PDA

Zobacz pełną wersję : Redukcja szumow w D90

Karbulot
09-06-2009, 08:09
Ostatnio bylem na nocnej eskapadzie. Zrobilem pare fotek z ktoprych jestem srednio zadowolony. Konkretnie kolega, ktory ma Pentaxa zarzucil mi, ze czarne niebo w mojej fotce jest jakies takie zaszumione mimo uzywania ISO 200. Mowi, ze u niego takie rzeczy nie wystepuja. Moze faktycznie, cos tam jest nie tak. Chcialbym sie zatem dowiedziec, czy dlugie naswietlania maja rzeczywiscie taka tendencje. I jak sie do tego maja takie ustawienia:

- redukcja szumow dlugie naswietlanie
- redukcja szumow wysoka czulosc

Czy warto miec te opcje wlaczone?
(Ja mam wlaczone).

Ponizej przesdstawiam plik RAW z mojej nocnej fotki. Jak sie powiekszy, to przy rozjasnieniu widac takie obce piksele. Na jednolitej powierzchni zdarzaja sie zanieczyszczenia w postaci pikseli o innych odcieniach. Czy to jest normalne? Fotka byla naswietlana 10 sekund.

http://www.mediafire.com/download.php?yd2iirmkodd

TristisAnima
09-06-2009, 13:55
A nie wpadłeś na pomysł, że to gwiazdy są. Zdjęcie gładkie jak pupcia niemowlaka, nie wiem czego ty chcesz od niego. Może kumpel Ci sprzętu zazdrości i zdołować Cie próbuje :mrgreen:

Karbulot
09-06-2009, 15:54
Tu nie chodzi o te jasnoniebieskie kreski. To to akurat wystemplowalem pozniej. Tu chodzi o to, ze na jednolitym tle trafiaja sie piksele o innym nieco odcieniu, ktore daja zludzenie szumu.
No i interesuje mnie, czy wlaczanie tych dwoch redukcji jest preferowane czy radzej mi je odradzacie.

velaskez
09-06-2009, 16:34
Ja mam wylaczone obie te funkcje. Moze i szum widoczniejszy, ale zdjecia maja wiecej szczegolow. No i poza tym jak wylaczysz to otrzymasz dopiero wtedy maksymalne fps przy strzalach ciaglych. Ja wole sobie odszumianie ustawic dopiero w obrobce.

TristisAnima
09-06-2009, 16:52
Dokładnie tak samo myślę jak velaskez, no tylko że ja mam redukcję szumów wysokich ISO włączoną ale na najmniejszy możliwy poziom. Z szumofobii wyleczyłem się przesiadając się z D40 na D90. Ta puszka naprawdę jest świetna pod tym względem i ja na zdjęciach podesłanych przez Ciebie nie widzę żadnego szumu.

charll
09-06-2009, 16:54
Niebo "szumi" samo z siebie. Może to trudno zaakceptować, ale tak jest. Jeśli oczekujesz, że będzie idealnie gładkie, to oczekujesz nienaturalnego odzwierciedlenia rzeczywistości.
Oczywiście na niejednorodność nieba może wpływać też aparat, ale raczej przejmujesz się tym niepotrzebnie.

Poza tym niebo nigdy nie jest "czarne" - nawet w nocy.

Greg77
09-06-2009, 17:25
eeee co to za szum.......jest dobrze a i szczeguly sa niezle widoczne....szybka zabawa ACR i efekt jest bardzo ciekawy......
Wiesz co mam te funkcje wlaczona i nawet nie zauwazylem ze sa jakies szumy:)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/06/wlqcnr-2.jpg
źródło (http://i41.tinypic.com/wlqcnr.jpg)

edit: sorki troszke jakosc poszla przy kompresji ale fajnie sie dalo wyciagnac te swiatla:)

mariobor
09-06-2009, 18:02
Hmm z tego co mi wiadomo to takie redukcje szumu jak wymieniłeś to działają ale w jpg z puszki, jest to taki sam soft jak d-lighting itp. Robiąc w NEF dostajesz materiał bez użycia wbudowanego softu aparatu. Wiec opcja taka jest wówczas nie przydatna. Jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie. Błądzić rzecz ludzka ;)

Karbulot
09-06-2009, 18:13
No ja to wywolalem tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img230.imageshack.us/img230/1051/0006n.jpg)

I do tej fotki sie koles przyczepil. Jesli uwazacie, ze jest OK, to sie ciesze. Widac kumpel ma jakies zwichrowane oko ;) .

