PDA

Zobacz pełną wersję : Optymalne ustawienia aparatu D700

dżejkej
11-06-2009, 20:23
Witam na wstępie jak jest taki wątek to przepraszam, ale nie znalazłem.

Od jakiegoś tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem D700 i 24-70 f/2.8 Nikkora + SB-800 przesiadłem się z D80.
Problem mam z ustawieniem: chciałby wiedzieć, co warto mieć włączona, a co nie.
Zdjęcia najczęściej robię podczas ślubów i wesel. Wszystko w RAW-ie.
Obsługa aparatu się "trochę" różni od D80. Więc nie wiem co można by zrobić, aby aparat lepiej, sprawniej ostrzył, jaki zakres ISO ustawić. D-Lighting czy to jest potrzebne itp.

Jak ustawić priorytet przysłony, tak aby móc robić zdjęcia w kościele bez lampy, lub traktować lampę jako doświetlenie światła zastanego.
Na razie to pierwszy plan mam żyletka pięknie doświetlony, ale tło jest ciemne.

Chętnie się wszystkiego dowiem, bo tak to tracę czas i działając metodą prób i błędów.

jaari
11-06-2009, 20:30
Jeżeli można zapytać... W czym ograniczał cię D80 skoro zdecydowałeś się przesiąść na D700, w dodatku nie znając podstaw fotografii ?
Zdanie:
Chętnie się wszystkiego dowiem, bo tak to tracę czas i działając metodą prób i błędów stawia Cię w niezbyt korzystnym świetle...

Czornyj
11-06-2009, 20:37
Jeśli wszystkie inne metody zawiodą, przeczytaj instrukcję obsługi.

Jeśli fotografujesz w RAW wszystkie ustawienia puszki są bez znaczenia - służą one tylko do decydowania o tonalności jpegów.

Jeśli chodzi o balans między błyskowym a zastanym - po pierwsze zmień w menu maksymalny czas dla pracy z lampą na większy, po drugie włącz tryb TTL BL, a jeśli to nie pomoże - wprowadź korektę naświetlenia. Jeśli chcesz przykładowo wprowadzić korektę +1EV na zastane, to należy wprowadzić na korpusie korektę +1EV i w lampie korektę -1EV - korekta w korpusie zwiększa równocześnie ekspozycję światła zastanego o +1EV i siłę światła błyskowego o +1EV, dlatego by nie zmieniać siły światła błyskowego należy wprowadzić w lampie kontrkorektę.
Ponownie też podkreślam, że wszystko to jest drobiazgowo i prostymi słowy opisane w instrukcji obsługi.

PRZY OKAZJI APELUJĘ DO WSZYSTKICH O POWSTRZYMANIE SIĘ OD GŁUPICH KOMENTARZY!!!

sztefanek
11-06-2009, 20:45
Witaj.Moja rada: poużywaj miesiąc,a zobaczysz że wiele niejasności pryśnie.Pozdrawiam.

Jaipur
11-06-2009, 21:02
Czornyj,
nikt nie napisał jeszcze głupiego komentarza, a pisząc te kobylaste słowa przyznajesz, że autor się nie popisał. Nie ma więc powodu krzyczeć na niczemu niewinnych ludzi.

Czornyj
11-06-2009, 21:16
nikt nie napisał jeszcze głupiego komentarza

Kolego Jaipur - siedzę na tym forum dostatecznie długo, by móc z pewnością profety przewidzieć, że pojawienie się takowych komentarzy jest wyłącznie kwestią czasu. I właśnie dlatego że nikt nic głupiego jeszcze nie zdążył napisać, pozwoliłem sobie wystosować mój mały apel.

Jaipur
11-06-2009, 21:31
Kolego Czornyj - na co się zanosiło to ja dobrze wiem, nie w tym rzecz.

Do autora wątku, bo napisałem już dwa zdania nie w temacie:
pobaw się aparatem tydzień lub dwa, poczytaj forum i instrukcję,
do dyspozycji masz wiele ustawień pod użytkownika, zafunduj sobie tą zabawę - sama przyjemność !

Czornyj
11-06-2009, 21:43
Być może troszkę szorstko i protekcjonalnie to zabrzmiało, wszystkich którzy poczuli się dotknięci przepraszam, ale dmuchałem na zimne - bo organicznie nie znoszę flejmów, które podobne posty niezawodnie wzniecają.

dżejkej
11-06-2009, 22:34
Jeżeli można zapytać... W czym ograniczał cię D80 skoro zdecydowałeś się przesiąść na D700, w dodatku nie znając podstaw fotografii ?
Zdanie: stawia Cię w niezbyt korzystnym świetle...

