Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Szkwał .....
.......jestem bardzo ciekaw jak odbierzecie to zdjęcie :-D zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/6906/dsc0625rm.jpg)
większa wersja http://img7.imageshack.us/img7/253/dsc0625r.jpg
pozdrawiam i namawiam na skupienie sie na większej wersji
Nikonozaur
07-06-2009, 23:32
Dałbyś kolor to byśmy pogadali. :mrgreen: Na pierwszy rzut oka schody po prawej do wycięcia, no i nie wiem czy taki pierwszy plan jest dobrym pomysłem, choć przyznam, że pogłębia fotkę. To moje subiektywne odczucia.
Piotr_ek
07-06-2009, 23:35
Dobre jest.
Ciekawe GO.
Myślę, że kolor by tu nie pasował. B/w dodaje mu klimatu.
Moim zdaniem dobra i fachowa robota.
Wrzucam sobie to na pulpit.
Gratuluję.
pozdr, P.
Dałbyś kolor to byśmy pogadali. :mrgreen: Na pierwszy rzut oka schody po prawej do wycięcia, no i nie wiem czy taki pierwszy plan jest dobrym pomysłem, choć przyznam, że pogłębia fotkę. To moje subiektywne odczucia.
wszystko tutaj jest przemyslane i taka tonacja i schody i GO, nic tutaj nie jest dziełem przypadku - moze sie podobać ale i moze budzić mieszane uczucia - koloru nie będzie (zepsuje atmosferę ) :-D oczywiscie nic na siłę
Piotr_ek
07-06-2009, 23:42
wszystko tutaj jest przemyslane i taka tonacja i schody i GO, nic tutaj nie jest dziełem przypadku
da się to wyczytać z fotografii !
Schody tak jakby zamykają kadr i odpędzają wzrok w kierunku punktu w którym jest GO. A tam dzieje się naprawdę wiele...
Myślę, że ten obrazek świetnie będzie wyglądał na papierze.
Zdjęcie z niepokojem, którego nie rozumiem. Nie mogę mu nic zarzucić a jednak moje zmysły go nie ogarniają :) .
Nikonozaur
07-06-2009, 23:48
wszystko tutaj jest przemyslane i taka tonacja i schody i GO, nic tutaj nie jest dziełem przypadku - moze sie podobać ale i moze budzić mieszane uczucia - koloru nie będzie (zepsuje atmosferę ) :-D oczywiscie nic na siłę
Zbyt szanuję Twoje osiągnięcia, by nawet przez chwilę pomyśleć o działającym tu przypadku. To raczej moja niedojrzałość artystyczna sprawia, że schody wydają się mi się elementem zbędnym. BW po prostu jakoś nie uwielbiam, choć kilka zrobionych tą techniką fotek chwyciło za gardło...
Piotr_ek
07-06-2009, 23:48
Nie mogę mu nic zarzucić a jednak moje zmysły go nie ogarniają .
...i mamy dotąd niepublikowaną teorię działa sztuki :)
tormentol
07-06-2009, 23:54
Trudne zdjęcie, niejednoznaczne mz, na pewno przekazuje atmosferę miejsca. Działa bezpośrednio jak by się tam było, zastanawia.
Proac150
08-06-2009, 00:01
Dla mnie super, ale ja programowo bw lubię. Fajny klimat. Też w pierwszej chwili myślałem o wycięciu schodów, ale po dłuższym oglądaniu, myślę, że powinny zostać.
Dla mnie super, ale ja programowo bw lubię. Fajny klimat. Też w pierwszej chwili myślałem o wycięciu schodów, ale po dłuższym oglądaniu, myślę, że powinny zostać.
schody sa zagadką dla widza, niewiadomą, drogą awaryjną do nikąd ? a może do ....... !!!!
Nikonozaur
08-06-2009, 00:22
(...) a może do ....... !!!!
...hell or heaven? :mrgreen:
Proac150
08-06-2009, 00:25
schody sa zagadką dla widza, niewiadomą, drogą awaryjną do nikąd ? a może do ....... !!!!
Dla mnie są one bardzo intrygujące z jednej strony myślę, że przy takim widoczku są zupełnie zbędne, z drugiej wzrok cały czas przyciągają i myślę po co one tam są, gdzie prowadzą. Denerwują i przyciągają jednocześnie.
...hell or heaven? :mrgreen:
az tak :mrgreen:
Zdjęcie z niepokojem, którego nie rozumiem. .
Te same odczucia miałem jak zobaczyłem po raz pierwszy.
Dla mnie są one bardzo intrygujące z jednej strony myślę, że przy takim widoczku są zupełnie zbędne, z drugiej wzrok cały czas przyciągają i myślę po co one tam są, gdzie prowadzą. Denerwują i przyciągają jednocześnie.
No to masz Janek potwierdzenie :-D.
Upajam się pięknym sielskim widoczkiem, ale myśli krążą wokół prawej krawędzi : chętnie zobaczyłbym co tam dalej po prawej się dzieje.
