Zobacz pełną wersję : Aby zacząć zabawę z makro z tym, co posiadam
Mania3mania
08-06-2009, 21:55
Witam szanowne grono,
jak w temacie chciałbym zacząć zabawę z makro fotografią.
Posiadam D200 i do tego 50 mm 1.4 D oraz 18-200 mm VR
Ponieważ nie robiłem jeszcze kompletnie nic w makro nie chciałbym na początek wydawać dużej kasy.
Mam nadzieję, że mi coś doradzicie co da ciekawe efekty małym nakładem finansowym.
Z góry dzięki
Pierścienie pośrednie, lub mieszek do 50-tki, można też 50-tkę mocować odwrotnie przy pomocy pierścienia BR2.
marcin_G
08-06-2009, 23:38
Mieszek to już ekstremum z 50tką. Ja zacząłbym od:
- pierścieni pośrednich
- soczewek makro.
Soczewki są o tyle dobre na początek, że pozostaje Ci AF, i wszystkie inne funkcje obiektywu i korpusu. Natomiast z pierścieniami (w zależności jakie kupisz) może być różnie. I dobra rada - przyzwyczajaj się do ręcznego ogniskowania.
Jest jeszcze trzecie wyjście - zakup prawdziwego Micro-Nikkora. Osobiście polecam 55/3,5, bo jest bezlitośnie ostry i tani. i sporo tego na Allegro
Pierścienie pośrednie za 40-50 zł. Najlepsza jakość w stosunku do ceny. Ale i tak bic tego nie pobije jeśli chodzi o jakość (biorąc pod uwagę szkła co masz) :D
Nie wiem ile to dla Ciebie duża kasa, zaproponuje coś tańszego niż kupno obiektywu makro:
1 RAYNOX DCR-250 (najtańszy na allegro 225zł)
2 Mieszek (allegro ok 170zł) tu nie wiem jak będzie z pomiarem światła, nie mam tego aparatu.
Mania3mania
09-06-2009, 10:26
Dzięki bardzo za odpowiedzi.
Wydaje mi się, że skupię się na pierścieniach pośrednich przynajmniej na początek.
Mam pytanie jakie polecacie i czy do tych pierścieni dobrze jest dołożyć jeszcze jakieś soczewki makro, czy też na początek wystarczą same pierścienie?
Najpierw pierścienie pośrednie, potem zainwestuje w używkę 55-Nikkor-Micro (skala odwzorowania 1:2, ale z pierścionkami będzie git) - moze być ze światłem 2.8 (taki posiadam) lub z 3.5. Po roku zabawy sprzedaj tą 55 Micro (bez straty na alegro :) i zainwestuj w Tamronka 90 albo w Sigmę 105. Jak się raz wejdzie w makro to już nie przestaniesz. soczewki jak i Raynoxa 250 sobie odpuść (testowałem 50 i Raynoxa - jakoś się da, ale z 55 Nikkor-Micro jest o niebo lepiej)
Mania3mania
09-06-2009, 12:46
Najpierw pierścienie pośrednie, potem zainwestuje w używkę 55-Nikkor-Micro (skala odwzorowania 1:2, ale z pierścionkami będzie git) - moze być ze światłem 2.8 (taki posiadam) lub z 3.5. Po roku zabawy sprzedaj tą 55 Micro (bez straty na alegro :) i zainwestuj w Tamronka 90 albo w Sigmę 105. Jak się raz wejdzie w makro to już nie przestaniesz. soczewki jak i Raynoxa 250 sobie odpuść (testowałem 50 i Raynoxa - jakoś się da, ale z 55 Nikkor-Micro jest o niebo lepiej)
Jasne w takim razie może jakaś podpowiedź co do pierścieni ??
malasana
09-06-2009, 16:46
Podepne sie pod ten watek (mam nadzieje, ze Autor sie nie obrazi), nie znalazlem odpowiedzi na to pytanie na forum. Czy z manualnymi pierscieniami bez przeniesienia automatyki D70s w jakis sposob jest w stanie mierzyc swiatlo (punktowo chociaz?) ? A jesli nie ma jakiegokolwiek pomiaru swiatla, to w jaki sposob w praktyce mozna ustawiac parametry ekspozycji? wiem, ze nie ma AF, ale czy zielona kropka w wizjerze bedzie dzialala (domyslam sie, ze nie...) ?
1. Nie zmierzy.
2. Załóż obiektyw bez pierścieni i zmierz punktowo światło od obiektu, potem załóż pierścienie i wprowadź manualnie wartości uprzednio zmierzonej ekspozycji. Po czym zrób bracketing, obejrzyj fotki na ekranie i wybierz prawidłową ekspozycję. Stąd będziesz wiedział jaką mniej więcej korekcję wprowadzać przy określonym zestawie pierścień (pierścienie) - szkło.
http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady.php?p=1
oops! sorki. pytanie nieaktualne.