Szczerze mówiąc w niczym oprócz jakości wykonywanych zdjęć. ISO 1600 w D80 to tak jak w D700 6400.
Poza tym pełna klatka, to pełna klatka nie co więcej wchodzi.

Dzięki za info.
Instrukcję przeczytałem. Jeżeli chodzi o fotografię to już trochę lat focę. Chodziło mi o sam sprzęt. Jak go okiełznać.
Różnica pomiędzy D80 a D700 to jest tak jak z Zenita przesiąść się na Canona EOS50E. Bo taki też miałem.

Czornyj dzięki, ale nie zdawałem sobie sprawy, że ustawienia w aparacie mają zdecydowany wpływ na jakość jpg.
Trochę to ułatwia sprawę. Z lampą spróbuję jutro.

Panowie zażartość jest tu wielka. Ja się nie obrażam. Zapewne są wśród was (nas) ludzie, którzy znają się na temacie, a inni po prostu pytają. Pamiętajcie, że nie ma głupich pytań, są czasami głupie odpowiedzi.

grzegorzant
11-06-2009, 22:35
Jeśli , jak piszesz robisz zdjęcia w kościołach, a miałeś wcześniej d80 to dziwne jest to, że nie zauważyłeś głównej mz różnicy między tymi puszkami tj używalnego wysokiego ISO.
Jesli, jak się domyślam zdobyłeś jakieś doświadczenie korzystając z d80, gdzie np. również ustawinia w puszce nie mają wpływu na NEFy - czemu pytasz o to teraz. Mieszanie światła zastanego z błyskowym mimo dużo większych możliwości przy 700, działa ostatecznie na tych samych zasadach itd itd
Mimo ostrzeżenia napiszę : wątek cokolwiek podejżany.
pozdrawiam

Czornyj
11-06-2009, 22:42
wątek cokolwiek podejżany

Nikt nie jest doskonały - jak widać czasem wystarczy trochę techniki i człowiek się gubi.
Podobnie ma się sprawa z ortografią.

dżejkej
11-06-2009, 22:44
Jeśli , jak piszesz robisz zdjęcia w kościołach, a miałeś wcześniej d80 to dziwne jest to, że nie zauważyłeś głównej mz różnicy między tymi puszkami tj używalnego wysokiego ISO.
Jesli, jak się domyślam zdobyłeś jakieś doświadczenie korzystając z d80, gdzie np. również ustawinia w puszce nie mają wpływu na NEFy - czemu pytasz o to teraz. Mieszanie światła zastanego z błyskowym mimo dużo większych możliwości przy 700, działa ostatecznie na tych samych zasadach itd itd
Mimo ostrzeżenia napiszę : wątek cokolwiek podejżany.
pozdrawiam

Wcześniej robiłem zdjęcia w jpg. Co NEFów nie widziałem, że ustawienia choćby D-Lighting są przeznaczone do jpg.
Jeżeli chodzi o światło zastane, to dopiero teraz mam jasny obiektyw, więc chcę wykorzystać jego próbują robić zdjęcia bez lub z lekkim doświetleniem. Wcześniej tego nie praktykowałem, bo fociłem z lampą non stop (przynajmniej w kościele).

franki
11-06-2009, 22:54
Witam. Najważniejsza rada wez aparat i idz do kościoła i nie wychodz puki nie zacznie coś Ci wychodzić. A poważnie masz aparat, masz drabinkę światłomierza to tego używaj. Zapomnij o programie. Manual, ewentualnie preselekcja przysłony. Tak na szybko to : zwiększamy iso, Tryb manualny, dłuższy czas by uchwycić światło zastane a lampa jak ją bardzo potrzebujesz to odbijanie od czego się tylko da lub osłabienie mocy błysku. Rób zdjecia, oglądaj je i wyciągaj wnioski. Nikt Ci nie powie , " ustaw zawsze 1/25 f/2.8 a lampa -1.5 ". Tak się nie da. . Co do szkieł to jasność szkła ułatwia prace ale ciemniejsza optyka też pozwala wykorzystać światło zastane . Jeśli zaczynasz wchodzić w foto, to polecam Ci stronkę http://foto.jasiu.pl/ . Początkującemu pomoże. A na docinki nie patrz, każdy kiedyś zaczynał. Pozdrawiam

grzegorzant
11-06-2009, 22:57
Zerknij np, tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=101610) - szczególnie na propozycję # 8
Czornyj - dzięki
pozdrawiam

dżejkej
11-06-2009, 23:08
dzięki wielkie

Photoartbox
12-06-2009, 07:32
A na docinki nie patrz, każdy kiedyś zaczynał. Pozdrawiam