Moim skromnym zdaniem zdjęcie jest świetne. I trzeba być dojrzałym fotografem żeby zrobić taką GO w takim kadrze.
Atutem jest jeszcze takie właśnie niebo, które nie konkuruje z resztą fotografii.
Jak już pozna Cię świat :) to będzie obowiązkowa lektura Twojego portfolio
malasana
08-06-2009, 08:23
Bardzo dobre zdjecie, klimatyczne, niebanalne. Bardzo mi sie podoba. A schody byly mistrzowskim posunieciem mz:)
wojtek6308
08-06-2009, 08:30
Bardzo ładna praca :-D coś w niej jest, ... bo wracam tu po raz kolejny.
andrzejp
08-06-2009, 09:04
Janusz, szacuneczek dla kolejnej wspaniałej foty, pracy.
Zdjęcie bardzo ciekawe, delektujemy się grozą danej chwili,
grozą - mimo ciepłych kolorów a odpowiedniej GO.
Klimat jest, ale ja wielokrotnie wracałem do foty
i dla mnie schody nie pasują, burzą mi klimat szkwału,
szkwału, który powinien emanować swoją wielką przestrzenią
bezkresem fali, wiatru, wody - a nie zamykać się ładnymi schodami.
Gdyby leżały jakieś złamane, powalone to tak,
ale te, jakoś nie.
Mimo interpretacji Janusza.
.......jestem bardzo ciekaw jak odbierzecie to zdjęcie
Bardzo dobrze. Spokój i niepokój, schody jako możliwość przejścia lub ucieczki.
Bardzo się podoba
To zdjęcie to bardzo rzadki gość na tym forum. Harb w bardzo świadomy sposób posłużył się środkami wyrazu budującymi to co najlepsze w reportażu. Pozornie niestaranny kadr, GO taka jakby nie było czasu na ustawienia,..do tego czerń i biel, by kolor nie odwracał uwagi od tego co istotne...Duży szacunek za ten kadr...Pozdrowienia.
chętnie zobaczyłbym co tam dalej po prawej się dzieje.
tam po prawej jest lonely man. odchodzi...
superklimatyczne. super...
dawidlawecki
08-06-2009, 12:41
jakoś średnio mi odpowiada jako całość :(
GUINNESSts
08-06-2009, 14:31
Male GO mnie troszke zastanowilo i nie pozwolilo skupic. Ale pomysl ze schodami zaciekawil. Co tez tam jest...? Gdyby nie GO pewnie wzrok powendrowalby najpierw na prawo. Ciekawe. Mnie sie podoba.
Bardzo na TAK. To jest książkowy przykład w jakich warunkach można zastosować małą GO w krajobrazie i kiedy to ma sens.
borregaard
09-06-2009, 07:44
Jedno jest pewne,nie można przejść obok tego obojętnie.Ja nie przepadam za B&W więc na mnie mniej działa,ale nie powiem,że nie jest interesująco.Już kilka razy tu byłem...:wink: :-D
Janek .... wróciłem tu sobie i wiesz co ? ........ to jest naprawdę dobre zdjęcie.
Marcin T
09-06-2009, 11:02
A ten Janek dalej ten Rewal męczy :mrgreen:
Fajnie wyszedł ten...szkwał o poranku. Schody z jednej strony dodają tajemniczości a z drugiej...no właśnie :)
A ten Janek dalej ten Rewal męczy :mrgreen:
Fajnie wyszedł ten...szkwał o poranku. Schody z jednej strony dodają tajemniczości a z drugiej...no właśnie :)
nie widzę powodu zeby nie - tam fajny plener był :-D
Bez tych schodów tego kadru sobie nie wyobrażam.
Wg mnie jest to element, który sprawia,że ta fotografia zatrzymuje na dłużej, intryguje.
Niby nic "pięknego" na niej nie ma a budzi kontrowersje, zmusza do zastanowienia, przemyślenia i spojrzenia kolejny raz.
Może się podobać lub nie i jak napisano jest to niewątpliwie trudne zdjęcie.
Dla mnie doskonała,nieprzypadkowa,przemyślana praca.
Pozdrawiam
(...)
Dla mnie doskonała,nieprzypadkowa,przemyślana praca.
(...)
Zapewne tak jest... ale nie dla mnie ;)
Kompletnie nie trafiają do mnie zachwyty nad tym zdjęciem. Gdyby nie te komentarze nie zwróciłbym na nie uwagi. Pewnie profan jestem... ale nie rozumiem tego zdjęcia.
Zapewne tak jest... ale nie dla mnie ;)
Kompletnie nie trafiają do mnie zachwyty nad tym zdjęciem. Gdyby nie te komentarze nie zwróciłbym na nie uwagi. Pewnie profan jestem... ale nie rozumiem tego zdjęcia.
ale czyż musi do kazdego trafić Maćku :-D jest specyficzne i nie kazdy się tutaj znajdzie
Wg mnie jest to przykład zdjęcia o niczym.
borregaard
09-06-2009, 22:55
O szkwale..