Jacek Wrzesińsk
09-06-2009, 18:36
Mi to nie wygląda na szum tylko bardziej na błąd w obróbce, coś jakby zbyt duże nasycenie któregoś koloru.

leMar
09-06-2009, 18:48
Hmm z tego co mi wiadomo to takie redukcje szumu jak wymieniłeś to działają ale w jpg z puszki, jest to taki sam soft jak d-lighting itp. Robiąc w NEF dostajesz materiał bez użycia wbudowanego softu aparatu. Wiec opcja taka jest wówczas nie przydatna. Jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie. Błądzić rzecz ludzka ;)

d-lighting jest uwzględniany w nefach o ile wywołujesz w viewnx lub capturenx.
Pozdr.

nos74
09-06-2009, 23:50
...NEF wcale nie jest taki surowy, jest w pewnym stopniu skompresowany i obrobiony przez procesor w puszce.

Greg77
10-06-2009, 16:02
...NEF wcale nie jest taki surowy, jest w pewnym stopniu skompresowany i obrobiony przez procesor w puszce.
tez mi sie tak wydaje.....robilem serie zdjec nocnych ze znajomym ktory mial D80 i jego NEFy (skopiowane na kompa i otwierane w ACR) wygladaly zupelnie inaczej niz moje.....wlasnie przez D-ligting

fusbo
10-06-2009, 16:06
tez mi sie tak wydaje.....robilem serie zdjec nocnych ze znajomym ktory mial D80 i jego NEFy (skopiowane na kompa i otwierane w ACR) wygladaly zupelnie inaczej niz moje.....wlasnie przez D-ligting

NEFy z D80 i D90 wyglądają inaczej bo to inne matryce (CCD i CMOS)....

nos74
10-06-2009, 18:21
gdzieś czytałem i - kurczę nie mogę znaleźć, na temat kompresji i sposobu zapisu plików NEF w nikonach, wyraźnie było powiedziane, że są kompresowane przed zapisem.

velaskez
10-06-2009, 18:35
Sa kompresowane lekko w aparatach Dxx, w Dxxx i Dx mozna wybrac czy ma byc skompresowany NEF czy nie.

Kriso
10-06-2009, 18:36
Widac kumpel ma jakies zwichrowane oko ;) .

kumpel ci zazdrości aparatu, żaden Pentax cyfrowy nie jest lepszy od d90, co to za firma nawet się nie umywa do Canona i Nikona.
ja tylko widzę jakieś białe kreski po powiększeniu, może masz coś z matrycą.

Karbulot
10-06-2009, 18:42
Te kreski to chyba gwiazdy.
Zrobilem dwa podobne zdjecia i tam tez wystepowaly, ale juz w nieco innych miejscach.

Greg77
10-06-2009, 20:46
NEFy z D80 i D90 wyglądają inaczej bo to inne matryce (CCD i CMOS)....

dzieki....nie wiedzialem :P buahahahaha

Oczywiscie ze to inne matryce ale jak przekonwertowal swoje zdjecie w puszcze za pomoca d-lighting to efekty byly wlasnie podobne.......to ze matryce inne to nieznaczy ze zdjecia wyjda zupelnie inne!

Aaaa Karbulot..... jak wiesz mialem tego NEFa pod reka i potwierdzam ze to gwiazdy!

TriTon75
11-06-2009, 22:29
To może ja odpowiem bardziej konkretnie nt. dwóch funkcji o których wspomniał kolega.

- funkcja redukcji szumu przy długich czasach ma sens gdy zdjęcie jest naświetlane od 8s. w górę
- funkcja redukcji szumów przy wysokim ISO ma sens przy ustawieniach ISO 800 lub większym

Funkcje działają zarówno w pykaniu w JPEG jaki w RAW

pozdrawiam

Seeth
11-06-2009, 23:02
Ja tam, szumów nie widzę nawet przy tak wywołanym zdjęciu

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/8854/noc.jpg)

Tylko brać aparat i zdjęcia robić... w każdych warunkach i o każdej porze dnia i nocy ;)

W końcu D90 to CMOS nie to co mój CCD, tam to dopiero szumy są ;)

251kris
11-06-2009, 23:02
To może ja odpowiem bardziej konkretnie nt. dwóch funkcji o których wspomniał kolega.

