Zobacz pełną wersję : Kenko Teleplus: MC DG 1.5x SHQ czy PRO 300 DG 1.4x
Cześć
Oświećcie mnie proszę co do tego jakie są wady i zalety obydwu modeli.
Pomijając niewielką różnicę mnożnika i sporą różnicę ceny (PRO 1.4 jest ponad 60% droższy niż MC 1.5) wiem tylko, że PRO 1.4 ma 5 elementów w 4 grupach (27 mm długości i waży 132 g), zaś MC 1.5 ma 4 elementy w 4 grupach (17.5 mm długości i waży 110 g). Poza tym różnic w specyfikacji brak.
Czy ten PRO jest lepszej jakości, ostrzejszy lub bardziej np. uniwersalny? Czy ta piąta soczewka daje coś ekstra oprócz kolejnych 2 powierzchni generujących odbicia? Za co właściwie trzeba dopłacać te 60%? I czy w warto?
mibartek
08-06-2009, 21:38
http://www.traumflieger.de/desktop/telekonverter/konvertertest2.php
może pomoże ;-)
Bardzo dziękuję Mibartek.
Nie znam niemieckiego ale jakoś powalczyłem z tym komicznym tłumaczeniem Googli i wyszło mi, że warto dopłacić.
Oba konwertery w rzeczywistości wydłużają 1.4.
Jednak PRO 300:
ma lepszą rozdzielczość optyczną, zwłaszcza na brzegach kadru
przekazuje prawidłowe informacje do EXIFa (MC jest niewidoczny dla body), nie byłem wszakże w stanie się zorientować czy to oznacza, że nie trzeba kompensować ekspozycji
lepiej z nim działa AF (przynajmniej na Canonach)
mniej winietuje
ale generuje nieco większą aberrację chromatyczną na brzegach kadru.
Ponadto przy okazji ciekawie wypadło porównanie z oryginalnym Canon Extender 1.4x II, który:
ma gorszą rozdzielczość, zwłaszcza na brzegach kadru
gorzej z nim działa AF
wprowadza największe zniekształcenia geometryczne
generuje największą aberrację chromatyczną
i przede wszystkim ma wystającą soczewkę, która powoduje, że pasuje tylko do niektórych szkieł o dłuższej ogniskowej.
wyszło więc, że Kenko 1.4 PRO jest the best :)
The best, to on nie jest, przynajmniej optycznie. Jeśli jest możliwość podpięcia TC-14EII lub TC17EII, to zawsze wolę je od Kenko. Jedyną przewagą Kenko jest to, że można go podpiąć do każdego szkła i że przenosi śrubokręt.
The best, to on nie jest, przynajmniej optycznie. Jeśli jest możliwość podpięcia TC-14EII lub TC17EII, to zawsze wolę je od Kenko. Jedyną przewagą Kenko jest to, że można go podpiąć do każdego szkła i że przenosi śrubokręt.
Jacku, chyba przesadzasz z tym "tylko". Czy robiłeś jakieś porownanie Kenko i Nikona 1.4x? Podejrzewam, że Konko nie odbiega wyraźnie (jeśli wogóle) jakością optyki od Nikona.
Testów nie robiłem, ale mam i Kenko, i TC Nikona. Używam, robię zdjęcia i je czasem oglądam. Kenko trzymam tylko dlatego, że można go użyć do obiektywów ze śrubokrętem.
Testów nie robiłem, ale mam i Kenko, i TC Nikona. Używam, robię zdjęcia i je czasem oglądam. Kenko trzymam tylko dlatego, że można go użyć do obiektywów ze śrubokrętem.
OK, tak się składa, że i ja mam oba TC (ale ja ich nie używam ;)), jak tylko znajdę chwilę czasu zrobię testy, dla zweryfikowania Twojej opinii co do jakości optycznej (szczegołnie rozdzielczosci/ostrości) obu TC :)
Wigi, udało Ci się znaleźć czas, żeby zrobić te testy?
Wigi, udało Ci się znaleźć czas, żeby zrobić te testy?
Tylko do czego podpiąć? Z tele mam Nikkory 105VR i 105DC oraz Sigmy: 150 i 100-300.
Tylko do czego podpiąć? Z tele mam Nikkory 105VR i 105DC oraz Sigmy: 150 i 100-300.
Ja bym podpiął do S100-300 i zrobił na 100 i 300, ciekawi mnie jak z sigmą niezależne współpracują.
Dołączam się do pytania - czy te Kenko działają bez problemu z Sigmą? Mam 50-150 i zastanawiam się, czy wersja x2 miałaby tu sens.
No, mnie najbardziej interesuje jak wspólpracują z Nikkorem 70-200 VR. :D
Ale jak z Sigmą też chętnie się dowiem.
No, mnie najbardziej interesuje jak wspólpracują z Nikkorem 70-200 VR. :D
Ale jak z Sigmą też chętnie się dowiem.
Nie było sobie w Rewalu zrobić taki test? Miałeś wszystko na miejscu.
Z N70-200 + Kenko PRO 300 DG 1.4x mogę Ci zrobić i porównać z TC1.4EII lub TC1.7EII i jeszcze z jaką puszką.
Niestety tylko w przyszłym tygodniu.
No trzeba było. :)
Wtedy nie pomyślałem, bo jeszcze nie wiedziałem, że będę potrzebował. Potem w TW w Łodzi okazało się, że światła są bardzo jasne, ale ja mogę robić zdjęcia tylko z daleka i nie sięgam. Pożyczyłem TC 1.4 na kilka dni i dałem radę, ale Kenko jest tańszy i bardziej uniwersalny.
1.7 mnie nie interesuje, bo zabiera już za dużo światła jak na moje potrzeby, a 1.4 jest akurat jeśli chodzi o ogniskowe (98-280).
Z puszką najlepiej D3, ewentualnie z D700. A pośpiechu nie ma, poczekam.
Dzięki.
OK, jak pisałem, w przyszłym tygodniu to zrobię.
czy te Kenko działają bez problemu z Sigmą? Mam 50-150
Nie, TC Kenko (Nikona zresztą też) nie działają prawidłowo z obiektywami Sigmy - chodzi głównie o AF, który wariuje.
Oczywiście można użwać Kenko z Sigmą w trybie manualnego ostrzenia.
Cześć
Dzięki nieocenionemu Wilkowi miałem okazję przetestować Kenko PRO 1.4 z Nikkorem 70-200 VR w boju i nie polecam. Nie było większych problemów z AF, ale foty wychodzą trochę zmydlone, a przede wszystkim jest problem ze stykami. Kenko ma za duże luzy i momentami nie styka. W efekcie jakąś 1/4 zdjęć robiłem "bez obiektywu", bo body go nie widziało, i dostałem czarne klatki.