Tylko nie kazdy od razu na slubach i weselach ;)

mazon
12-06-2009, 12:04
Ja też od jakiegoś czasu przygotowuję się do pracy na NEF-ach, i czytam to forum już dość długo, ale jak na razie jakoś nie znalazłem odpowiedzi. Jedni chwalą Lightroom-a a inni NX-sa - NX-sa mam, Lightroom już do mnie leci. W pracy na tych programach każdy raczej sam musi wypracować swój własny styl to jasne, ale ustawienia aparatu - w tym aspekcie inni doświadczeni koledzy mogliby pomóc.
1. Odszumianie dla wysokiego ISO oraz długich czasów naświetlania - czy je włączać czy nie, ponoć wyłączenie przyśpiesza pracę na wyżej wymienionych programach.
2. Funkcja D-Lighting - czy przy pracy w NEF-ach włączać ją czy wyłączać.
3. Jeżeli wyłączymy wyżej wymienione funkcje to jak na to zareagują programy Lightroom i NX - czy w nich trzeba też coś powyłączać.
4. Jaka jest kolejność wykonywania wszystkich funkcji przy wywoływaniu NEFa w wyżej wymienionych programach, bo wydaje mi się, że jest ona dość ważna - jeśli można byłoby zrobić taki opis do każdego z tych programów osobno to na pewno wielu osobom skróciłoby to czas poszukiwania i nauki złotego środka.
(Z tego tytułu, że Lightroom właśnie do mnie leci z USA - tego programu totalnie nie znam - na niego chciałbym położyć nacisk. Jeśli znalazłby się ktoś chętny, kto podpowiedziałby na początek co i jak z ustawieniami w tym programie, to byłbym bardzo wdzięczny i nie musiałbym czytać wszechobecnie wychwalanej księgi Scotta Kelby'ego, chociaż wydaje mi się, że i tak tego nie uniknę.)
Z góry dziękuję i pozdrawiam - m@zon.

ekonet
12-06-2009, 12:21
Być może troszkę szorstko i protekcjonalnie to zabrzmiało, wszystkich którzy poczuli się dotknięci przepraszam, ale dmuchałem na zimne - bo organicznie nie znoszę flejmów, które podobne posty niezawodnie wzniecają.
Marcinie - wracaj do nas, na ciemną stronę mocy. :)

nie musiałbym czytać wszechobecnie wychwalanej księgi Scotta Kelby'ego, chociaż wydaje mi się, że i tak tego nie uniknę.
A co złego jest w czytaniu książek...?

mazon
12-06-2009, 12:24
W czytaniu książek nie ma nic złego, nawet jestem ZA. Tylko niestety, doba ma zaledwie 24 godziny.

grzegorzant
12-06-2009, 17:02
Jeśli, jak piszesz, chcesz wykorzystać zapis w Nef-ach, a do ich obróbki wykorzystać LR, to daj spokój z DL i innymi presetami w puszce. Widzi i wykorzystuje je tylko NX, którego nie polecam znowu ze względu na powolne działanie. No chyba, że masz zamiar robić pojedyńcze fotki, to wtedy jest to świetny soft (niektórzy mówią, że najlepszy do Nefów z N).
Wspomniana przez Ciebie książka Scota odnośnie LR to b. dobry sposób na szybkie jego opanowanie, a rada Ekoneta w tym wypadku, bezcenna :)
pozdrawiam

mazon
12-06-2009, 22:22
Wielkie dzięki - w takim razie nic mi innego nie pozostaje, jak zamówić tę książeczkę no i prosić "BOGA" o więcej czasu.

dżejkej
12-06-2009, 23:42
Ja Raw'y "wywołuję zawsze w Lightroomie - szybki - w miarę prosty program, z dużą możliwością korekt. Zapisuje zmiany jakie dokonałeś na zdjęciu. A sam zapis zdjęcia następuję dopiero w chwili eksportu. Zawsze więc możesz zrobić reset ustawień.
Program szybszy niż plugin do PS Camera Raw, czy też Nikon Capture i wydaje się przyjaźniejszy dla użytkownika.
Co do książki, to super pozycja dla osób chcących szybko oswoić się z programem i jego możliwościami.
Są jeszcze kursy wideo jak znajdę linka to podam.
Pozdrawiam

mazon
13-06-2009, 00:42
Wielkie Dzięki "dżejkej (http://nikon.org.pl/member.php?u=29612)" - czekam na Twoje linki (http://nikon.org.pl/member.php?u=29612)

dżejkej
13-06-2009, 11:09
Ja korzystałem z tego http://www.dfv.pl/warsztaty.html