PDA

Zobacz pełną wersję : Kiev 80 a 88?

shakk
19-09-2006, 20:01
Witam,
czym to sie tak naprawde roznilo...moze ktos ma doswiadczenia z tymi dwoma modelami i jest mi w stanie powiedziec cos wiecej...wiem ze kiev to jak ruletka ale coz ;) chcialbym wiedzeic cos wiecej...

Jacek_Z
19-09-2006, 21:21
to do działu inne systemy.
miałem kiedyś jednego z nich (nawet kilka egz) ale nie pamiętam symbolu.
(podróba hasselblada) - mocowanie kieva.
nie polecam kiewów zdecydowanie. szkło mieli do niczego.
wydasz kilkaset zł i będziesz miał sprzęt do wyrzucenia, nie zachęci cie to do pracy w 6x6, bo kupuje się go, by mieć jakość lepszą niż w małym obrazku. tu będziesz miał gorszą. kup manualnego nikkoan z nikkorami - wyciągniesz na filmach z tego więcej i wygodniej.

w średni format jak chcesz sie bawić i mieć efekty to wydaj ze 3 tys i masz boski zestaw - była kiedyś stara mamiya 6x9 i inne nietypowe aparaty - z kompletami obiektywów za śmieszne ceny.
w tej chwili na allegro najciekawsze jest -
http://www.allegro.pl/item126864326_bronica_etrs_duzy_zestaw_w_super_cen ie_.html
nie wiem czy to drogo - bywają lepsze okazje na pewno, ale to bardzo tanio w porównaniu do tego co to kosztowało przed epoką cyfry.

Niedzwiedz
20-09-2006, 13:01
tzn ze kiev 60 i sonnar 180 jest do niczego no nie wiem hehe , pozatym chocby plastyka 6x6 i pojemnosc tonalna 6x6 bedzie jednak fajniejsza niz w 35mm

sailor
20-09-2006, 14:38
(podróba hasselblada) - mocowanie kieva.
nie polecam kiewów zdecydowanie. szkło mieli do niczego.

poza rokiem produkcji i paroma szczegolami typu budowa kaset, inny pryzmat nie roznia sie.

podroba hassella owszem .. mocowanie rowniez hassella... tyle ze starszego.

pierwsze slysze zeby mieli kiepska optyke .. sonnary zeissa z mocowaniami do kieva sa, kaleijnar kievowy tez jest rewelacyjny. arsaty sa swietne. kiepska optyka do kievow to vegi i jupitery, choc wsrod nich rowniez zdarzaja sie wyjatki.

nie wiem czmeu ktos mialby sie na kievie 80/88 zniechecic do sredniego formatu. do tego oznasie bylo zniechecic na psixie czy kievie 60.
wystarczy po prostu zakupic dobry model, z czysta migawka i wyregulowanymi kasetami.

wydanie 3kpln na mamyie a 500 na kieva to jednak jest roznica - jakiegos wiadra filmow.. o przewadze kwadratu 6x6 nad 4,5x6 nie wspomne :)

btw. poniewaz pozyczalem jednemu z forumowiczow puszke, ostatnio wywolalem slajd z kieva 88. nie mam co o niego zadnych zastrzezen. wrecz przeciwne. micha sie cieszy jak ogladam poszczegolne klatki.

Jacek_Z
20-09-2006, 16:51
metalowa, ale bardzo cieńka migawka się drze. kasety nieociągają albo przeciągają filmy. po regulacju na powrót niedługo to samo. miałem ze 3 kievy i z 5 kaset do nich. to tylko kwestia czasu kiedy nawali.
pentacon i sonnary to zupełnie co innego - polecam. choć z przesuwem w pentaconie bywa problem - ale rzadko.
co do zdjęć i tonalności - jak sie powiększa niewiele - to kiev jest fajny. tylko, że wtedy wygodniejszy jest mały obrazek.
ale jak będą powiększenia wystawowe - to porównaj sobie optykę kieva i hasselblada.
porównanie mniej więcej jak z optyką zenita do stałek nikkora.
mam w archiwum slajdy z kieva. materiał do wglądu. kilka zdjęć może zaszokować - totalny brak kontrastu w jasnych partiach zdjęcia (głowa na tle nieba) - przy dobrym kontraście w ciemnych miejscach (nogi na trawie)

sądzę, że sięgając po 6x6 ma się oczekiwania znacznej jakościowo poprawy zdjęć (od strony technicznej). przechodzą z dobrego nikona na kiepskiego kieva może się ktoś rozczarować - oczekując że 6x6 będzie wiele lepsze. W tym przypadku czasami będzie tylko nieco lepsze, a czasmi gorsze!!! od małego obrazka.

sailor
20-09-2006, 18:46
to tylko kwestia czasu kiedy nawali.
mam kieva 88 od (chyba) lat..kupilem bo musialem a na nic innego nei bylo mnie stac .. fotografowalem na przemian nim i m645 .. optycznie - bez roznicy .. wygoda owszem po stronie mamuski. kiev - 2-3 razy oddany do przegladu. jeszcze nie nawalil. kasety - jedna nie dociaga filmu rowno o 4mm .. problem prawie do pominiecia przy foceniu w studio, druga dziala bez zarzutu.

jak będą powiększenia wystawowe - to porównaj sobie optykę kieva i hasselblada

o jakich powiekszeniach piszesz? przy 50x60cm nie ma roznicy .. przy 100x100cm robione z kieva na durst lambda nie mialem sie do czego przyczepic. w czasach gdy z d50 roci sie powiekszenia do oklejenia autobusu mysle ze jakosc z jakiegokolwiek sredniego formatu jest neiporownywalna.

poza tym Jacku - porownanie optyki Kieva i Hassella. Rownie dobrze mozesz porownywac volkswagena i bentleya .. oba maja porownywalne predkosci maksymalne oboma da sie w tym samym czasie przemiescic z punktu do punktu. i stosunek ceny jest mniej wiecej tkai sam.
chlopak zapytal o kieva za 500pln a ty mu wyjezdzasz z optyka do hassella z cena o jedno zero wiecej. zamiast hassella kupilbym d2xa .. klient i tak nie zauwazy roznicy.

co do zdjec z kieva - jak w kazdym radzieckim sprzecie trafialo sie wiecej gratow niz porzadnych egzemplarzy. widac miales pecha.