PDA

Zobacz pełną wersję : czy można czyścić obiektyw?

browarek
19-09-2006, 23:49
Witam
Czy można czyścić szkło obiektywu?
Jeśli tak to jak i czym żeby nie porysować?
Pozdrawiam

pebees
19-09-2006, 23:55
Pięćdziesiątkę, wypić, chuchnąć na szkło, przetrzeć rękawem spranej flaneli, którą masz na sobie, potem walnąć jeszcze pięćdziesiątkę i iść robić zdjęcia :)

browarek
20-09-2006, 00:02
hehe, dzięki wielkie, a czy takie szmatki z optyka, zdaje się z irchy lub czegoś takiego, no wiecie jakie, takie do okularów i tym podobnych rzeczy...dają radę? czy przypadkiem pod żadnym pozorem nie wolno więc lepiej flanelą?
z góry dzięki! :smile:

pebees
20-09-2006, 00:37
Poczytaj tutaj (http://forum.nikon.org.pl/search.php), a wszystkiego się dowiesz :) Generalnie są dwie szkoły - pierwsza to specjalne płyny, czyściki i inne duperszwance, a druga - czymkolwiek, byle nie porysować :)

ALF
20-09-2006, 02:36
mocno sprana flanelka zupełnie wystarczy, a jesli zatłuszczony lub bardzo dawno nie czyszczony, to alkohol izopropylowy...płyny do optyki, które miałem w łapach, po pierwszym użyciu szły do kosza...

Tuti
20-09-2006, 14:36
browarek, jak chcesz uzywac szmatki do okularow to nie polecam pozyczac od kolegi, tzn nie polecam stosowac uzywanej - zostawia smugi, tluszcz ktory zostaje na okularach. a czy mozna to prac nie mam pojecia, wiec chyba bardziej rozsadnym rozwiazaniem bedzie slynna flanelka alfa :)

hicks
20-09-2006, 17:22
Ja kupilem u optyka szmatke do okularow hoya i plyn izoblysk oraz gruche w aptece.
Czyszczenie zaczynam od dmuchania, aby czasem nie trzec jakas drobinka po obiektywie i go nie zarysowac. Potem izoblysk i wycieranie szmatka.
pozdr

browarek
22-09-2006, 12:38
A takie pytanie: czemu ta flanela musi być sprana :?: :grin:
Dzięki

ALF
22-09-2006, 14:58
ponieważ wtedy uzyskuje odpowiednią miękkość