Zobacz pełną wersję : obracanie pionowych zdjec d300
W body oczywiscie opcja "obrot zdjec pionowych" na "on" :) ale to i tak nic nie daje.. Zdjecia robione pionowo nie obracaja sie automatycznie, w ogole sie nie obracaja :).
W czym tkwi problem?
Dodam, ze dzis upgrade'owalam sobie firmeware w swoim d300.. Nie wiem, moze to bedzie powodem?
nokinnikon
10-06-2009, 19:57
Instrukcja str 251 Menu odtwarzania obrót zdjęć pionowych na on + menu ustawienia-automatyczny obrót zdjęć na on
W body oczywiscie opcja "obrot zdjec pionowych" na "on" :) ale to i tak nic nie daje.. Zdjecia robione pionowo nie obracaja sie automatycznie, w ogole sie nie obracaja :).
W czym tkwi problem?
Dodam, ze dzis upgrade'owalam sobie firmeware w swoim d300.. Nie wiem, moze to bedzie powodem?
Wszystko jest przemyślane i słuszne. Opcja jest dla fotografujących a nie dla ludzi, którzy bawią się aparatem. W pierwszej chwili sam nie mogłem tego zrozumieć, ale jak strzeliłem dwa kadry wszystko stało się jasne. Powiedzmy, że robisz portret. Jedna klatka, druga, trzecia. Korpus cały czas trzymasz w pionie i chcesz szybko zerknąć czy ostrość trafiła, lub spojrzeć na histogram. Bez sensu jest odwracanie aparatu do poziomu, oglądanie i znów celowanie. Po wykonaniu zdjęcia jest ono w pionie, zgodnie z ułożeniem aparatu, po to, żeby szybko na nie zerknąć nie zmieniając za bardzo pozycji. Idealne rozwiązanie według mnie. Później, podczas przeglądania zdjęć z aparatem na kolanach wszystko działa jak należy.
To raz, a dwa, ze przy zdjeciu obroconym do pionu traci sie kawal wyswietlacza, co trudnia ocene zdjecia (szczegolnie ostrosci).
Macie racje, ale...
Mam oczywiscie wlaczone "on" zarowno w menu odtwarzania, jak i w zakladce ustawienia, jednak zdjecia dalej nie sa w pionie podczas przegladania.
Fushiro to co piszesz ma jak najbardzie sens, jednak podczas przegladania zdjec z aparatem "na kolanach" zdjecia dalej sie nie obrocily.. Oczywiscie wlaczalam opcje odtwarzania na nowo, gdy aparat zmnial pozycje z pionu na poziom.
Hmm..
tomaszt81
10-06-2009, 23:18
ja z kolei mam tak, że przy przegladaniu obraca przy psyrykaniu nie. Też początkowo sie dziwiłem, w praktyce jednak tak jak pisali poprzednicy to wygodne :)
nokinnikon
11-06-2009, 07:46
ja z kolei mam tak, że przy przegladaniu obraca przy psyrykaniu nie. Też początkowo sie dziwiłem, w praktyce jednak tak jak pisali poprzednicy to wygodne :) Tak właśnie jest w każdym poprawnie działającym D300
Photoartbox
11-06-2009, 08:04
Z tego co wiem, to zalezy to od wersji oprogramowania (w ostatniej 1.10 byla jakas zmiana).
W d50 czasami mi się wieszał czujnik położenia aparatu ale wystarczyło potrząsnąć puchą i było wszystko ok.