Zobacz pełną wersję : czas synchronizacji błysku ....
BogdanSD
10-06-2009, 10:10
Witam serdecznie.Proszę o pomoc.Dlaczego w opcjach czas migawki dla błysku nie ma dłuższego niż 1/60 sek ?,a w opcjach czas synchronizacji błysku jest jest opcja 1/250 sek ?Robiąc zdjęcia z lampą w priorytecie przesłony max.czas jest 1/60 sek.Dlaczego ?
Albert44
10-06-2009, 12:51
Witam serdecznie.Proszę o pomoc.Dlaczego w opcjach czas migawki dla błysku nie ma dłuższego niż 1/60 sek ?,a w opcjach czas synchronizacji błysku jest jest opcja 1/250 sek ?Robiąc zdjęcia z lampą w priorytecie przesłony max.czas jest 1/60 sek.Dlaczego ?
Instrukcja... chyba, że do D300 nie jest dodawana? :???:
BogdanSD
10-06-2009, 17:16
Instrukcja... chyba, że do D300 nie jest dodawana? :???:
jest dodawana,ale miałem Olympusa E-3 i czasy były wiele krótsze,a w nikonie (w instrukcji jest napisane) od 1/60s do 30 s .Niw wiem dlaczego tak jest
Przecież masz możliwość ustawić 1/320, w opcjach menu.
dluzszy czas niz 1/60 to raczej nie 1/320 :P
ja robie tylko w A(wesome) i M(agnificent) - w tym ostatnim czas sie ustala jaki sie chce :P
Czas synchronizacji błysku w D80 rowniez w trybie M wynosi max 1/200 lub dluzszy... nie wiem dokladnie dlaczego tak sie dzieje, pewnie jakas fizyka i inne uwarunkowania techniczne; D90 jak czytalem wlasnie na stronie nikona tez ma 1/200; natomiast wiem ze np D50 ma max czas synchornizacji migawki z lampa 1/500 lub dluzszy.
tomek20stencel5
17-07-2009, 11:38
Przecież 1/500 to czas krótszy od 1/200 a nie dłuższy jak niektórzy piszą. Aparaty są ograniczone i niektóre mają krótsze czasy synchronizacji a niektóre dłuższe i zależy to bodajże od typu zastosowanej migawki.
Chcesz mieć czas dłuższy niż 1/60 sek. to ustaw tak w trybie manual i taki będzie.
teodor2424
19-07-2009, 17:19
Właśnie że w trybie M i tak nie będzie krótszych czasów trzeba w opcji aparatu/ błysk lampy/ ustawić coś takiego jak Auto FP bodajże i w ten sposób możemy używać pełnych czasów migawki łącznie z 1/3200.
I ogólnie chyba chodziło autorowi o krótsze czasy a nie dłuższe niż 1/60 bo takowe są zaraz :)
Kardynał
08-02-2010, 18:37
W priorytecie przesłony nie ma opcji synchronizacji z krótszymi czasami, tak jak nie ma opcji wyboru czasu naświetlania. Jak chcesz pełnej kontroli robisz to w M.
...a w nikonie (w instrukcji jest napisane) od 1/60s do 30 s .Niw wiem dlaczego tak jest
czy nie chodzi tobie przypadkiem o max. czas otwarcia migawki dla błysku? to jest dolne oznaczenie czasu przy jakim jeszcze błyska
tad_2358
08-03-2010, 23:08
Może tutaj (http://tadgawin.blogspot.com/2010/03/10-dziaanie-trybu-auto-fp.html) znajdziecie odpowiedź?
Dlaczego w opcjach czas migawki dla błysku nie ma dłuższego niż 1/60 sek ?,a w opcjach czas synchronizacji błysku jest jest opcja 1/250 sek ?Robiąc zdjęcia z lampą w priorytecie przesłony max.czas jest 1/60 sek.Dlaczego ?
Dlatego, że jest to odpowiedni czas by w większości sytuacji przy standardowych ogniskowych obiektywu uzyskać nieporuszone ekspozycje, a przy znacznym niedoborze światła zastanego zastosowana migawka ma i tak niewielki wpływ na naświetlenie kadru. Tym efektywnym czasem naświetlania jest długość trwania błysku, a jest on zdecydowanie krótszy niż 1/250s.
Zaletą stałego czasu otwarcia migawki (równego 1/60s lub ustawionego jeszcze dłuższego) jest większy i stały udział światła zastanego w całkowitej ekspozycji zdjęcia. W innych sytuacjach mamy do dyspozycji tryb „S” lub „M” i dowolnie możemy decydować o czasie otwarcia migawki w granicach czasu synchronizacji, a po uaktywnieniu „autoFP” otrzymujemy dostęp do najkrótszych czasów oferowanych przez dany korpus.
miałem Olympusa E-3 i czasy były wiele krótsze,a w nikonie (w instrukcji jest napisane) od 1/60s do 30 s
Informacja bardzo nieprecyzyjna. Co to znaczy „czasy były wiele krótsze”. Wcale takie nie były i nie są. Czasy otwarcia migawki w Olympusie przy aktywnej lampie błyskowej uzależnione są od długości zastosowanej ogniskowej i wahają się od 1/30s przy ekwiwalencie 28mm do 1/250s przy ekwiwalencie dłuższym niż 250mm. Ta 1/250s dotyczy bardziej zaawansowanych korpusów jak E-3, bo poprzednie konstrukcje miały czas synchronizacji z lampą do 1/180s. Logiką takiego rozwiązania było zastosowanie tzw. „czasów bezpiecznych”, co przy niedostatku światła zastanego i tak nie ma żadnego znaczenia, gdyż liczy się czas trwania błysku.
Zmienny czas migawki jest w sumie wadą, gdyż w zależności od ogniskowej wpływa na udział i znaczne ograniczenie ilości światła zastanego przy dłuższych ogniskowych. Powoduje to kłopoty z balansem bieli, bo każdy kadr ma inny udział światła błyskowego i zastanego nawet w tych samych warunkach fotografowania.
Pozdrawiam.
Tutaj jest fajny filmik, który dość łopatologicznie tłumaczy czas synchronizacji: http://www.youtube.com/watch#!v=Xnn5nzPvoIM&feature=related