Funkcje działają zarówno w pykaniu w JPEG jaki w RAW

pozdrawiam
Z tym rawem to tak nie do konca.

SlaWasII
12-06-2009, 00:12
- funkcja redukcji szumów przy wysokim ISO ma sens przy ustawieniach ISO 800 lub większym
Tak jest w D5k, D90 i D300.
W D80 redukcja szumów działa powyżej ISO400, w D60 powyżej ISO800 (dla ISO800 nie działa), a w D700 dla ISO2000 i więcej.

Artur_A
12-06-2009, 00:26
Wysłałem ten nefatyw do kolegi z K20. Odpowiedział, że o takim poziomie szumów to on może sobie tylko pomarzyć. Podobno dopiero K7 ma sobie z tym radzić.

Valwit
12-06-2009, 00:30
Tak jest w D5k, D90 i D300.
W D80 redukcja szumów działa powyżej ISO400, w D60 powyżej ISO800 (dla ISO800 nie działa), a w D700 dla ISO2000 i więcej.

link jakis? bo D80 i D60 maja te sama matryce i dosc podobne flaki, wiec dziwne bybylo gdyby byla miedzy nimi az taka roznica.

no i warto tez rozroznic NR ktry mozna w CNX wylaczyc, i NR ktory jest permanentny i nie da sie go wylaczyc, wlaczany automatycznie przy bardzo wysokim ISO

SlaWasII
12-06-2009, 00:39
link jakis?
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list/p/19/c/650#tabtop ;)

E:
Flaki, flakami ale jest jeszcze firmware...

Valwit
12-06-2009, 01:09
thnx :)

velaskez
12-06-2009, 06:27
Dlatego, jak już powiedziałem, wyłączyłem cholerstwo;)

SlaWasII
12-06-2009, 09:39
A ja wręcz przeciwnie, mam cały czas włączone. I tak nie działa... ;)

Karbulot
12-06-2009, 10:27
Profilaktycznie mam ustawione obie redukcje na ON.
O ile ma to teoretycznie pomagac przy wysokich szumach i dlugich czasach, mam tylko nadzieje, ze nie dziala to destrukcyjnie w przypadku uzywania niskich ISO i krotkich czasow naswietlania.

Valwit
12-06-2009, 15:38
Profilaktycznie mam ustawione obie redukcje na ON.
O ile ma to teoretycznie pomagac przy wysokich szumach i dlugich czasach, mam tylko nadzieje, ze nie dziala to destrukcyjnie w przypadku uzywania niskich ISO i krotkich czasow naswietlania.

wlaczenie redukcji szumow przy dlugich czasach redukuje ci bufor o polowe :) wiec akurat ten rodzaj NR warto wlaczac tylko jak potrzeba

Karbulot
12-06-2009, 16:32
Aaaa... To dlatego jak naswietlam pol minuty, to mi pozniej pol minuty cos zapisuje.

SlaWasII
12-06-2009, 16:38
wlaczenie redukcji szumow przy dlugich czasach redukuje ci bufor o polowe :) wiec akurat ten rodzaj NR warto wlaczac tylko jak potrzeba
Racja!
Chociaż mi redukuje bufor z 4 na 3, bo D-lighting mam zawsze włączony. Gdy seria 9 zdjęć jest niezbędna (zastanawiam się tylko po co mi to w D60), to nie tylko odszumianie ale i D-Lighting trzeba wyłączyć. Te 3 zdjęcia w buforze, mi osobiście w zupełności wystarcza i świadomie mam to wszystko włączone.
Poza tym, cóż jest za korzyść z tak dużego bufora i ze zdjęć seryjnych, jak aparat robi jedno zdjęcie na osiem sekund?! ;)

velaskez
12-06-2009, 16:38
Tak wlasnie;) Gorzej jest przy np. 1000s naswietlania...

SlaWasII
12-06-2009, 16:45
Tak wlasnie;) Gorzej jest przy np. 1000s naswietlania...
Jak ktoś mieszka w Warszawie, to zdąży na Podstępu dojechać, zanim aparat skończy zapisywać... :mrgreen: