PDA

Zobacz pełną wersję : Kolory jak u Ewy Saj

grzybecki
09-06-2009, 08:48
Zdaję sobie sprawę że jest to konkretny proces obróbki bardzo złożony pewnie, dlatego nikogo nie proszę o wypunktowanie czynności krok po kroku. Proszę tylko o podesłanie mi linka z jakimś tutorialem gdzie mogę znależć jakieś podpowiedzi jak obrobić zdjęcie w takim stylu w jakim robi to Pani Ewa Saj. A dokładniej chodzi mi o zdjęcia kolorowe. Pani Ewa słynie z tej kolorystyki. Jeżeli ktoś wciąż nie wie o ktore zdjęcia chodzi, proszę bardzo link do wyniku z konkursu, a w nim prace Ewy...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8757

Proszę o porady, tutorial...

jchyra
10-06-2009, 09:41
Zdaję sobie sprawę że jest to konkretny proces obróbki bardzo złożony pewnie, dlatego nikogo nie proszę o wypunktowanie czynności krok po kroku.
Nie wiem jakim narzędziem ten efekt osiąga Pani Ewa Saj, ale moim zdaniem sama technika niewiele Ci tutaj podpowie. Sposobów może być kilka. Można wyczyścić interesujące cię obszary ze "zbędnych kolorów" a następnie nadać im nowy, równy na całej powierzchni na przykład za pomocą krzywych, kolorowych filtrów, przezroczystości warty, czy suwaka saturacji. Można też pomalować pędzlem w ustawieniach na krycie i zachowanie tekstury. Choć większość właśnie tekstury (tej zbędnej) jest tutaj usunięta. Te prace to nie jest wytwór jakiegoś filtra efektowego. Autorka wie gdzie powinien być cień, gdzie światło, których kolorów można się bez straty pozbyć, które kolory sąsiadując ze sobą wzmagają poziom ekspresji a gdzie może leżeć czarny jak smoła cień. Ten ostatni można uzyskać choćby narzędziem Burn. Jednak trzeba poeksperymentować na ustawieniach, poćwiczyć rękę bo w większości przypadków wychodzi sztucznie. Cień można też wzmagać maską o płynnych krawędziach.
Do czego zmierzam. Moim zdaniem użyte tu narzędzia są proste jak budowa cepa i nie w narzędziach (tutkach) tkwi jakaś tajemnica, czy klucz do osiągnięcia stylistyki. Moim zdaniem trzeba wiedzieć co zamalować a czego nie i w jaką stronę iść z kolorem i tonacją. To są sprawy indywidualne do każdej fotografii. To trochę jak z Sasnalem. Ludziska krzyczą - Taki komiks z trzech kresek to każdy może zrobić. A to nie prawda, bo nie każdy wie, które trzy plamy i trzy kreski trzeba przemalować wzorując się (jak to czasem robi) na zdjęciu z gazety. Zdjęcie ma tysiące kolorów i odcieni. A Sasnal wybiera i robi z niego obraz, obraz przez duże "O".
Trzeba wiedzieć co wybrać. Uważam, że najszybciej dojdziesz do takiego efektu jeśli przemyślisz co chcesz uzyskać, wybierzesz do tego odpowiednie zdjęcie i będziesz próbował, próbował, próbował. Po jakimś czasie zdziwisz się jak wiele efektów wykonujesz jednym machnięciem piórka. I to efektów, o których myślałeś wcześniej, że powstały jakąś wyrafinowaną techniką. A prawda jest taka, że doskonałe obrazy powstają przez wyrafinowaną wyobraźnię a nie wyrafinowaną technikę.

Proszę tylko o podesłanie mi linka z jakimś tutorialem gdzie mogę znaleźć jakieś podpowiedzi jak obrobić zdjęcie w takim stylu w jakim robi to Pani Ewa Saj. A dokładniej chodzi mi o zdjęcia kolorowe. Pani Ewa słynie z tej kolorystyki. Jeżeli ktoś wciąż nie wie o ktore zdjęcia chodzi, proszę bardzo link do wyniku z konkursu, a w nim prace Ewy...http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8757
Proszę o porady, tutorial...
Także z sercem na ręku, zupełnie uczciwie i szczerze powiem Ci, że tutka nie będzie :-) ale jeśli będziesz odpowiednio długo znęcał się nad fotografią i będziesz wiedział co chcesz osiągnąć to niebawem zobaczymy Twoje zdjęcia w tym stylu. Albo zaskoczysz mnie i pokażesz filtr, zestaw filtrów czy akcji, które jak po sznurku prowadzą do takich efektów. Może...

grzybecki
10-06-2009, 10:10
Żeś się rozpisał konkretnie Jarku. Ale dzięki. Co nieco grzebałem w sieci. U naszych kolegów Canonowców znalazłem link w którym Pan MMM zdradza nam i pokazuje nawet, w jakich narzędziach należu pogrzebać. Maska i krzywa, nic więcej, więc rzezcywiście "jak budowa cepa". Dla zainteresowanych, link do wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=46014&page=5 .

Tak przy okazji, musimy na naszym forum trochę urozmaicić nasz kącik o technice fotografii, bo czuję się w tyle za Canon-Boardem :)
Pozdrawiam !

lechupe
10-06-2009, 10:34
N...
Do czego zmierzam. Moim zdaniem użyte tu narzędzia są proste jak budowa cepa i nie w narzędziach (tutkach) tkwi jakaś tajemnica, czy klucz do osiągnięcia stylistyki. Moim zdaniem trzeba wiedzieć co zamalować a czego nie i w jaką stronę iść z kolorem i tonacją. To są sprawy indywidualne do każdej fotografii. ....

Co to sie porobiło...mamy juz teraz tutki do robienia sztuki...
Poszperałem i znalazłem tutek jak namalowac Mone Lise..
Nalezy kupic pedzel, sztalugi i farby. Aha, istotne jest to, zeby pedzel był z włosia lamy i mał numer 14...
Z innym pedzlem, nie wyjdzie.