Zobacz pełną wersję : Ładowanie en-el3 w terenie
czarnobialy
08-06-2009, 17:30
Planuje wyprawę, gdzie przez ponad 3 tyg raczej nie będę miał dostępu do prądu. Przeglądałem ładowarki słoneczne, ale one dają max 5,5V, a en-el3 ładowane są napięciem 8,3V. Do tego moja ładowarka do paluszków chciałaby 12V. Ktoś z Was już uporał się może z podobnym problemem?
może grip z paluszkami AA i wtedy nie będziesz miał problemu z ładowaniem ;)
sprocket
08-06-2009, 20:11
A jakies auto masz? Jak tak to konwerter 12/220 kupujesz , laczysz z aku w samochodzie i po sprawie:)
.. Przeglądałem ładowarki słoneczne,..w dziale o fotografii studyjnej o to pytasz?
przenoszę.
ArtX podczas wyprawy w do tybetu używał jakiejś słonecznej trzeba by jego zapytać.
Tutaj jego wątki:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42901
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44349
Planuje wyprawę, gdzie przez ponad 3 tyg raczej nie będę miał dostępu do prądu. Przeglądałem ładowarki słoneczne, ale one dają max 5,5V, a en-el3 ładowane są napięciem 8,3V. Do tego moja ładowarka do paluszków chciałaby 12V. Ktoś z Was już uporał się może z podobnym problemem?
to juz jest kwestia ladowarki. zazwyczaj laduja one wewnetrzny akumualtor 3.7V i z niego poprzez konwerter daja 5-5.5V. nic nie stoi na przeszkodzie aby konwerter dawal wieksze napiecie, ale problem bedzie w tym ze pojemnosc akumultora ladowarki jest zbyt mala zeby naladowac en-el3e. ja akumulatroy laduje sloncem, ale robi to panel 13x26cm, djacy 15V, ladujacy akumulator 12V i z niego zasilam ladoware samochopdowa. ale to jest rozwiazanie stacjonarne. w twoim wypadku dokupilbym poprostu z 4 czy 6 en-el3e i w ten sposob zalatwil sprawe.
mb-d80 + akumulatory AA lkadowane sloncem tez sa jakims wyjsciem, ale ciezar calosci bedzie znacznie wiekszy niz kilak en-el3e
miron19j
09-06-2009, 17:48
ja osobiście używam ładowarki Haehnela. W komplecie było "body, kilka modułów pośrednich i ładowarka samochodowa. Body można podłączyć albo do kontaktu albo do gniazda zapalniczki. Te moduły są przystosowane do różnych akumulatorów. Jest ich 4 i obsługują zdecydowaną większość ogniw na rynku.
wyprobowalem cos na szybciora: ladowarke "made in china" bioraca na wejsciu 12-24V podlaczylem bezposrednio (przed diode) do panelu slonecznego, ktorym zazwyczaj laduje duzy akumulator. panel daje 15V 450mA, en-el3 sie laduje :) wszystko kupione kiedys na ebayu, laczne koszta to jakies 30 $ (liczac z wysylka)