji tym bardziej że paragon posiałem i z gwarancją w razie czego będę miał niezłą jazdę (dobrze że płaciłem kartą i dowodem zakupu mogą być, podobno, wyciągi bankowe)
Blasius.G
16-06-2009, 21:48
Ależ tu chodzi o to, że obraca wszystkie zdjęcia! Czyli jest podejrzenie, że kuleczka zacięła się w pozycji pionowej...
Albo ja nie rozumiem o czy mowa albo mnie nie rozumieja:)
Ja pojmuje to tak:
W aparacie jest czujnik, ktorego zadaniem jest dostarczyc oprogramowaniu informacji o przyblizonym polozeniu aparatu w trakcie wykonywania fotografii. Oprogramowanie wykorzystuje te dane do odpowiedniego wyswietlenia takiego kadru w trakcie pozniejszego podgladu zrobionych zdjec ale nie w trakcie podgladu bezposrednio po pstryknieciu. /Zakladam, ze uzytkownik ma wlaczona funkcje auto obrotu/
Ja zrozumialem, ze problemem jest obracanie do pionu rowniez poziomych kadrow (tu niemozliwoscia bylby jakikolwiek wplyw kulki na taka usterke).
SlaWasII
16-06-2009, 23:01
Ja zrozumialem, ze problemem jest obracanie do pionu rowniez poziomych kadrow (tu niemozliwoscia bylby jakikolwiek wplyw kulki na taka usterke).
Albo się zapętliłem albo...
Załóżmy, że kulka się zacięła w pozycji gdy aparat był w pionie, potem obracasz aparat do poziomu, pstrykasz zdjęcie i po czym głupia maszyna ma poznać, że nie ma obracać? Po czubkach drzew...?!