Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mały staw
Andrzej Olender
11-06-2009, 16:11
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://mankament.pl/wp-content/uploads/2009/06/czulow.jpg)
Piotr_ek
11-06-2009, 16:14
Wyczerpałem na dziś liczbę negatywnych komentarzy.
Liczę, że ktoś inny powie Ci prawdę o tym zdjęciu.
pozdr, P.
Andrzej Olender
11-06-2009, 16:55
Wyczerpałem na dziś liczbę negatywnych komentarzy.
Liczę, że ktoś inny powie Ci prawdę o tym zdjęciu.
pozdr, P.
Myślę że lepiej było nic nie pisać, jak się nie miało nic ciekawego do napisania :)
Myślę że lepiej było nic nie pisać, jak się nie miało nic ciekawego do napisania :)
Bo i też ciężko coś ciekawego a tym bardziej pozytywnego napisać o tym zdjęciu. Ekspozycja leży. Zero światła. Kadr mało ciekawy. Czyli kolejny pstryk bez poprawnej obróbki z zupełnie nic nie gadającym kadrem.
Andrzej Olender
11-06-2009, 17:08
Bo i też ciężko coś ciekawego a tym bardziej pozytywnego napisać o tym zdjęciu. Ekspozycja leży. Zero światła. Kadr mało ciekawy. Czyli kolejny pstryk bez poprawnej obróbki z zupełnie nic nie gadającym kadrem.
No i tak trzeba było od razu, nie lubię owijania w bawełnę.
arsen
Mały staw
wcale nie taki maly ale malo ostry i przejarany
Andrzej Olender
11-06-2009, 17:31
Dzięki za szczere opinie, wiem przynajmniej na co w przyszłości więcej uwagi poświęcić.
Piotr_ek
11-06-2009, 17:37
A więc myślę, że z gniotów, które dziś dane mi było oglądać ten zajmuje całkiem niezłą pozycję. Oczywiście diagnozując indywidualnie każdy przypadek wiem, że przygodę z fotografią dopiero zaczynasz. Więc drogi autorze możesz spokojnie oszczędzić sobie tych sarkastycznych odzywek w moim kierunku. Staram się być kulturalnym człowiekiem i uważam, że każdy kto sięgnął po aparat ma IQ na poziomie, który umożliwia mu czytanie między wierszami...
Na tym forum są trzy grupy użytkowników - ludzie szczerzy, ludzie podkręcający swoje liczniki postów i ludzie czynnie obserwujący. Jestem też ja i staram się za wszelką cenę by gniot pozostał gniotem a dobra fotografia była wystawiona na najwyższym miejscu piedestału.
Podziwiam też autorów którzy są w pełni świadomi popełnionego gniota a za wszelką cenę starają się by ich zdjęcie było w jakiś sposób uwielbiane. Do dziś dnia nie wiem czemu tak się dzieje...
To zdjęcie zawiera podręcznikowe błędy - ekspozycja, wyostrzenie itp. I błąd najważniejszy - brak ideologi, brak tematu, brak motywu który pozwolił by na chwilę refleksji w tym właśnie wątku, którego Ty jesteś autorem...
Fotografia to nie jest gra w strzelankę... Zdjęcie musi kusić, musi prowokować, musi mieć w sobie to coś co spowoduje, że nie jedna osoba wróci do niego niejednokrotnie...
I zapamiętaj, że aparat nie został stworzony po to by dawał smutek. Fotografia to ma być radość dla Ciebie jak i osób które będą mogły podziwiać Twoje prace...
A to zdjęcie mi po prostu tej radości nie dostarczyło. Jest blade, smutne, nijakie. Po prostu pstryk.
Wykładni na temat technikali i mechanicznych reguł tym razem oszczędzę - bez problemu znajdziesz je w internecie...
I witaj na forum...
pozdr, P.
Andrzej Olender
11-06-2009, 21:21
Piotr_ek, Dziękuję za konstruktywną krytykę, naprawdę zależało mi na porządnej opinii bez sztucznego zamydlania oczu. Dlatego napisałem co napisałem w pierwszej odpowiedzi, puśćmy to jednak w niepamięć.
Jak słusznie zauważyłeś, swoją fotograficzną edukację przez zabawę (dla mnie fotografia to bezustanna zabawa) w sumie zaczynam. Dlatego ważne jest dla mnie by na początku zdjęcia były poddane szerszej publice zwłaszcza tej z większym stażem i umiejętnościami. Naprawdę nie chciałbym nawiedzać forum fotografiami jak to nazwałeś, pstrykami.
Po wróceniu z aparatem zdjęcie mi się podobało, taki syndrom jak to teraz nazwę świeżości. Teraz po dokładniejszym przeanalizowaniu fotografii podzielam opinię że jest słaba. Coż, będę musiał zacząć wracać na drugi dzień do oglądania zdjęć by tego uniknąć. Następnie świeżym, konstruktywnym okiem ocenić co się nadaje a co nie. Oraz najważniejsze. Wyciągnąć wnioski na przyszłość.
Nie zaliczam się do wymienionych przez Ciebie ludzi którzy jak to określiłeś w pełni świadomie zamieszczają zdjęcia wiedząc że są słabe dla uwielbienia.
Jak napisałem wcześniej, traktuje to jako edukację przez ocenę. Nic więcej.
Dziękuję za przywitanie.
Pozdrawiam.
Piotr_ek
11-06-2009, 21:51
Drogi Arsenie,
Bardzo cieszy mnie Twoje podejście do tematu jakim jest fotografia. Myślę, że będę miał okazję oglądać wiele Twoich prac...
Nie jest to zabawa łatwa więc i skutki uboczne są nieraz przykre. Choćby te negatywne komentarze, które dla żadnego autora nie są miłe.
Myślę, że szybko dowiesz się co to jest świadomość fotograficzna i zaczniesz ją kształtować w należyty sposób...
Myślę też, że pierwsze lody zostały przełamane...
Pozostaje mi tylko życzyć Udanych Fotografii...
pozdr, P.