Zobacz pełną wersję : Lampa Metz 44 AF-4i digital
Lampa Metz 44 AF-4i digital - niewiele jest informacji o tej lampie (poza suchymi danymi technicznymi), więc jeżeli ktoś ma ten model, prosiłbym o praktyczne informacje z jej użytkowania. Najlepiej w tandemie z D70s.
nie miałem do czynienia z tym błyskogratem, ale jeżeli możesz dołożyć parę groszy to kup 54MZ4i - potęga błysku, powtarzalność, prosta konstrukcja, łatwa obsługa, ładnie rozproszony błysk, możliwość sterowania innymi lampami metza jako master...
Mam wersje bez i na F80. Lampa dziala ladnie w TTL, przypuszczam ze w iTTL i iTTL-BL tez bedzie dzialac dobrze. Jest cicha "jak dla mnie" ;) Minusem jest to, ze po odchyleniu palnika TTL nie dziala, czyli bedziesz musial robic na Manualu. No i nie mozna palnika obracac w poziomie.
To dotyczy wersji AF 44-4, ale w 4i pewnie bedzie tak samo.
No i nie mozna palnika obracac w poziomie.
Na ile to obracanie palnika w poziomie się przydaje?
Mam wersje bez i na F80. Lampa dziala ladnie w TTL, przypuszczam ze w iTTL i iTTL-BL tez bedzie dzialac dobrze. Jest cicha "jak dla mnie" ;) Minusem jest to, ze po odchyleniu palnika TTL nie dziala, czyli bedziesz musial robic na Manualu. No i nie mozna palnika obracac w poziomie.
Z tego co się orientuję to wersja bez "i" w i-TTL nie zadziała za chińskiego luda :D Jeno D-TTL będzie śmigać... Z kolei 4i da radę z i-TTL...
Na ile to obracanie palnika w poziomie się przydaje?
Cienko z odbiciem od sufitu przy pionowych kadrach...
Z tego co się orientuję to wersja bez "i" w i-TTL nie zadziała za chińskiego luda :D Jeno D-TTL będzie śmigać... Z kolei 4i da radę z i-TTL...
Racja, moja bez "i" nie ma i-TTL tylko D-TTL. Ale przypuszczam, ze jesli chodzi o odchylanie palnika i TTL'owanie w obu lampach dziala to tak samo, tzn. nie dziala za dobrze.
Tak jak napisales, odchylanie w poziomie najczesciej przydaje mi sie przy pionowych kadrach (odbicie od sufitu).