PDA

Zobacz pełną wersję : [D70] jpg jako folder + rozszerzenie IF?

Poe
07-06-2009, 11:35
Witam serdecznie. Jestem posiadaczem poczciwej D70-tki. używam do niej dwóch kart (jedna nowsza druga starsza) SanDisk Ultra II 512mb i Extreme III 2gb. Niemalże z dnia na dzień co raz częściej pojawia mi się błąd CHR (tak, czytałem, że to wina kart przede wszystkim, jednak zaczęło się to dziać dopiero po tym, jak zakupiłem tę 2gb, jakieś 1,5 roku temu). Jednak po paru wyciagnięciach i włożeniach karty wszystko wraca do normy przynajmniej na kilkanaście zdjęć. Jestem w stanie to przejść, jednak wczoraj aparat (mam nadzieję, że nie) lub karta przeszły samych siebie. Zrobiłem jakieś ~60-70 zdjęć, z czego odczytuje mi tylko 42. reszty aparat w ogóle nie widzi, a po podłączeniu do komputera okazuje się, że reszta zdjęć jest oznaczona jako... folder, np. DSC_7889.JPG. pod linuksem foldery w ogóle się nie otwierają, pod windowsem po chwili pokazuje się zawartość, pojedynczy plik z dziwnymi krzaczkami i rozszerzeniem *.IF... czy ktoś się może już z tym spotkał? do tego na początku jeszcze są jakieś 2 foldery, podpisane zerami i jakimiś znaczkami. niestety na forum, ani nigdzie w internecie nie znalazłem nawet słowa na ten temat.

pozdrawiam

PS

Firmware w aparacie najświeższe, czyli 2.00

Greg77
07-06-2009, 12:32
Mysle ze jezeli karta pochodzi z pewnego zrodla to jest ok, problem moze pochodzic raczej z braku kompatybilnosci D70 z SDHC, nie wiem jednak czy nowy firmware tego nie poprawia......
A moze sprobowac odzyskac te zdjecia jakims softem do odzyskiwania?

ekonet
07-06-2009, 12:49
problem moze pochodzic raczej z braku kompatybilnosci D70 z SDHC, nie wiem jednak czy nowy firmware tego nie poprawia?
Nikon D70 pracuje na kartach CF, a nie SD(HC) i żaden firmware tego nie zmieni.

Poe
07-06-2009, 12:58
no właśnie, to są karty CF. nie SD, a zwłaszcza SDHC. a karty pochodzą z pewnego źródła. żadne serwisy aukcyjne czy u ruskich na targu. obie są z USA (tak jak aparat z resztą), z Central Camera w Chicago, więc sklep niezgorszy.

leolo
07-06-2009, 13:06
Miałem coś takiego w D70, myśląc, że to koniec aparatu (przeszedł już swoje) zakupiłem nawet S5, aż któregoś dnia w słoneczny dzień zaglądam do gniazda, patrzę , a tam kurzu (farfocli) się nazbierało, po wyczyszczeniu aparat chodzi z kartami jak nowy, więc dalej używam go jako pierwszego, czego i Twojemu zyczę

Poe
07-06-2009, 14:01
ostatnio probowałem go jakoś "przedmuchać". spróbuję zrobić to jakoś porządniej. mam nadzieję, że to faktycznie tylko to. bo służy mi dobrze, a jeszcze nie mam funduszy na D300 ; )

pozdrawiam i dziękuję za podpowiedź.

zajrzałem do wejścia na kartę pod słońce. co mnie zmartwiło, paradoksalnie, jest czyściutki...

Greg77
07-06-2009, 15:17
Nikon D70 pracuje na kartach CF, a nie SD(HC) i żaden firmware tego nie zmieni.

Hehe nie wiedzialem:D

Poe
27-04-2010, 16:13
Witam po roku nieobecności. Piszę w tym swoim wątku, gdyż sprawa dalej jest związana z moją D70-tką. Jestem fotoreporterem w lokalnej gazecie, niestety sprzętu firmowego nie mamy, działamy na swoich. W niedzielę byłem na temacie i oto efekt, ktory mam na mnóstwie zdjęć - http://poe.art.pl/moje/blad.jpg - teraz pytanie, czy jest to problem z kartą (SanDisk Extreme II 512Mb) czy z migawką (38 200 klapnięć)? Sporo zdjęć mam np. w połowie ucięte, tak, jakby aparat/karta nie nadążały z zapisem.
Firmware 2.0.
pozdrawiam.

igg
29-04-2010, 09:41
Wygląda to na agonie migawki.
Zapis jest do bufora, a dopiero z niego na kartę; możesz to przetestowac robiąc serie do zapełnienia bufora (nie pamietam czy d70 nadąża ze zrzutem jpg na bieżąco i seria jest bez końca?).
Ale taka seria może wykończyc migawkę...

Wymiana migawki sie nie opłaca, lepiej poszukac niezajechanego d70(s) a swojego sprzedac lub zostawic na cześci.

Fotowentura
29-04-2010, 10:18
a mi to ani trochę na uszkodzenie migawki nie wygląda - widać, że cały kadr został naświetlony raczej równomiernie. raczej problem z matrycą lub kartą. Trzymam kciuki, by było to to drugie.
Poe, czy po tej sesji problem ustał? Sprawdzałeś na innej karcie?

nos74
29-04-2010, 10:28
Miałem podobny problem ze swoim D5000. Niektóre zdjęcia do połowy były ok, druga dolna połowa pionowe pasy. Okazało się, że po wymianie z Kingstona SDHC na Sandiska Ultra II problem zniknął :) O dziwo ten Kingston w testach na czytniku kart pracował normalnie. Tzn. pracował normalnie, ale tylko z czytnikiem, nie z aparatem.

Poe
29-04-2010, 10:36
po niedzieli jeszcze nie korzystałem z aparatu, dzisiaj mam parę tematów, więc sprawdzę co i jak. I jak będę miał jakąś gotówkę, sprawię sobie nową kartę (mam drugą, SanDisk 2gb Extreme III, ale padła... nie czyta jej zaden aparat). Oby to była karta, bo po prostu nie mam za co kupić nowego aparatu (bo jak będę zmieniał, to juz na cos nowszego/wyższego, typu D300/S), ale to planowalem dopiero za jakis czas, a nie teraz... oby to nie była migawka...

dzięki za podpowiedzi,

Marcin

drhardware
29-04-2010, 10:41
Mnie to wygląda na błąd zapisu na karcie. Poza tym, możesz porobić zdjęcia bez karty i zobaczyć, czy to się też zdarza. (Tez mam D70s)

Poe
29-04-2010, 10:57
Ja mam D70 (bez 's' ;) ), i nie mam mozliwosci zrobienia zdjęć bez karty (to znaczy lustro klapnie itp, ale zdjęcie nie jest wyświetlane)