Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Czy bzykają tylko pszczoły?
Otoz nie! Okazuje sie, ze biedronki rowniez :mrgreen
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://gasiewski.pl/images/stories/fotografia/przyroda/2009_06_06_Makro_www/20090606-_MKR2494.jpg)
arachiusz
12-06-2009, 09:14
brak światła z przodu , i rozkład GO zaszalał
arachiusz
12-06-2009, 10:57
Zly poniedzialek?
ok sorki kiepski piątek może zacznę od początku...
prześliczne kolory , rozkład GO bardzo dobry , całość w dobrym kadrze i odpowiednio dobrane i mięciutkie światełko takie jakim zawsze się zachwycam....jeśli tak wolisz bardzo proszę , i życzę powodzenia .
mariush777
12-06-2009, 11:50
za arachiuszem brak światełka z przodu i GO marna
a mogło być fajne zdjęcie
za arachiuszem!
nie podoba mi sie, ot pstryk
jackrabbit
12-06-2009, 12:08
wytlumaczy ktos laikowi (czyli mi) w dwoch zdaniach dlaczego GO na tym zdjeciu jest zla?
Prosze Cie. Moglem to wrzucic do dzialu fotozart i byloby po klopocie. A tak wylewacie zale. W takim razie nie zglosze tego wypasionego zdjecia jako najlepsze roku 2009 w makro. Wiecej dystansu.
jacek.gold
12-06-2009, 12:16
tak patrzę z dystansem i słabo ;)
może zamiast przekonywać innych że jest to super wypasiona fota po prostu idź i zrób jeszcze raz?
arachiusz
12-06-2009, 13:38
Prosze Cie. Moglem to wrzucic do dzialu fotozart i byloby po klopocie. A tak wylewacie zale. W takim razie nie zglosze tego wypasionego zdjecia jako najlepsze roku 2009 w makro. Wiecej dystansu.
hmm przecież możesz olać mnie na maxa , ale nie wiem po co fote wystawiłeś by usłyszeć ochy i achy , czy chciałeś poprawić warsztat i usłyszeć różne opinie innych , jak uraziłem swoją to sorki ale zawsze piszę jak myślę...
wytlumaczy ktos laikowi (czyli mi) w dwoch zdaniach dlaczego GO na tym zdjeciu jest zla?
zła to może nie ale wystarczyło lekko zmienić kąt i oba ryjki były by ostre , przynajmniej ja tak widzę...
Wstawiając tu fotkę musisz liczyć się z tym że jeśli zostanie ona zauważona , będzie ona poddana krytyce.Pozytywnej lub negatywnej to już zależy od zawartości kadru.Jest super jeśli jest ona konkretna i pokazująca co gdzie można poprawić ...no i przede wszystkim jak .
Arachiusz przedstawił słabe punkty twojej pracy ...zgadzam się z nim całkowicie...
Przede wszystkim nie ta perspektywa , a co za tym idzie rozłożenie głębi ostrości kuleje.Światełka też brakuje mimo zastosowania potężnej wartości iso .Proponuje popracować nad kadrami i perspektywą , gdy to opanujesz zobaczysz jak pięknie będzie grała głębia na twoją korzyść .Staraj się wykorzystywać jak najwięcej zastanego , lampą tylko dopalaj dla rozproszenia cieni .Dodatkowo można pokusić sie o dolny odbłysnik lub boczny mocowany do dyfuzora ( wszystko zalezy od inwencji fotografa).Wberw pozorom fotografia makro nie jest łatwa ...od fotografa wymagana jest anielska cierpliwość jak i zaciekłość w walce o jak najlepsze światło.Sprzęt choćby był najdroższy sam dobrego kadru nie stworzy...
To może jaw jednym zdaniu. Bzykana jest bardziej ostra od bzykającego;) ot dlatego GO nie jest najlepsza
.
.
.
oboje powinni na ostro;)
jackrabbit
12-06-2009, 14:38
dziekuje za informacje :)
tak patrzę z dystansem i słabo ;)
może zamiast przekonywać innych że jest to super wypasiona fota po prostu idź i zrób jeszcze raz?
Kurka no. Ani przez chwilke nie pomyslalem, "ale super fota". Po prostu usmialem sie i tyle.
Moglem wrzucic to do zartow i byloby git. Z drugiej strony, wrzucajac zdjecie tutaj od razu jakby przyklejam sobie na czolo kartke: oceniajcie mnie. A tego nie chcialem.
Pozdro
oboje powinni na ostro ;)No raczej :]
Kurka no. Ani przez chwilke nie pomyslalem, "ale super fota". Po prostu usmialem sie i tyle.
Moglem wrzucic to do zartow i byloby git. Z drugiej strony, wrzucajac zdjecie tutaj od razu jakby przyklejam sobie na czolo kartke: oceniajcie mnie. A tego nie chcialem.
Pozdro
Jak mówi stare przysłowie- nie śmiej się dziadku z czyjego bzykania ;) Bo to bardzo ważna sprawa- gdyby się stwory nie rozmnażały, nie byłoby tego działu na Nikonie :mrgreen: A następnym razem zadziw wszystkich pięknym zdjęciem i nie będzie gadania :)
Pozdrawiam
explorexxx
26-06-2009, 16:48
nieostre te bzykajki