Zobacz pełną wersję : SB 20 czy warto ?
pankracccy
10-06-2009, 01:59
Witam!
Takie ot pytanie "zdrowo-rozsądkowe" do kolegów z forum.
Czy warto kupić lampę SB-20 za 200 zł. ? (czy też, ten model to już egzemplarz "muzealny" i będę miał problemy z jego ewentualną dalszą sprzedażą).
Na allegro nie ma takich lamp, więc nie mam porównania, stąd moje pytanie, czy lampa jest warta tej ceny.
Ps.
Dodam, że ma to być dodatkowa lampa do głównej SB 28, a służąca do światła wypełniającego.
Nie wiedziałem, że można żądać 200zł za 20-letnią lampę.
Ale najwyraźniej można, skoro co jakiś czas znajduję oferty (na naszej giełdzie również) sprzedaży SB-28 czy SB-80 (też "parę" latek już mają) w cenie wyższej, niż ta za którą rok temu kupiłem nową SB-600... Paranoja jakaś :)
Ja chyba po prostu nie pojmuję praw rynku ;)
Albo mój pogląd na sprawę zaburza fakt, że kupiłem w zeszłym roku SB-28 i SB-80DX z zestawem oryginalnych kabli nikonowskich za 400zł (czyt. zdarzają się jeszcze "normalni" sprzedający). Lampy z pewnością wyeksploatowane (a jakie mają być po paru(nastu) latach...), ale działają i do moich amatorskich zabaw wystarczają. Spróbujmy dzisiaj znaleźć w tej cenie choćby pojedynczą, gołą SB-80DX... :)
Zwyczajnie "rozwalają" mnie oferty sprzedaży kilkunastoletniego sprzętu, który swego czasu z pewnością musiał na siebie zarobić ciężką pracą, za 40%-70% ceny nowej lampy z podobnej "półki" produktów. I zazwyczaj są "używane amatorsko, pstryknąłem kilka razy", prawie jak "jeździła starsza pani, tylko do kościoła"...
Taki kraj widać. Dopóki znajdują się na to chętni na takie rarytasy, to nie ma sensu obniżać cen (proszę, jaka inteligenta bestia, sam sobie wytłumaczył mechanizm rynkowy...).
Przepraszam za przydługą dygresję. Nie mogłem się powstrzymać :)
Albert44
10-06-2009, 10:07
Witam!
Takie ot pytanie "zdrowo-rozsądkowe" do kolegów z forum.
Czy warto kupić lampę SB-20 za 200 zł. ? (czy też, ten model to już egzemplarz "muzealny" i będę miał problemy z jego ewentualną dalszą sprzedażą).
Na allegro nie ma takich lamp, więc nie mam porównania, stąd moje pytanie, czy lampa jest warta tej ceny.
Ps.
Dodam, że ma to być dodatkowa lampa do głównej SB 28, a służąca do światła wypełniającego.
Użytkowo warto ale cena w/g mnie za mocna... aczkolwiek na ebaju ceny tej SB też są szalone.
Co do zużycia to przy SB-20 nie byłbym taki pewien, to lampa amatorska i zawodowiec nią nie błyskał więc może posłużyć kolejne 20 lat. Stare lampy nikona są nie do zajechania (kończąc na SB-26), późniejsze jakoś się szybko wypalają (marketing działa)