PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] A & p

kubens
08-06-2009, 12:47
Witam.

Co sądzicie o tym? (tak tak uczę się cały czas)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/06/11w8ydv-1.jpg
źródło (http://i39.tinypic.com/11w8ydv.jpg)

Zapomniałem dodać - siostra z swoim narzeczonym ...

Artur_A
08-06-2009, 13:24
Siostra powstrzymuje uśmiech, przez co napina twarz - brzydko wyszła, a przecież ładna jest. Kadr wydaje mi się ciut za ciasny. Poza tym naturalnie i fajnie. No i narzeczony zagrał jak zawodowy model :)

mOSAd
08-06-2009, 13:37
Oprócz tego co powyżej napisano, sądzę, że użyłeś ogniskowej 50mm (upewniłem się w EXIFie na wszelki wypadek - tak, zgadza się). Przy tym kadrze zniekształca ona twarz za mocno i mało korzystnie. Już lepiej odejść dalej, zrobić luźniejszy kadr, a potem wykadrować otoczkę. To jest często niezauważalne na pierwszy rzut oka dla niewprawnego oka, ale bardzo mocno rzutuje na podświadomy odbiór zdjęcia. Jaki jest efekt? Ano taki, że twarze robią się jakby grubsze z przodu, a zwężające się do tyłu. Przez to ludzie wychodzą minimalnie, ale zawsze "grubiej" na twarzy niż w rzeczywistości. Widać to też u faceta - podkreślona została i tak szeroka szczęka. Ale to drobiazg - ważniejsza słaba mina dziewczyny (ja wiem, że emocje są ok, ale to też trzeba umieć wyłapać gdy jeszcze wyglądają dobrze ;)). Światło ujdzie, kadr też :D Znajdź inne z lepszą miną, być może spróbuj nadać "połysku", blasku w obróbce i będzie super.

kubens
08-06-2009, 13:47
Tak 50 :P zgadza się słyszałem kiedyś o tym, ale po tej sesji .. (sesja w grudniu odbyła się)

I u mnie problem jest właśnie obróbka ... mam z tym problem. Jak robię zdjęcia na slajdzie (e-6) to bosko, super to wygląda, ale jeżeli chodzi o "wywoływanie" rawa to mam ogromny problem .. Nie potrafię uzyskać takich zdjęć które by mnie usatysfakcjonowały. Robię odbitki oceniam i kicha, cyfra dla mnie jest za trudna :P

Dzięki za komentarze!

Oprócz tego co powyżej napisano, sądzę, że użyłeś ogniskowej 50mm (upewniłem się w EXIFie na wszelki wypadek - tak, zgadza się). Przy tym kadrze zniekształca ona twarz za mocno i mało korzystnie. Już lepiej odejść dalej, zrobić luźniejszy kadr, a potem wykadrować otoczkę. To jest często niezauważalne na pierwszy rzut oka dla niewprawnego oka, ale bardzo mocno rzutuje na podświadomy odbiór zdjęcia. Jaki jest efekt? Ano taki, że twarze robią się jakby grubsze z przodu, a zwężające się do tyłu. Przez to ludzie wychodzą minimalnie, ale zawsze "grubiej" na twarzy niż w rzeczywistości. Widać to też u faceta - podkreślona została i tak szeroka szczęka. Ale to drobiazg - ważniejsza słaba mina dziewczyny (ja wiem, że emocje są ok, ale to też trzeba umieć wyłapać gdy jeszcze wyglądają dobrze ;)). Światło ujdzie, kadr też :D Znajdź inne z lepszą miną, być może spróbuj nadać "połysku", blasku w obróbce i będzie super.

mOSAd
08-06-2009, 13:53
Też mam problem z pokazaniem (obrobieniem) zdjęć tak jakbym chciał :( Często mam wrażenie sztuczności - składania obrazu jakby malowanego kredkami - niby dokładnie, ale nie do końca. Brak mi też połysku papieru na ekranie monitora :D

kubens
08-06-2009, 14:12
Trochę teraz posiedziałem przy innej focie mojej siostry (szef mnie zabije) pobawiłem się krzywymi.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/06/aqaex-1.jpg
źródło (http://i39.tinypic.com/aqaex.jpg)

Locter
08-06-2009, 19:29
Za ciasno.

Artur_A
08-06-2009, 20:06
Ciasnawo, ale nieźle :)
Co do wywoływania nefatywów, to ja już dawno się poddałem. Testuję teraz programy pod kątem automatyki korekcyjnej :) I tak nie zdołam dogonić speców od obróbki, więc koncentruję się na samych kadrach i ustawieniach puszki.

Leatherface
08-06-2009, 20:10
Oj, nie umie pozować ta pani... ;)

swiatlo
08-06-2009, 22:42
Jeśli chodzi o pierwsze zdjęcie, to jako zdjęcie potraktowane na serio, to pewnie na nie.
Jako lekkie i bezpretensjonalne zdjęcie dla jaj, to zdecydowanie na tak.
Do albumu byłoby świetne i gwarantuję że przy przeglądzie takiego albumu każdy by się na tym zdjęciu zatrzymał. :)

Drugie zdjęcie siostry na nie. Widać że już bardziej na serio, a żeby to traktować na serio to zdjęcie nie jest dobre. Widać że robione z bliska zbyt szerokim kątem, oraz twarz jakaś nienaturalna i przestraszona.

kubens
08-06-2009, 22:48
Owszem, potraktowałem te zdjęcia na luzie, siostra za granicą to własnie zdjęcia do albumu rodzinnego.

A wystawiłem bo chciałem konstruktywnej opinii posłuchać .. tak na przyszłość ;P