PDA

Zobacz pełną wersję : Jaśniejszy obszar na wizjerze w D90-tce

DrZin
11-06-2009, 21:03
Na początek witam serdecznie wszystkich tutejszych bywalców. Dwa dni temu dołączyłem do grona użytkowników Nikona D90 z kitowym 18-105 mm. Sprzęt jest "nieco" bardziej rozbudowany od mojego poprzedniego Fuji S6500fd, toteż staram się powoli ogarnąć nowe funkcje. Jak to natomiast bywa w przypadków nowych nabytków, człowiek ma tendencje do czepiania się drobiazgów i sprawdzania, czy aby na pewno wszystko jest w porządku. Mnie też to nie ominęło. Otóż w czym rzecz: nie wiem czy przeoczyłem to na początku, czy też pojawiło się dopiero dzisiaj ale zaobserwowałem, że obraz w wizjerze wokół środkowego punktu fokusa jest nieco jaśniejszy. Ma on kształt koła i w stosunku do wspomnianego punktu fokusa przesunięty jest lekko w prawo. Nie mam pojęcia czy jest to normalne zjawisko. Poszukiwania w necie też niestety niewiele wniosły w tej kwestii. Czy ktoś, najlepiej użytkownik D90-tki, mógłby potwierdzić/zdementować istnienie tego efektu w jego aparacie? Z góry dzięki za pomoc.

kronos28
11-06-2009, 21:10
Jest to normalne. Tak ma być.

DrZin
11-06-2009, 23:57
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Uspokoiłeś mnie. Hmmm... czego by się tu teraz doczepić? :mrgreen:

velaskez
12-06-2009, 06:27
Potrząśnij aparatem przy uchu...:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Piotr_
12-06-2009, 06:38
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Uspokoiłeś mnie. Hmmm... czego by się tu teraz doczepić? :mrgreen:

Dekiel na obiektyw, ISO 3200, czas 30s i licz hoty. Jak już wszystkie policzysz to zdejmij dekielek z obiektywu, maksymalnie domknij przysłonę i zdjęcie białej ściany lub czystego nieba. Zabawa w czyszczenie gwarantowana. Mając już sterylnie czysty aparat przystąp do testów FF/BF :mrgreen:

Przemek Paśnik
12-06-2009, 08:14
Następnie sugerujemy przyklejenie sobie srebrną taśmą aparatu do dłoni, ewentualnie owinięcie całości foliowym workiem. Cały układ spowoduje kondensacji naturalnej wilgoci z dłoni. W tak przygotowanym środowisku proces odklejania się gumy pod kciukiem nastąpi zdecydowanie szybciej :mrgreen:

XGrzesX
12-06-2009, 09:46
czego by się tu teraz doczepić? :mrgreen:

Sprawdź czy przypadkiem przy włączonej stabilizacji po wciśnięciu spustu migawki do połowy obraz nie porusza się w wizjerze.

kronos28
12-06-2009, 10:05
hahahihi wszyscy się pośmiali więc teraz "paszli" zdjęcia robić a nie pierdół się czepiać...