PDA

Zobacz pełną wersję : Ślub - jakiego pomiaru używacie

Przemas-Glasgow
10-06-2009, 01:03
witam
Chciałem się dowiedziec jakiego najczęściej pomiaru używcie (punktowy,matrycowy,CW)

Mam D700 i często polegam na matrycowym,oczywiście kontrolując przepalenia.

Jak to się ma w kościele,dosyc jasny,światło wpadające przez okna + lampy z mlecznymi kloszami.

Jak to ugryźc??

Tofifik
10-06-2009, 01:22
Nc :/
Ja uzywam róznie, na szczęście w D700 jest pokrętło od pomiaru.

Przemas-Glasgow
10-06-2009, 09:05
ja wiem że jest pokrętło ,chodziło mi o to jakiego najwięcej.

A jak używasz punktowego to co mierzysz w kościele. np. parka siedzi przed ołtarzem??

mihow
10-06-2009, 09:16
Hmmm - ja używam wszystkich jakie posiadam :D

m_cudny
10-06-2009, 09:23
Ja też, ale Bardzo lubię punktowy:)

tymin3
10-06-2009, 10:14
matrix i nic nie przepala

grzybecki
10-06-2009, 10:15
Dlaczego pytasz o ślub? Czy na ślubie są inne warunki niż gdzie indziej? Czy procesor naszego nikona inaczej myśli na ślubie a inaczej na koncercie Piaska?
Ja ślubów nie robię, i robić nie będę ale najczęściej korzystam z punktowego pomiaru. Ewentualnie z matrycowego, ale zdecydowanie bardziej wolę sobie korygować punktowy niż uciekać się do tego oszusta, matrycowego :)

Pozdrawiam !

fusbo
10-06-2009, 10:25
Co do kościoła - pytanie nie takie głupie, bo na pierwszym planie mamy białą plamę (suknia młodej), tłem jest często ciemny kościół. Ale to oczywiście tylko jedna sytuacja, więc może lepiej by pasowało pytanie "jaki pomiar podczas reportażu?".

Czy możecie napisać - jak używacie pomiaru..?

Bo sam chętnie się dowiem:)

Pytanie chyba wcale nie takie głupie, bo:
1) Czy lepiej przepalić czy niedoświetlić? (mam wrażenie, że przy matrycy CMOS lepiej prześwietlać, bo potem więcej można wyciągnąć).
2) Jakie kryteria przyjąć w tym, co powinno być jasne a co ciemne?
3) Jak korzystać z lampy (w punktowym tryb BL lampy nie działa)?

No i najważniejsze - jak rozpoznajecie, który pomiar się Wam przyda w danej sytuacji?

Każdy ma swoje triki - mi kiedyś fotograf tłumaczył, że wybiera najjaśniejszy punkt w kadrze i przepala go +2EV - bo potem może wyciągnąć. A Wy?

No koledzy, podzielcie się wiedzą z niedoświadczonymi :) :)

Tofifik
10-06-2009, 12:00
z pomiarami różnie jest trzeba metodą prób i błędów. Co do reszty pytań to, żeby nie powtarzać wątków bylo już wiele razy na forum. O przepaleniach np tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7759&highlight=przepalenia

prz3mo
10-06-2009, 12:26
Co do kościoła - pytanie nie takie głupie, bo na pierwszym planie mamy białą plamę (suknia młodej), tłem jest często ciemny kościół.

... a jeszcze dalej za nimi np. wielka witryna, która przy poprawnym naświetleniu młodych będzie.... białą , wypaloną plamą. Niestety. Pozostaje chyba tylko zabawa w składanki z dwóch NEFów.

superkomornik
10-06-2009, 13:06
Lepiej przepalona witryna niz suknia młodej :) A jakies delikatne szczegóły z witryny mozna wyciagnac przy wywolywaniu rawa (choc to tez zalezy od puchy).

Przemas-Glasgow
11-06-2009, 08:52
Skoro temat o pomiarach czy możecie chłopaki podac jakieś linki o pomiarach,jakie stosowawac w jakich sytuacjach itp.

Po przeczytaniu książki o Ekspozycja bez Tajemnic parę spraw mi się wyjaśniło ale wiedzy nigdy za wiele

stock
11-06-2009, 09:21
ja staram się pilnowac by mieć prawidłowa ekspozycję na parę młodą. Oczywiście są wyjątki - zdjecia przy oknie, oswietlenie kontrowe bądź gdy chce się pobawić i poeksperymentować. Ale głównie w centrum zainteresowania jest poprawnie naświetlona para młoda.