PDA

Zobacz pełną wersję : Czy da się sterować przysłoną z body w szkłach N/AI ( z popychaczem)

Nikuś
07-06-2009, 11:54
Tokina 17mm 3.5 w D700. Może jest jakieś ustawienie w menu? Czytam instrukcję, czytam, czytam..

Body widzi zmiany przy obracaniu pierscieniem przysłony, a ciekawostką jest to, że widzi posrednią wartość f4 pomiędzy ustawialnymi na pierścieniu f3.5-5.6 :)

.

costi
08-06-2009, 13:23
Jak body widzi zmiany, to powinno normalnie ustawiac przyslone do zdjecia.

darsedz
08-06-2009, 14:12
na D200 da się - trzeba tylko zdefiniować obiektyw :)
w instrukcji jest nawet odrębny rozdziała- Obiektywy bez procesora, w menu z ikonką aparatu, Non-CPU Lens Data, definiujemy ogniskową i max przesłonę. Podczas robienia zdjęć wybór takiego obiektywu można zrobić podpinając pod przycisk FUNC

prz3mo
08-06-2009, 14:47
.. ale autor pyta czy da się sterować przysłoną z body :)
A Wy mówicie tylko o wklepaniu danych szkła do puszki, by prawidłowo odczytała ona przysłonę ustawioną pierścieniem :)

darsedz
08-06-2009, 14:53
jeśli obiektyw manualny ma popychacz to dobierać przesłonę można pokrętłem :)
nie piszę o przymykaniu jej pierścieniem na obiektywie...
wciskasz przycisk Func i kręcisz ustawiając przesłonę - bez krecenia w obiektywie. Tyle, ze obiektyw trzeba zdefiniować wcześniej:)

Nikuś
08-06-2009, 17:33
na D200 da się - trzeba tylko zdefiniować obiektyw :)
w instrukcji jest nawet odrębny rozdziała- Obiektywy bez procesora, w menu z ikonką aparatu, Non-CPU Lens Data, definiujemy ogniskową i max przesłonę. Podczas robienia zdjęć wybór takiego obiektywu można zrobić podpinając pod przycisk FUNC

Definiujemy ogniskową i max przyslone po to aby (też?) ułatwić body pomiar światła poprzez obiektyw bez cpu.. i tak mam zapisane wartości tzn jest 16 i 18 ale nie ma 17mm wiec ustawiłem na 18 i przysonę max 3.5

Wydaje mi się, że opcja w menu "Dane obiektywu bez CPU" nie jest rozwiązaniem

Ale dziękuje za chęć pomocy i czekam na ewentualne wytłumaczenie dlaczego nie można sterować przysloną z body, jesli body widzi przysłonę przy wybieraniu na pierścieniu

...
Moze fotka pomoże opisać sprawę

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img189.imageshack.us/img189/2904/bagnetnonai17.jpg)

.

Nikuś
08-06-2009, 19:00
dzięki odpowiednio skonfigurowanemu przyciskowi funcyjnemu i pokrętłom sterującym moge jedynie wybrać poszczególna pozycję z zapisanymi danymi....

darsedz
08-06-2009, 23:47
oki, potestowałem trochę (zakleiłem styki na obiektywie z pierścieniem przesłon) - faktycznie nie da się - jedynie pokrętło przesłon na obiektywie... aleto co najważniejsze z tego - obiektyw do zadanej przesłony przymykany jest dopiero z chwilą naciśnięcia spustu - to o czym myslałem wcześniej nie działa :(

darsedz
09-06-2009, 23:03
masz D700 - strona 327 instr. ang. znalezionej w necie (dotyczy sterowania przysłoną):
Note that regardless of the setting chosen, the aperture ring must be used to adjust aperture when a non-CPU lens is attached.

czyli w wolnym tłumaczeniu d..pa blada - tylko ring obiektywu non-cpu

Nikuś
09-06-2009, 23:13
Jakoś będe musiał z tym żyć ;)
..a w obiektywie pierścień przysłony "chodzi" bardzo przyjemnie

.

siedemczwartych
10-06-2009, 08:33
a uwierz Nikuś, że kiedyś tylko pierścieniem na obiektywie sterowano przesłoną... :)
I jakoś się z tym żyło.
A powiem Ci, że teraz kupiłem manualnego samyanga i z nostalgią sobie kręcę przesłoną na obiektywie :)

D700
10-06-2009, 09:01
No właśnie, IMHO jest to wygodniejsze, ja jestem nawet skłonny wybrać obiektyw z pierścieniem przysłon pomimo tego, że ma mniejszy zakres np.28-70 kosztem 24-70 :) Ale jak wszystko, jest to pewnie kwestią przyzwyczajenia.

