PDA

Zobacz pełną wersję : obracanie zdjęcia - d5k

redredomega
08-06-2009, 20:15
czy jest coś takiego co automatycznie obraca zdjęcie jeśli zostało ono wykonane w pione ?
i nie chodzi mi tutaj o obracanie podglądu... ale "fizyczna automatyczna transformacje"

kronos28
08-06-2009, 20:29
yy że jak? weź napisz zrozumiale, bo nie wiadomo o co lotto... Co to jest "Fizyczna automatyczna transformacja"?

Włączasz "obracanie zdjęcia" w puszce (jak to zrobic jest w instrukcji) - jest ono obracane (co widać na podglądzie w aparacie) a żeby po zgraniu na komputer było też obrócone, to potrzebna jest przeglądarka do zdjęc, która odczytuje dane o orientacji położenia zdjęcia z exif'a (przegladarka wbudowana w windowsa nie odczytuje tych danych z exifa). Taka na przykład picassa, ACDSee, Irfran...

2Cresky
08-06-2009, 20:35
fizyczna automatyczna transformacja to "pamięciowy" marsz do domu z pubu po suto zakrapianej imprezce z kolegami ;) w fotografii tego terminu nie znam :)

redredomega
08-06-2009, 20:52
a to lipa... pare linijek kodu w firmware i nikonowi się nie chciało ;)

jackrabbit
08-06-2009, 20:57
a to lipa... pare linijek kodu w firmware i nikonowi się nie chciało ;)

raczej microsoftowi, przejdz na linuksa :mrgreen:

redredomega
08-06-2009, 21:12
nie no... nikon mógł by to odrazu obracać i zapisaywać w poprawnym ustawieniu...

aha... odrazu czyli przy robieniu zdjęcia - a nie z menu retusz :P

ps. windowsy linuksy irfrany i inne swoją drogą

Greg77
09-06-2009, 06:09
yy że jak? weź napisz zrozumiale, bo nie wiadomo o co lotto... Co to jest "Fizyczna automatyczna transformacja"?

Włączasz "obracanie zdjęcia" w puszce (jak to zrobic jest w instrukcji) - jest ono obracane (co widać na podglądzie w aparacie) a żeby po zgraniu na komputer było też obrócone, to potrzebna jest przeglądarka do zdjęc, która odczytuje dane o orientacji położenia zdjęcia z exif'a (przegladarka wbudowana w windowsa nie odczytuje tych danych z exifa). Taka na przykład picassa, ACDSee, Irfran...

Nie chce sie spierac ale przegladarka Win Vista pokazuje zdjecia obrocone, fakt ze robie tylko NEFy i nie wiem jak z JPG ale wydaje mi sie ze powinno byc tak samo.......
Wieksze zal mam do Nikona ze nie udostepnia NEF Codek pod Windows 64bit......jedyny dostepny jest z prywatnej strony i jest to program platny i kosztowalo mnie to 18 euro:(
Takze Nikon tez z nami pogrywa:(

thorcik
09-06-2009, 14:11
Wieksze zal mam do Nikona ze nie udostepnia NEF Codek pod Windows 64bit......jedyny dostepny jest z prywatnej strony i jest to program platny i kosztowalo mnie to 18 euro:(
Takze Nikon tez z nami pogrywa:(

A Linuks 64bit śmieje się MS/N w twarz i otwiera NEFy aż miło ;oD

jackrabbit
09-06-2009, 14:20
A Linuks 64bit śmieje się MS/N w twarz i otwiera NEFy aż miło ;oD

podobnie jak 32bit :)

Greg77
09-06-2009, 14:25
Nic nie mam do pingwinka.....poza porblemem z driverami do sprzetu.....wiem wiem ze zaraz uslysze ze sa....ale wsparcie jest slabe zwlaszcza do nowinek sprzetowych.....wiec dzialam sobie a Viscie i jestem zadowolony;)
Vista 64bit tez otwiera NEFy pod codekiem Nikona ale jednak nie dziala to prawidlowo i przegladanie jest utrudnione!

velaskez
09-06-2009, 16:36
Przeciez jest taka opcja. Jedna w menu podgladu i tam masz ustawione jak beda wyswietlane, a drugie w menu ustawien i tam masz obrot do kompa.

redredomega
09-06-2009, 19:47
no fakt jest :)
zwracam godość nikonowi ;)

velaskez
09-06-2009, 21:48
no fakt jest :)
zwracam godość nikonowi ;)

godność, tak?:)

redredomega
09-06-2009, 23:21
tak :P