PDA

Zobacz pełną wersję : F5 - Wsciekł się i nie zwija filmu...

bezetkace
07-06-2009, 17:58
Czołem!
Problem jak w temacie, 5-tka nie chce zwinąć filmu.
Temat w zasadzie z kosmosu bo o takiej usterce nie ma nawet słychu...
Przechodząc do meritum.
Po skończonej rolce i naciśnięciu 1<< i zwolnieniu 2<< - cisza.
*Od razu dodaję, że problem się powtarza przy różnej konfiguracji ustawień z opcji 12 (zatrzymanie po 35; 36 klatce).

Mogę oczywiście zwinąć ręcznie, zostawiając sobie przy tym końcówkę filmu, jednak chodzi mi tylko o samą sprawność korpusu - więc liczę na Waszą pomoc.

Jest jakaś blokada automatycznego zwijania w menu czy silnik zastrajkował i pozostaje serwis?
*Nie wiem czy automat działał wcześniej.

Dzięki za pomoc!

Karl Johansson
07-06-2009, 18:28
Po Twojej wiadomości próbowałem znaleźć coś na ten temat tu: http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/NikonF5/NikonF5Manual/index.htm, ale nie wiem, co może być nie tak. Moim zdaniem coś jest jednak skopane...choć, jeśli reszta działa - nie przejmował bym się tym...

maklipsowaty
07-06-2009, 23:58
Jak masz zbędna gotówkę to proponuje serwis, ale ja osobiście proponuje zwijać ręcznie (swoja droga tak jest fajniej :) )

bezetkace
08-06-2009, 13:37
Nie wiecie czasem czy F5 ma dwa silniki?
Bo przesuw filmu działa, włącznie z 8-io klatkowym.

Jeśli jest jeden silnik to walnięte moze być jakieś sprzęgło, przewody przy dźwigni zwalniającej albo jakieś przekładnie.
Jeśli dwa to w serwisie stwierdzono, że wymiana silnika to koszt ok 1000 PLN, natomiast nie wiem czy nie mieli czasem na myśli silnika przesuwajacego film - czyli głównego, bo jak 1000 za elemencik zwijający to niewątpliwie jest on wykonany ze złota tudzież platyny.

* Swoją drogą to rozmowa z każdym z ok 5 pracowników to czysty polew.
Aczkolwiek największym zaangażowaniem wykazała się Pani, która obiecała oddzwonienie. :-D

Karl Johansson
08-06-2009, 13:56
W sumie, to bardzo możliwe, że ma dwa - jeden do "rozwijania" filmu, w sensie robienie zdjęć, drugi do zwijania...ale 1000pln:|

bezetkace
08-06-2009, 16:58
No i potwierdziło się oficjalnie,
F5-tka ma 2 silniki i cena tego mniej ważnego to jednak ok 1K (o ile to spalony silnik).

2Cresky
08-06-2009, 17:09
Napisz do tego kolegi którego email Ci wysłałem. Również miałem problemy z F5 ( patrz mój wątek ) i naprawił za bardzo przyzwoite pieniądze !!!

bezetkace
08-06-2009, 17:29
Napisałem. Jeszcze raz dzięki za namiar. : ]
Czkam na odp. i tak jak obiecałem - jak sprawa się wyjasni dam znać.

Pozdr.!

dejnekas
09-06-2009, 08:31
nie dziwcie się, ze 1kzł kosztuje silnik - przecież to nie silnik z kolejki PICO tylko element swego czasu topowego modelu kosztującego coś pewnie ze 20kzł. Jego jakość wykonania i to w jakich warunkach miał pracować musi kosztować. Być moze one się po prostu psują. Nie ma nic co się nie psuje.

bezetkace
09-06-2009, 12:48
Odnośnie "psucia"... no właśnie wygląda na to, że się nie psują bo w necie znalazłem chyba jeden przypadek nie zwijania, ale nie mam pewności czy czasem nie było to spowodowane niepoprawnym włączaniem.
Tak czy inaczej klapa, będę przejazdem w stolicy to zostawię body i zobaczymy.

szelas
10-06-2009, 09:53
Ja swego czasu kupiłem f4s w komisie e-oko i okazało się że nie zwija filmu. Jedyny plastikowy element w tym aparacie to była zębatka do zwijania filmu właśnie i ona się zjebawszy. W każdym razie może w F5 jest podobny problem.
Komis wysłał body do jakiegoś swojego zaufanego szpenia w 3city. Zadzwoń do e-oko i spróbuj wydębić nr telefonu, może będziesz w stanie dowiedzieć się czegoś więcej od tego człowieka

bezetkace
10-06-2009, 11:23
:mrgreen: Dziękuję Ci dobry człowieku.