PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Na Wsi

J.J.
08-06-2009, 22:33
Z ostatniego wyjazdu.
Pozdziękowania dla ekonet'a za pożyczenie obiektywu 12-24

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img193.imageshack.us/img193/6279/dsc5136.jpg)

Wiem wiem... mogło być szerzej, z całym kołem roweru, z całą czapką itp.
ale zdjęcie strzelone z ręki z poziomu pasa bez wcześniejszego przygotowania kadru.
Chyba jeszcze za mało kontrastu w okolicach nieba i zieleni po prawej stronie

MKazik
08-06-2009, 23:54
Mnie się podoba, ciekawe zdjęcie ;)

ostrygad
09-06-2009, 00:21
...mnie się nie podoba , bo o czym że jest to zdjęcie? Z tym szerzej to chyba jakiś żart. Nie widzisz jak mocno już są przerysowane postacie ? Kontrast to bzdura , weź się lepiej za kadrowania zamiast celować na ślepo z pasa.

ASAHI
09-06-2009, 08:53
Wg mnie kadr nie jest zły, postacią centralną jest mały i jego zainteresowanie rowerem, a ludzie tylko stanowia dopełnienie i ich przerysowanie wcale żle nie wpływa na odbiór zdjęcia. Poza tym jest to fota uliczna, reportaż gdzie liczy się chwila a nie cyzelowanie do bólu kadru ;-)

ostrygad
09-06-2009, 10:30
...bzdura ASAHI. W reportażu liczy się opowiadanie konkretnej historii. Chwila , a raczej moment decydujący bardzo w tym pomaga i uwypukla zdarzenia powodując ,że odbiorca zdaje sobie sprawę o czym jest fotografia. Stwierdzenie ,że dziecko jest postacią centralną zainteresowaną rowerem uważam za równie przerysowane jak postacie dwójki dżentelmenów po lewej i prawej. Tam nie ma żadnego zaciekawienia. Stoi dziecko i tylko tyle. NA koniec napiszę...to nie jest reportaż , prędzej uliczne foto , ale o niczym. Przerysowania nie są okej, zdjęcie traci realizm za to nabiera pseudo efekciarstwa. Mając szkło 12-24mm i fotografując ludzi nie schodził bym poniżej 24mm a zbliżenia i perspektywę osiągał pracą nóg a nie pierścienia.

J.J.
09-06-2009, 16:40
...mnie się nie podoba , bo o czym że jest to zdjęcie?

Zdjęcie przedstawia pewną sytuację. Nie każde zdjęcie musi "recytować" jakąś historię. To zdjęcie przedstawia właśnie pewną sytuację. Od zdolności percepcyjnych oglądającego zależy to co w zdjęciu wypatrzy i jakie wrażenia obraz w nim wywoła.

Przerysowania nie są okej, zdjęcie traci realizm za to nabiera pseudo efekciarstwa. Mając szkło 12-24mm i fotografując ludzi nie schodził bym poniżej 24mm a zbliżenia i perspektywę osiągał pracą nóg a nie pierścienia.

Gdybym nie chciał tych przerysowań uzyskać, wierz mi, że wiem jak mógłbym ich uniknąć, Sytuacja którą opisałem zdjęciem wymusiła pewne moje zachowania i tak ma pozostać.

...bzdura ASAHI. W reportażu liczy się opowiadanie konkretnej historii.
Jeszcze gwoli przypomnienia:
Reportaż :Gatunek publicystyczno-literacki, przedstawia rzeczywiste zdarzenie i towarzyszące mu okoliczności
O charakterze reportażu decyduje stosunek elementów informacyjnych oraz autorskiej interpretacji i oceny.
Tym samym dopuszcza pewną dozę autorskiej interpretacji.

Jeśli to kolegi ostrygad nie przekonuje nie ma problemu może je zakwalifikować do kategorii "fotografia uliczna" i tak zdjęcie mieści się w ramach tego wątku.

ostrygad
09-06-2009, 17:36
...wiesz, tkwijmy dalej w swoich skrajnie odległych przekonaniach, dla ogólnego spokoju. Jak zrobię i opublikuję tutaj kiedyś zdjęcie stojącej w autobusie babci obładowanej siatami , kiedy to zaś resztę siedzeń okupują przynajmniej połowę młodsi dżentelmeni i obwieszczę posta mianem reportażu...reportażu o znieczulicy , o chamstwie na ulicy, o pogardzie i braku zrozumieniu itp itd...ciekawe co powiesz? Na zakończenie , napiszę tylko...szkoda ,że nie pokazałeś CZEGOŚ. Tytuł był wielce obiecujący, chociażby kilka obrazów a tutaj tak mizernie...mogło być o czymś, jest o niczym. pzdr.

gadzeciarz
10-06-2009, 21:53
ja tam się aż tak nie znam lecz mi to zdjęcie "się nie podoba się"
komentarz napisali inni.