Nikuś
10-06-2009, 18:15
7/4, wierzę i kiedyś kręciłem takowym pierścieniem w Heliosie przy niesławnym Zenicie - było ok. Czy jest wygodniejsze, to już sprawa indywidualna, a ja bym jednak wybrał kółko. Oczywiście ten pierwszy sposób jest bardziej profi ;) ale jestem tylko amatorem

I tak się ciesze, że nie musze pracować na tzw przysłonie roboczej.

.

NBA
10-06-2009, 23:42
masz D700 - strona 327 instr. ang. znalezionej w necie (dotyczy sterowania przysłoną):
Note that regardless of the setting chosen, the aperture ring must be used to adjust aperture when a non-CPU lens is attached.

czyli w wolnym tłumaczeniu d..pa blada - tylko ring obiektywu non-cpu

:)

costi
11-06-2009, 01:05
Definiujemy ogniskową i max przyslone po to aby (też?) ułatwić body pomiar światła poprzez obiektyw bez cpu.. i tak mam zapisane wartości tzn jest 16 i 18 ale nie ma 17mm wiec ustawiłem na 18 i przysonę max 3.5
Tak w celach informacyjnych: podawanie ogniskowej sluzy jedynie temu, zeby w EXIF pojawila sie odpowiednia informacja. Nie wplywa to na pomiar swiatla ani inne ustawienia aparatu.
Jesli ktos ma staloogniskowego zooma, to nie musi bawic sie w definiowanie kilku obiektywow dla roznej wartosci zoomu, tylko moze sie opedzic jednym wpisem - no chyba, ze zalezy mu na prawidlowych danych w EXIF :)

Nikuś
11-06-2009, 01:23
costi, mógłbys podać źródło tej informacji? Możliwe, że tkwie w błędzie ale ogniskowa mz ma znaczenie, bo wyobraźmy sobie rurę Canona 1200mm.. czy w przypadku drugiego obiektywu o tym samym max otworze, a ogniskowej np 17mm nie będzie róznicy w pomiarze światła?

Co to jest stałoogniskowy zoom?

.

costi
11-06-2009, 12:03
Ech, mialem na mysli zooma ze stalym swiatlem - tak to bywa, jak sie pisze posty po nocy ;)

Info wzialem ze strony Kena Rockwella, nie mialem okazji sam sprawdzic. Podepne dzisiaj moze 50/1.4 z podpisu i pobawie sie zmienianiem ogniskowej w "non-CPU Lens data" i zobacze, czy cos to wnosi.

darsedz
12-06-2009, 00:11
Tak w celach informacyjnych: podawanie ogniskowej sluzy jedynie temu, zeby w EXIF pojawila sie odpowiednia informacja. Nie wplywa to na pomiar swiatla ani inne ustawienia aparatu.

z instr,. do D700 - jak widać niezupełnie to się zgadza :)

If the focal length of the lens is known:
• Automatic power zoom can be used with SB-900, SB-800, and
SB-600 Speedlights (available separately)
• Lens focal length is listed (with an asterisk) in the playback photo
info display

When the maximum aperture of the lens is known:
• The aperture value is displayed in the control panel and
viewfinder
• Flash level is adjusted for changes in aperture
• Aperture is listed (with an asterisk) in the playback photo info
display

Specifying both the focal length and maximum aperture of the
lens:
• Enables color matrix metering (note that it may be necessary to
use center-weighted or spot metering to achieve accurate results
with some lenses, including Reflex-Nikkor lenses)
• Improves the precision of center-weighted and spot metering
and i-TTL balanced fill-flash for digital SLR

MYSZ
12-06-2009, 22:16
Jesli ktos ma staloogniskowego zooma, to nie musi bawic sie w definiowanie kilku obiektywow dla roznej wartosci zoomu, tylko moze sie opedzic jednym wpisem - no chyba, ze zalezy mu na prawidlowych danych w EXIF :)

Nieprawda, wpis służy do prawidłowej pracy z pomiarem matrycowym na szkłąch manual i "bzdur" tam nie wpisujemy :)

costi
18-06-2009, 10:35
To ja przepraszam... tak to jest zawierzyc temu, co w necie wypisuja, zamiast manuala przeczytac :P