Zobacz pełną wersję : fotografowanie z lampa - w druga strone.
Przewaznie fotografia z lampa wyglada tak, ze ustawiamy aparat zalozmy w M 1/50 F4 lampa w TTL z jakas tam korekcja i robimy foto...
A czy da sie ten schemat odwrocic w taki sposob, zeby to aparat musial przystosowac odpowiednia ekspozycje do swiatla z lampy ustawionego na stale?
Powiedzmy taka sytuacja - lampa na M 1/2, przyslona 4 a aparat dobierze czas.
W zwyklym TTL bylo to wykonalne, bo aparat mierzyl swiatlo w trakcie ekspozycji i dawalo rade. Czy z ITTL taki manewr jest wykonalny?
Al Bundy
10-06-2009, 14:52
Mierzył światło w trakcie błysku ??????? Ekspozycja mierzona jest zwykle przed otwarciem migawki a nie w trakcie ale może czegoś nie wiem... W sumie co da zmiana czasu przy czasie trwania błysku?
A inaczej zapytam - po co Ci to?
Akurat to ma sens.
Czasami najistotniejszym czynnikiem jest moc błysku, za czym idzie ilość światła padającego na oświetlaną scenę.
Bywa, że chce się go właśnie w takiej a nie innej mocy/konfiguracji utrwalić na zdjęciu - wtedy "dostosowanie aparatu do błysku" ma sens.
Ja automatów na to nie znalazłem - po prostu: Aparat w M, lampa w M i ustawiam wszystko ręcznie...
Al Bundy
10-06-2009, 15:15
hmmm... Nie zmienisz zbytnio ekspozycji ustalając z góry moc błysku i zmieniając tylko czas a nie przysłonę. Czy to będzie 1/60 czy 1/250 to naświetlenie motywu się nie zmieni zbytnio o ile światła zastanego nie będzie za wiele.
czas zmienia ilosc swiatla zastanego, wiec ustawianie czasu to zgadywanie.
Al, po zmianie sprzetu zrobiles sie malo "blyskotliwy" :D :D
Al Bundy
10-06-2009, 17:06
hehehe - fakt - lampa leży w torbie ;)
jesli dobrze zrozumialem to chodzi automatyczna ekspozycje z zapieta lampa ? - pewnie w CLS z lampa na statywie odpalana zdalnie
nie odczuwam problemu - na manualu jade - jest drabinka - widac czy niedoswietla - krece kolkiem czasu tak zeby sie miescilo w granicach +/- 0.3EV
jesli czas jest zbyt dlugi - podnosic iso
do statycznych ujec wystarcza nawet i 1/15s z blyskiem
tylko znowu zapomnialem wlaczyc autoiso i jak mlodzi ruszyli biegiem spod oltarza to mi skopalo sie kilka ujec na 1/30
z tym wciaz cwicze :(