PDA

Zobacz pełną wersję : Fomei

pkulakowski
11-06-2009, 01:41
FOMEI - Czy ktoś zna tą firmę? Czy są to produkty dobre jakościowo? Jak wypada na tle konkurencji? Kto jest głównym konkurentem tej firmy?

Kundzior
11-06-2009, 05:26
Czeska firma. Jakościowo to mięczak (słabizna). Mają fajne i tanie plecaki. Całokształt jakościowy firmy wypada raczej zdecydowanie negatywnie.

marszull
11-06-2009, 09:31
Czeska firma. Jakościowo to mięczak (słabizna). Mają fajne i tanie plecaki. Całokształt jakościowy firmy wypada raczej zdecydowanie negatywnie.

Tak z ciekawosci: uzywales ich sprzetu studyjnego?
Bo ja tak i pozwole sie niezgodzic. Caly sprzet jest z ze wschodu (ale nie chiny tylko bodajrze Korea) i jest tylko obrandowany jako fomei.
Lamp uzywalem sporadycznie, ale jakosc wykonania zostawia daleko w tyle chinczyki. Naprawde wygodny do uzycia i sensowny sprzet. Softy ich produkcji mam na stanie i sa bardzo bardzo ok. Raczej jakosciowo blizej im do osprzetu Bowensa niz chinczykow.
Chociaz ceny tez maja odstajace od chinskiej sredniej ;-)
Jeszcze jedna sprawa to serwis, ktory (pamietam ze ktos zamieszczal kiedys posta) dziala naprawde dobrze.
Co do jakosci i sensownosci uzywania to odezwij sie do Conika. Pamietam ze on uzywa/l tego sprzetu, chociaz pod inna koreanska marka (kupowal bezposrednio w korei nie od fomei)

conik
11-06-2009, 10:03
zgadza sie fomei sprzedaje lampy aurora produkowane w korei tyle ze ze swoja nalepka
jakosciowo dosyc wysoka polka porownywalna z dobrymi znanymi markami
ja uzywam tego od ponad 2 lat i nic mi sie nie sypnelo
serwis nie istnieje bo....ja na razie przynajmniej u mnie nie byl potrzebny
zas ceny coz....kupujac w korei przy slabym dolarze cena byla bardzo ok teraz mniej....cena fomeia jeszcze wyzsza bo to juz jest znana marka;)

ps. kundzior nie wypowiadaj sie bo jak sadze jedyny kontakt z tymi lampami miales na obrazku

tomek murański
14-06-2009, 22:57
To ja kiedys zamieszczalem posta w sprawie serwisu Fomei. Uzywam ich lamp od roku. w jednej poleciał potencjometr. opis w : http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1136044#post1136044
Lampy moim zdaniem zajebjaszcze. Chwale i bede chwalic. Wogole Medikon (przedstawiciel Fomei) to na prawde fajni ludzie. kilka dni temu zamawialem tla kartonowe. Napisalem maila, 5 minut pozniej zadzwonili i uzgodnilismy szczegóły. Tła miałem na drugi dzien w studiu. Jesli stac Cie na nich, to kupuj smiało ich lampy. ja mam 600Ws Digitalis. W komplecie normalnie masz palniki 300W i dodatkowo daja ci 1000W! Jak potrzebujesz szczegółow, pisz na priv

Bartek - NinoVeron
16-06-2009, 11:31
sprzętem studyjnym Fomei bawiłem się tylko na targach foto w tym i w zeszłym roku oraz na targach reklamowych w Warszawie gdzie też się wystawiali
Lampy jak i cały osprzęt (i kompleksowość oferty) zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie
niestety musiałem postawić na "cenę" i dlatego wszedłem w Quantuumy (które są ok. 30-40% tańsze od Fomei)

bardzo duży plus Fomei w porównaniu do Quantuuma to kontakt z firma.
Kontakt z Quantuumem to tragedia - mają na stronie podany jeden numer (tylko kom.), który rzadko kiedy odbierają ... Kiedyś przez ponad dwa tygodnie (i chyba ponad 100 prób) nie udało mi się z nimi skontaktować.
Kontakt z Fomei (Medikomem) jest fantastyczny. Praktycznie zawsze można się dodzwonić, dowiedzieć wielu szczegółów. Wystarczyło, że na targach zostawiłem wizytówkę a co kilka m-cy przyjeżdża do mnie do firmy ich przedstawiciel regionalny, przywozi nowe katalogi, przedstawia nowości itp...

djabollo
22-11-2009, 02:39
Podzielam pozytywne opinie przedmowcow. Od niedawna uzywam kilku lamp serii Digital Pro i innych akcesoriow fomei. Jakosc odpowiednia do ceny i postawilbym je zaraz przed bowensem. Kontakt z handlowcami mily i konkretny. Pilnuja terminu realizacji. Z czystym sercem moge polecic.

Kundzior
22-11-2009, 12:32
Nie pisałem o sprzęcie studyjnym a no akcesoriach czysto amatorskich tj.: lampach zewnętrznych, wszelkiego rodzaju uchwytach. Sprzętu studyjnego raczej ichnych bym nie kupił, Ale plecaki jak najbardziej :)

P. s.Conik, źle sądzisz.

Jacek_Z
22-11-2009, 13:05
Kundzior nie wyciągaj pochopnych wniosków, bo z ich oferty najlepszy jest właśnie sprzet oświetleniowy. Jak widzisz wszyscy oceniaja go pozytywnie, jest to trochę wyższa półka niż chińszczyzna. Teraz Quantuum (to tez bardziej marka sprzętu niż konkretna fabryka) wypuściło serię lamp Fomex o podobnych parametrach (bo robi je ta sama fabryka w Korei :)) i w cenach wyższych od chińczyków.

..Czy są to produkty dobre jakościowo? ..jakie produkty konkretnie? Asortyment mają ogromny. Typowe dla dzisiejszych marek - produkcja jest w róznych miejscach, firma to nazwa.

Kundzior
22-11-2009, 14:37
Po prostu Ja osobiście nie mam zaufania do marki Fomei. Jedynie co na targach moglem popatrzeć na sprzęt studyjny tego prducenta.