Zobacz pełną wersję : Balsa bieli w nikon d 300
hej
Piszę bo mam mały problem z nikonem d 300.:(
Od niedawna też jestem jego posiadaczem i mam do was pytanie o bals bieli czy macie z tym jakieś problemy? Bo ja mam
jak ustawiam na światło słoneczne to wychodzi lipa zawsze później muszę poprawiać w programie żeby było lepiej to samo się tyczy jak dam na auto też jest lipa czy mogli byście mi pomóc i udzielić mi kilku rad jeśli chodzi o kalibracje nikona d300 wcześniej cykałam d 40 i nie maiłem takich problemów:)
będę bardzo wdzięczny pozdrawiam
Przejrzyj archiwum forum, bo o balansie bieli m.in. w tym modelu było wieeeele pisane.
Sztolcman
12-06-2009, 11:41
W Nikonie D300 masz sporo możliwości regulacji balsamu bieli. Każdy tu znajdzie coś dla siebie :)
Jeśli robisz w jpg:
najlepiej używać szarej/białej karty*
możesz też ustawić metodą prób i błędów balsam w stopniach Kelwina*
nawet w trybie automatycznego balsamu bieli jest możliwość korygowania tonacji w menu. Służy do tego taki kolorowy kwadrat*
Jeśli robisz w nef:
tutaj problemu nie ma, bo balsam możesz dowolnie modyfikować na etapie wywoływania zdjęcia za pomocą suwaków lub po prostu zaznaczyć szary punkt na zdjęciu pimpetą
*informacje jak to zrobić znajdziesz w instrukcji
Zjawiłem się tu zwabiony tytułem "Balsa" (to takie drewno egzotyczne), a tu Sztolcman mnie osłabił "balsamem". :)
Zjawiłem się tu zwabiony tytułem "Balsa" (to takie drewno egzotyczne), a tu Sztolcman mnie osłabił "balsamem". :)
Cały wątek to balsam dla mych oczu...:)
Przemek Paśnik
12-06-2009, 14:09
Ekonet ale przegapiłeś "pimpetę" nie słabnij w boju, jestem z Tobą :mrgreen:
Sztolcman
12-06-2009, 17:30
Nie mogłem się powstrzymać:twisted:
Photoartbox
12-06-2009, 17:33
Wesolo tu ;)
mibartek
12-06-2009, 17:45
Ekonet ale przegapiłeś "pimpetę" nie słabnij w boju, jestem z Tobą :mrgreen:
ale co złego w pimpecie ?
to taki skrót - pimpeta = kuweta Pimpka ;-)
dzięki za pomoc sprawdzę w istrukci i poszukam na forum pozdrawiam