PDA

Zobacz pełną wersję : kompensacja mocy błysku w sb 800

kyoudai
20-09-2006, 07:38
Witam

Mam sb 800 chciałem zapytać o kompensacjie mocy błysku.Otóż jak mam w trybie np: ttl i kompensuje błysk do -3ev to na wyświtlaczu lampy roośnie mi odległość z jakiej mogę robić zdjęcie a jak robie kompensację np:+3 to odległość mi maleje.Wydawało mi się że powinno być odwrotnie jak rrobię +3ev to odległość powinna roznąć bo jest najmocniejszy błyska a jak robię -3ev to odległość powinna maleć a tu w lampie wskazania są odwrotne.

Darek66
20-09-2006, 07:58
Witam!
tak powinno być wszystko jest OK!
pozdrawiam DR

mariuniu
20-09-2006, 08:06
...
tak powinno być wszystko jest OK!
...

Hmm, wydaje mi się że przydała by się więcej szczegółów jeżeli już coś wiesz na ten temat. Zamierzam kupić lampę do D50 i też zauważyłem podobną sytuację w SB-800 u kolegi przy czym mnie także wydaje się to nielogiczne - chociaż zapewne "tak ma być".

nikor
20-09-2006, 08:41
Sprawa jest dosyć prosta - otóz jesli zmniejszasz swiatło lampy i to zmniejszone swiatło ma wystarczyć do oswietlenia sceny to znaczy ze tym słabszym swiatłem mozesz poprawnie oswietlic wiekszy zakres a jesli do poprawnego oswietlenia jest potrzeba wiecej swiatła niz standardowo to znaczy ze zwiekszajć EV na lampie osiwtlisz mniejszą scenę niz klasycznie

irekka
20-09-2006, 09:07
Zrobileś założenie, ze kompensacja błysku doda mocy dodatkowo do lampy - a tak nie jest. Lampa nie błysnie mocniej niz jej fabryka dała - dlatego jeżeli scena wymaga większego naswietlenia to zakres lampy maleje i odwrotnie.

kyoudai
22-09-2006, 00:08
dzięki za ciekawe informacje i zainteresowanie tematem

pozdrawiam