Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Moje pagórki
wojtek6308
09-06-2009, 10:38
###
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=ui2pmv9x4hc1y9fnocoz.jpg)
Zapraszam :)
Marcin T
09-06-2009, 10:48
Ładne dywany, nawet bardzo ładne :)
Mi osobiście psuje odbiór ten cień.
borregaard
09-06-2009, 10:49
No,tapetka jak się patrzy.:-D
Pablo 77
09-06-2009, 11:02
Mi cien nie przeszkadza wręcz prowadzi:)Bardzo dobre kolorki:)
wolałbym to zobaczyć bez cienia, ale i tak mi się bardzo podoba :) piękny widok!
Proste a efektowne.
Czyste kolory, kepka krzaczorów w mocnym punkcie - optymistyczny, przemyślany widoczek.
Można używać zamienne z tapetą windowsowską :-D
Brawo !!!!!
wojtek6308
09-06-2009, 12:47
Marcin, mam takowy kadr, ale nie wygląda zbyt interesująco. Wydaje się bardzo
pusto i jakoś płasko, zbyt mało dołu.
Sławomirowski
09-06-2009, 12:47
wojtek6308 - fajna geometryczność krzywych w kadrze, przemyślane wykorzystanie cienia w kompozycji . Generalnie równowaga zachowana - to wszystko na plus. Co mi się nie podoba: pora robienia zdjęcia - chyba środek dnia, lekko wyprana kolorystyka, monotonia w treści, brak punktu zaczepienia dla uwagi, wystające czubki drzew nic nie wnoszą - nie dało się jakoś ominąć ?
dawidlawecki
09-06-2009, 12:55
Panie Wojtku jak zwykle bardzo fajnie ;) cień jak dla mnie jest na + Pozdrawiam
Świetne, bardzo dobrze położony cień. I chmurki w doskonałym miejscu.
wojtek6308
09-06-2009, 13:01
wojtek6308 - fajna geometryczność krzywych w kadrze, przemyślane wykorzystanie cienia w kompozycji . Generalnie równowaga zachowana - to wszystko na plus. Co mi się nie podoba: pora robienia zdjęcia - chyba środek dnia, lekko wyprana kolorystyka, monotonia w treści, brak punktu zaczepienia dla uwagi, wystające czubki drzew nic nie wnoszą - nie dało się jakoś ominąć ?
Co do pory to była 8. 22 rano, a z kolorkami bałem się przeholować. Czubki drzew są na przecięciu się
linii pagórków dlatego tam zostały, a ominąć nie mogłem chyba, że stempelkiem.
wojtek6308 - fajna geometryczność krzywych w kadrze, przemyślane wykorzystanie cienia w kompozycji .
Pełna zgoda
Co mi się nie podoba: pora robienia zdjęcia - chyba środek dnia,
Tak, tak ... koniec z robieniem dobrych zdjęć między 8.00 a 18.00. Po prostu się nie da.
wojtek6308 - fajna geometryczność krzywych w kadrze, przemyślane wykorzystanie cienia w kompozycji
monotonia w treści,
No to bym się zdecydował :-D
wystające czubki drzew nic nie wnoszą - nie dało się jakoś ominąć ?
Tu również pozwolę się nie zgodzić. Bez tych czubków trudno byłoby właśnie złapać punkt odniesienia. Te czubki (przynajmniej mnie) sugerują, że za tymi pagórkami coś jeszcze jest. To są dla mnie małe przyciągacze wzroku i mogę się tylko domyślać jak mdły byłby horyzont bez nich.
Bez cienia pierwszy plan byłby bardzo ubogi. A tak jest bardzo ładnym wprowadzeniem w plany dalsze.
Gratki za to zdjęcie.
Zam Marcinem. Cień nie pasuje.
Sławomirowski
09-06-2009, 13:33
Szuwar no może między 8-mą a 18-tą to przesada, ale trzeba naprawdę ciekawych warunków jeśli nie pogodowych to lokalizacyjnych żeby w środku dnia zabawić się światłem.
Dla mnie osobiście kompozycja to co innego niż treść/przekaz zdjęcia - powiązane ze sobą, ale nie to samo :)
zgadzam się z głosami za cieniem - wzbogacił kadr, ponadto jest czytelny, ładna kolorystyka zdjęcia
fotka na plus :-D
Szuwar no może między 8-mą a 18-tą to przesada, ale trzeba naprawdę ciekawych warunków jeśli nie pogodowych to lokalizacyjnych żeby w środku dnia zabawić się światłem.
Dla mnie osobiście kompozycja to co innego niż treść/przekaz zdjęcia - powiązane ze sobą, ale nie to samo :)
OK! Wszystko to prawda :-D. Ja uważam tylko, że w przypadku tej fotografii pora akurat nie przeszkadza.
zgadzam się z głosami za cieniem - wzbogacił kadr,
No właśnie. Nie było rewelacyjnego światła i Wojtek z ogromnym pomysłem sięgnął po pomoc do tego cienia i wprowadził go w kadr. Ba ... zrobił to kadrowo bardzo umiejętnie.
wojtek6308
09-06-2009, 16:04
Taka http://www.iv.pl/images/ysd1lo46wokrk7yu6f2.jpg wersja poglądowa dla zwolenników kadru bez cienia.
Piotr_ek
09-06-2009, 16:38
Bardzo dobre zdjęcie. Namawiałbym tylko autora aby trzymał się klasycznych proporcji kadru.
Moje gratulacje.
pozdr, P.
Bardzo fajne - uwielbiam takie pagórki. Ja jestem za wersją z cieniem.
Taka http://www.iv.pl/images/ysd1lo46wokrk7yu6f2.jpg wersja poglądowa dla zwolenników kadru bez cienia.
I ciekaw jestem jak teraz spodobała się ta wersja dla bezcieniowców :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wojtek. Z cieniem jest ślicznie :-)
Marcin T
10-06-2009, 08:49
A ja dziwny jestem i wolę wersję 2 :)
Tylko kolor nieba na niej jest nie do przyjęcia.