PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D40x i korekta ekspozycji

marmajgabin
09-06-2009, 12:00
Mam problem, nie działa mi korekta ekspozycji, mogę sobie zmieniać wartości korekty, ale nie ma to żadnego odzwierciedlenia na zdjęciach. Czy ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? Czy można to jakoś we własnym zakresie zrobić, jakiś reset albo coś, czy tylko serwis i czy jest to opłacalne?

karolt
09-06-2009, 14:30
Jeśli masz na gwarancji, to co szkodzi zadzwonić / pójść do serwisu? Ale zanim:
Spróbuj od zera: zresetuj aparat dwiema kropkami zielonymi (znajdziesz w instrukcji jak to zrobić) i niczego nie zmieniając zrób kilka fotek, potem wprowadź korekcję i zobaczymy. Na razie mam za mało danych.

Aha - sprawdź jeszcze w instrukcji ten fragment, w którym piszą o korekcji, może jest jakiś taki motyw, że w pewnych sytuacjach ona nie działa - powinni o tym wspomnieć.
No na pewno korekcja nie zadziała, gdy aparat nie ma już możliwości zmiany żadnego z parametrów. Np. w sytuacji, gdy masz włączony tryb M i wyłączone AUTO ISO. Możesz sobie wtedy wprowadzać korekcję do upadłego i nic to nie da.

marmajgabin
09-06-2009, 16:43
muszę sprawdzić, może jest jeszcze na gwarancji, niestety nie mam teraz takiej możliwości, bo nie posiadam przy sobie pudełka. Zresetowałem, mam ustawiony w tryb M, iso 100 i nadal nic się nie zmienia

yakub
09-06-2009, 16:48
mam ustawiony w tryb M, iso 100

Przelacz na tryb P i sprobuj ponownie :)

bckp
09-06-2009, 16:51
Nie wiadomo czy naprawa będzie się opłacała. Może lepiej będzie kupić używanego. Właśnie mam taki do sprzedania za grosze w idealnym stanie niemal nie wyciągany z torby ponieważ służył jako zapasowe body.

marmajgabin
09-06-2009, 17:02
Przelacz na tryb P i sprobuj ponownie :)
zrobiłem, i rzeczywiście, coś się zmienia, ale on zmienia czas otwarcia migawki, czy to tak powinno być? i czy to nie powinno też działać w M

yakub
09-06-2009, 17:22
zrobiłem, i rzeczywiście, coś się zmienia, ale on zmienia czas otwarcia migawki, czy to tak powinno być? i czy to nie powinno też działać w M

Tak wlasnie powinno dzialac. A jak mialoby inaczej?

M to Manual, wiec sam ustawiasz ekspozycje, korekta jest widoczna tylko w drabince.

marmajgabin
09-06-2009, 17:26
ok, dzięki
braki w edukacji;p

charll
09-06-2009, 17:29
Możesz jeszcze skorzystać z trybu priorytetu A lub S. Wtedy zależnie od wyboru pucha będzie zmieniała czas lub przysłonę. W trybie P nie masz takiego wyboru.

marmajgabin
09-06-2009, 17:35
czegos takiego już po poprzednim poscie sie domyslilem:)

velaskez
09-06-2009, 17:53
I znowu wychodzi, ze korzystanie z intrukcji obslugi jest pierwsza i najwazniejsza umiejetnoscia podczas robienia zdjec;)

marmajgabin
09-06-2009, 17:59
I znowu wychodzi, ze korzystanie z intrukcji obslugi jest pierwsza i najwazniejsza umiejetnoscia podczas robienia zdjec;)

nie da się ukryć...

smokwaw
09-06-2009, 18:50
Do tego nie potrzeba żadnej instrukcji, czy to tak trudno pokręcić pokrętłem trybu i sprawdzić jak tryby M, A, S i P działają w konfiguracji z pokrętłem funkcyjnym i przyciskmi? :~

251kris
09-06-2009, 21:38
Tak wlasnie powinno dzialac. A jak mialoby inaczej?

M to Manual, wiec sam ustawiasz ekspozycje, korekta jest widoczna tylko w drabince.
Nie koniecznie. Nie wiem jak w puszkach typu 40X, ale np. w d200 korekta ekspozycji ma wpływ również na tryb M.

marmajgabin
09-06-2009, 22:24
Nie koniecznie. Nie wiem jak w puszkach typu 40X, ale np. w d200 korekta ekspozycji ma wpływ również na tryb M.

też mi się tak wydawało, ale uznałem, że skoro inni twierdzą inaczej to może mają rację, a teraz to już nie wiem jak to powinno działać i w którym trybie, jak wrócę do domu i będę miał instrukcję pod ręką to sprawdzę jak to powinno być

charll
09-06-2009, 23:48
w d200 korekta ekspozycji ma wpływ również na tryb M.

I warto o tym pamiętać robiąc zdjęcia :)

andrstac
12-06-2009, 06:51
W D40x również wpływa na tryb M. Z tym że różnica polega na sposobie ustawienia: w D40x, jak i we wszystkich które mają jedno kółko (i ogólnie mało przycisków), korekcję ekspozycji w trybach PSA ustawia się poprzez wciśnięcie przycisku korekty ekspozycji i kręceniu kółkiem (jest również możliwość wykonania tego poprzez menu ekranowe). Natomiast w trybie M trzeba by jakoś móc ustawić przysłonę, więc przycisk ekspozycji + kółko do tego wtedy służą. A korektę można zrobić już tylko z menu ekranowego.