Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Auschwitz...
zhao-zhuxi
19-09-2006, 21:13
1 jest świetna. Cholernie ekspresywna.
dla mnie 3 bezapelacyjnie najlepsza...
Valdek_Tychy
19-09-2006, 21:20
Ja optuję za 4-ką,świetna
Wszystkie są dobre. Najlepszy nr 4.
Gratuluje reportażu.
Pozdrawiam
Ryszard Gałgan
19-09-2006, 21:55
Po pierwsze byłeś że tak powiem u mnie w gościnie i schowałeś się w szafie .... nie daruje.
Po drugie nie ma bramy i to jest plus - zawsze jest, widziałem ją na forach nawet w RPA,
wiem że bez niej trudniej określić miejsce lecz za to wyzwanie jest większe.
całość trochę "płaska" podparta dla akcentu dram. 2 fotkami reprint. co nie jest błędem ale troche zabiegiem sztucznym (efekciarskim) -przepraszam za to słowo.
wybranie na "forszpan" widoku od bramy w prawo - do nieostrości spowodowało że fotka nr 2 pojawia się jako kontra (oś) może lepiej by było gdyby było to tylko zbliżenie tablicy Halt... Wtedy "sielskość" 1ki została by zastopowana mocnym akcentem.
Pojawienie się fotki 3 znowu rozmywa akcję (nieostrość) zwalnia narrację, a przecież jeszcze się nie rozpędziła. widok na pracownie konserwatorską w nieostrości mnie tutaj razi. Dobra 4ka ale też nie ma oparcia nie wiadomo skąd się wzięła i niestety nigdzie nie zmierza. 6 klasyczna dobra i nie zależy gdzie wyląduje. 7ka - skąd to jest nie ma nic takiego na ekspozycji bieżącej?.
StruceL - przepraszam strasznie sie rozpisałem ale sam sie prosiłes :-) chętnie kiedys jak spróbujesz ponownie przejdę się z Toba po obozie.
pozdrawiam RG
bardzo ciekawe choć trochę według mnie niespójne - ostre, nieostre, jasne, ciemne, reprinty, wszystko razem powoduje bałagan. skupiłbym się na jednym stylu ewentualnie zmienił kolejność i połączył je w bardziej spójną całość. mimo powyższych uwag gratuluję, bardzo ciekawa praca.
Wiem. Wydaje się, że nie spójne, ale o taka różnorodność mi chodziło. Przede wszystkim zestawienie ostrości o nieostrości.
Generalnie bardzo mi się podoba, miałbym dwie uwagi:
zdjęcie nr 2 - mam wrażenie, że wszystko się "wali" na prawą stronę.
zdjęcie nr 9 - "budkę Kaduka" zrobiłbym od strony muru, ktory jest w tle. Masz wtedy w perspektywie plac apelowy.
P.S.
Powinieneś też odwiedzić Brzezinkę.
4 jak dla mnie super :) ma w sobie cos...
Niedzwiedz
21-09-2006, 10:23
ekstra ! ja bylem tam ale przyznam szczerze ze tak mna wstrasnelo ze nie dalbym rady robic tam zdjec