PDA

Zobacz pełną wersję : Tryb AF-s a blokada ostrości w trybie zdjęć seryjnych

darmesz
07-06-2009, 22:38
Witam!

Mam problem a mianowicie wydaje mi się, że po wykadrowaniu zdjęcia w trybie AF-s i przekadrowaniu wykonując serię zdjęć ostrość powinna pozostać zablokowana. U mnie jednak po wykonaniu pierwszej klatki aparat ustawia ostrość na nowo i dalej leci z serią! Wydaje mi się że to błąd. Prośba do innych użytkowników d90-ki o sprawdzenie takiego ustawienia u siebie. Pozdrawiam

swider
07-06-2009, 22:44
Wydaje mi się że to błąd.
Niestety Ci sie zle wydaje. Aparat dziala jak najbardziej poprawnie. Choc niekiedy jest to szalenie irytujace.

MARTINK
07-06-2009, 22:46
Ale przeciez wystarczy chyba przytrzymac przycisk AE-L <- czy jak mu tam i po sprawie - przyblokowane i nic nie przeostrza.

darmesz
07-06-2009, 22:49
ok! już wszystko wiem! sorki za zaśmiecanie forum. Szkoda że blokada nie działa na spuście w trybie zdjęć seryjnych

darmesz
07-06-2009, 22:50
a mi chodziło żeby nie musieć używać przycisku AE-L/AF-L

velaskez
08-06-2009, 06:22
Możesz przecież ustawić, że wciśnięcie spustu do połowy działa jak AF-L;)

charmside
08-06-2009, 09:55
Możesz przecież ustawić, że wciśnięcie spustu do połowy działa jak AF-L;)

Żeby to wiedzieć trzeba przeczytać instrukcje, której niestety wiekszość nie czyta... przecież to nie boli ;)

Lagunman
08-06-2009, 23:59
jak mi bardzo zalezy na czyms takim to szybkim ruchem wyłaczam AF w ogóle :D
w bardzo podrecznym miejscu bynajmniej w D80 :D haha

LeFu
30-04-2011, 22:48
Mam d90.
Przeczytalem instrukcje wzdluz i wszerz i nie udalo mi sie znalezc mozliwosci ustawienia AF-L pod spustem wcisnietym do polowy, moge jedynie ustawic blokade ekspozycji (AE-L).
Mozesz mi powiedziec jak to zrobic jesli rzeczywiscie to mozliwe ??
Bardzo czesto robie rekompozycje po ustawieniu focusa i zdjecia w serii wiec bylo by to nieslychanie pomocne.

Dzieki.
Marcin

pioter m
01-05-2011, 13:54
Pozostaje przelaczyc na manual albo uzywac szkiel z blokada AF. Np. AF-Sy 70/80-200/2.8 takie cos maja. Bardzo wygodne.

karolt
02-05-2011, 09:08
Przeczytalem instrukcje wzdluz i wszerz i nie udalo mi sie znalezc mozliwosci ustawienia AF-L pod spustem wcisnietym do polowy, moge jedynie ustawic blokade ekspozycji (AE-L).
Mozesz mi powiedziec jak to zrobic jesli rzeczywiscie to mozliwe ??
Bardzo czesto robie rekompozycje po ustawieniu focusa i zdjecia w serii wiec bylo by to nieslychanie pomocne.

Dzieki.
Marcin

Bo to nie jest możliwe, w żadnym aparacie chyba, coś pokręciliście. Blokada ekspozycji tak, blokada AF - nie. Dlatego ja obchodzę to tak:
ostrość mam pod guzikiem AF-ON z tyłu aparatu (jeśli aparat go ma - D700/D3 itp., jeśli nie ma - D7000 itp., to pod AF-L/AE-L). Blokadę ekspozycji zostawiam pod AE-L lub przenoszę na spust migawki, lub przenoszę na guzik funkcyjny z przodu aparatu - jak mi wygodniej (dodatkowo w D700 można wybrać, czy ma pamiętać po puszczeniu guzika, czy po zrobieniu zdjęcia, itd. - uwielbiam go za to).
Dzięki temu, że nie masz AF pod spustem migawki, możesz mieć coś w rodzaju "AF-C i AF-S w jednym". Ustawiasz aparat w tryb AF-C - i dopóki trzymasz wciśnięty guzik AF-ON - aparat działa w trybie AF-C, czyli śledzi. Jak chcesz, żeby przestał, czyli żeby zablokował ostrość - po prostu puszczasz guzik AF-ON i robisz zdjęcia. Genialne w swojej prostocie rozwiązanie.

stig
02-05-2011, 15:49
ostrość mam pod guzikiem AF-ON z tyłu aparatuMam dokladnie tak samo. Kilka lat temu podobny problem jak w przypadku zalozyciela watku, zmusil mnie do tego rozwiazania podczas focenia koszykowki. Kotlujaca sie akcja pod koszem i wariujacy AF podczas serii. Od tego momentu we wszystkich aparatach mam ustawiony AF pod przyciskiem AF-ON, i mam pelna kontrole nad AFem. Teraz nawet nie wyobrazam sobie pracy w inny sposob.

neverhood
01-09-2012, 12:24
Bo to nie jest możliwe, w żadnym aparacie chyba, coś pokręciliście. Blokada ekspozycji tak, blokada AF - nie. Dlatego ja obchodzę to tak:
ostrość mam pod guzikiem AF-ON z tyłu aparatu (jeśli aparat go ma - D700/D3 itp., jeśli nie ma - D7000 itp., to pod AF-L/AE-L). Blokadę ekspozycji zostawiam pod AE-L lub przenoszę na spust migawki, lub przenoszę na guzik funkcyjny z przodu aparatu - jak mi wygodniej (dodatkowo w D700 można wybrać, czy ma pamiętać po puszczeniu guzika, czy po zrobieniu zdjęcia, itd. - uwielbiam go za to).
Dzięki temu, że nie masz AF pod spustem migawki, możesz mieć coś w rodzaju "AF-C i AF-S w jednym". Ustawiasz aparat w tryb AF-C - i dopóki trzymasz wciśnięty guzik AF-ON - aparat działa w trybie AF-C, czyli śledzi. Jak chcesz, żeby przestał, czyli żeby zablokował ostrość - po prostu puszczasz guzik AF-ON i robisz zdjęcia. Genialne w swojej prostocie rozwiązanie.

czy mozesz opisac jak ustawic w d700 AF-C i AF-S w jednym :)

GonzoG
01-09-2012, 12:44
czy mozesz opisac jak ustawic w d700 AF-C i AF-S w jednym :)

Czytaj uważnie post:

... możesz mieć coś w rodzaju "AF-C i AF-S w jednym". Ustawiasz aparat w tryb AF-C - i dopóki trzymasz wciśnięty guzik AF-ON - aparat działa w trybie AF-C, czyli śledzi. Jak chcesz, żeby przestał, czyli żeby zablokował ostrość - po prostu puszczasz guzik AF-ON i robisz zdjęcia.

Wszystko jest napisane.
Masz ustawione AF-C, a używasz prawie jak AF-S.

alprospero
04-09-2012, 21:53
Czytaj uważnie post:

Wszystko jest napisane.
Masz ustawione AF-C, a używasz prawie jak AF-S.

Dokładnie! Doskonałe rozwiązanie bez, którego już nie wyobrażam sobie fotografowania.