PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 90 - co jeszcze żeby osiągnąć wieksze zbliżenie ?

Pchelek
08-06-2009, 12:53
Witam!

10 mam wypłatę i mam zamiar kupić Tamrona 90 do makro na którego zbierałem od dłuższego czasu. Bardzo podobają mi się zdjęcia na dużych zbliżeniach wcześniej używałem N50 + pierścieni, i teraz nie jestem pewny czy sam T90 da mi lepsze zbliżenie. Więc pytanie, co bym musiał jeszcze dokupić aby osiągnąć lepszy efekt ? Czy takie zwykłe pierścienie będą mi działać z tym obiektywem ? czy może muszę kupić te co przenoszą automatykę ? I jeszcze mam pytanie o Raynox'a, czy w takim systemie T90 + pierścienie da mi on jakieś lepsze efekty czy nie ?

Pytam bo na zakupy pojadę sobie do Wrocławia a to dla mnie kawałek, nie chcę żeby to wyglądało tak że wracam do Opola podpinam pod body a tu efekty mi się nie podobają... dlatego wolę kupić na raz wszystko czego mi trzeba żebym chodził szczęśliwy przez cały następny tydzień ;).

Wiem też że było sporo o tym wątków na forum ale odpowiedzi akurat na takie pytanie nie znalazłem a zaglądałem do wątków z przed 2/3 lat

pozdrawiam

markB
08-06-2009, 17:33
Pierścienie powinny starczyć do przynajmniej 2 : 1, a moze i lepiej (zależy jakie masz długości). Nie jestem pewien czy raynox + pierścienie to nie przesada. I tak przy skali 2 : 1 odległość do obiektu będzie niewielka (przy tym szkle) i całość na statywie będzie musiała usiąść.

mpwt
08-06-2009, 17:45
Najlepsze efekty uzyskasz z pierścieniami. T90 nie jest obiektywem typu Gie więc zwykłe pierścienie dadzą radę. Ale obsługa podobnie jak z N50.

kh29228
08-06-2009, 22:50
Raynox ma taką zaletę, że nie zmienia się odległość ostrzenia, co jest problemem z pierścieniami

Pchelek
09-06-2009, 01:04
a jeszcze raz tak dla pewności, na pewno mogę ustawiać przysłonę na pierścieniach które nie przenoszą automatyki ? Na N50 jest "skala" na obiektywie i mogę przesuwać a oglądałem zdjęcia tamrona i nie widzę nic takiego. Mówię o Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro

markB
09-06-2009, 15:43
Piszesz o tym modelu Tamrona: http://www.tamron.pl/?/content/czytaj/tamron_90. Na zdjęciu wyraźnie widać pierścień przysłon. Takiego pierścienia nie ma wersja Tamrona do Canonów. Ten ze zdjęcia jest do Nikona i będzie działał z pierścieniami bez auto.

wigi
09-06-2009, 16:07
Piszesz o tym modelu Tamrona: http://www.tamron.pl/?/content/czytaj/tamron_90. Na zdjęciu wyraźnie widać pierścień przysłon. Takiego pierścienia nie ma wersja Tamrona do Canonów. Ten ze zdjęcia jest do Nikona i będzie działał z pierścieniami bez auto.

Na zdjęciu jest starsza wersja bez silnika. A czy jesteś pewien, że aktyalnie sprzedawana wersja z silnikiem ma piescień przysłon (bo ja nie)?

markB
09-06-2009, 16:35
W pierwszym zdaniu zapomniałem o znaku zapytania; skąd mam wiedzieć, o której wersji mowa. Najnowszy model nie ma pierścienia przysłon, ale starszy jest nadal dostępny w sklepach.