Zobacz pełną wersję : D90 firmware
Czy jest dostępny upgrade firmware do d90? trochę minęło czasu od premiery tego body...
velaskez
06-06-2009, 23:24
Raczej nic nie było o tym. Nie ma.
hanniballecter2
24-06-2009, 20:27
Wszędzie szukałem czegoś na ten temat i ....NIC!!! Na razie pozostaje czekać - miejmy nadzieję że nikon nas nie oleje w tej kwestii - (tak nawiasem mówiąc to wydaje mi się że nowy firmware wyjdzie razem z nowym modelem D300 - bo w kwestii programowania to będzie ta sama działka).
A co jest takiego do poprawienia w naszych D90 by musieli wydawac update?
tomek 93
24-06-2009, 21:11
tak na mój gust wszystko w d90 jest OK, ale przydałaby się jedna opcja obecna w d5k...... nie wiem jak się to nazywa ale w skrócie...... automatyczne pstrykanie co jakiś określony czas (np co kilka minut..)
hanniballecter2
24-06-2009, 21:13
Zasadniczo to tylko jedno- tryb filmowania - bo skoro już jest to mógłby być bardziej dopracowany (nie chodzi mi już nawet o AF ale np. o stopień kompresji).
Aparatu jak większość używam do zdjęć, ale z drugiej strony możliwość filmowania z taką optyką i co za tym idzie głębią ostrości to bardzo ciekawa zabawa.
Moim pobożnym życzeniem była by jeszcze możliwość wykonywania zdjęć (albo przynajmniej kadrowania ich) w formacie 16:9 - jak ktoś ma TV LCD FullHD to doceni taką możliwość.
Czytam trochę zagranicznych postów i to nie tylko moje życzenia - bardzo wiele osób oczekuje zmian właśnie w trybie kręcenia filmów, a wszystko wskazuje na to że jest taka szansa bo Nikon ma ponoć dopracować sprawę w D300s.
hanniballecter2
24-06-2009, 21:14
Właśnie - ta opcja to zdjęcia z interwałem czasowym - dostępna nawet w niektórych kompaktach.
tgollob_jamessuchar
24-06-2009, 21:17
coś kiedyś czytałem nawet na tym forum... o możliwości dorzucenia kilku linijek kodu do firmware, a mamy w ten sposób pomiar światła ze szkłami manualnymi (to co jest w D300)
podobno jest taka możliwość techniczna D90-tki, lecz została okrojona oprogramowaniem, wie coś ktoś o tym?
PiotrB_86
24-06-2009, 21:18
Jak dla mnie to powinni odblokować pomiar światła ze starszymi szkłami bo to kwestia softu (działa w trybie sterowania z kompa), oraz poprawić wszystkie errory jakie występują z tym modelem. Przydałoby się jeszcze powiększyć bufor, gdzieś czytałem że za granicą można to zrobić za 30$ czy €.
hanniballecter2
24-06-2009, 21:22
Masz rację z tym buforem. Już kiedyś słyszałem że można za "drobną opłatą" zwiększyć go w serwisie prawie czterokrotnie - teoretycznie umożliwia to poza zwiększeniem liczby zdjęć seryjnych również zwiększenie rozdzielczości filmu do 1080p lub wydłużenie czasu nagrywania do 12 min.
allprint
25-06-2009, 14:06
Poprostu D90 jest dopracowany w 100% (jako nieliczny) i nie wymaga upgadu softu :)
Bądźmy realistami, podobnie jak D50, D90 nie doczeka się żadnych nowych firmware, bo jakiś defektów nie ma specjalnych, a nowości to pewnie firma nikon wprowadzi pewnie jak wypuści jakiś nowy model, np. d99, bo filozofia jest taka, chcesz mieć więcej, zmień aparat - w udoskonalaniu tego co jest nie ma żadnego interesu - przecież już kupiłeś.
Leatherface
25-06-2009, 14:53
A te pojawiające się często błędy?
Sporo bledow wynika jednak nie z winy firmware'u ale chyba z przyczyn mechanicznych.
Np. F-- to zwykle wina poluzowania sie obiektywu, ewentualnie problemow ze stykiem itp.
wiec chyba nowy soft niewiele tu pomoze
A te pojawiające się często błędy?
No mi akurat się nigdy nie pojawiły, F to chyba, że ściągnąłem obiektyw przy włączonym aparacie z rozpędu - ale to raczej zdrowy objaw.
Sporo bledow wynika jednak nie z winy firmware'u ale chyba z przyczyn mechanicznych.
Np. F-- to zwykle wina poluzowania sie obiektywu, ewentualnie problemow ze stykiem itp.
wiec chyba nowy soft niewiele tu pomoze
Tu potwiedrzam zdecydowanie.
Ja miałem błędy F-- w okolicach lutego, gdy fociłem w Alpach jeżdżąc na nartach (nie raz się ze sprzętem wyrżnęłem). Złapał wówczas sporo wilgoci i wyrzucał efy. Później po ok 2 tyg, gdy wysechł, błędów już nie było. Nie jest to uszczelniony korpus jak d300, więc taką sytuację,- jako elektronik uważam za normalną. Nie widzę potrzeby poprawiania firmware'u.
No tak,D90 błędów mi nie wykazuje,ale gdyby w trybie A przy obiektywie manualnym mierzył światło,to byłoby extra!
No tak,D90 błędów mi nie wykazuje,ale gdyby w trybie A przy obiektywie manualnym mierzył światło,to byłoby extra!
To jest niestety ficzer, za który Nikon każe sobie płacić. Jeżeli potrzebujesz, to musisz kupić D300.
pioter m
12-07-2009, 18:26
D90 nie jest aparatem dopracowanym. Brakuje wstepnego podnoszenia lustra. To jest raczej potrzebna funkcja dla amatora. Nie pogardzilbym tez, gdyby byla podpieta do wyzwalania z pilotem. Nagrywanie filmow to raczej zbedny bajer, z ktorego nie korzystam. Dziala - sprawdzilem.
Z errorami problemow nie mam. AF po przesiadce z D70s wydaje sie bardziej zwawy.
D90 nie jest aparatem dopracowanym. Brakuje wstepnego podnoszenia lustra.
Umm.... Menu d10? :)
pioter m
12-07-2009, 21:28
Umm.... Menu d10? :)
Yyyy... Ty to nazywasz wstepnym unoszeniem lustra? To przeciez tylko tania namiastka.
BTW. Umie czytac i instrukcje przeczytalem.
To jest jeden z brakow, a pare innych jeszcze znalazloby sie. W sumie sam juz nie wiem, czy to podpinac pod niedopracowanie, czy chamskie wymuszanie zakupu o wiele drozszego D300.
W sumie soft D90, w tym, co tam jest, dziala raczej poprawnie.
Nikon D90 mógłby mieć też matrycę pełnoklatkową. To też uważasz chamskim wymuszaniem zakupu o wiele droższego D700? :P
Jakby wszystkie funkcje z D300 były dostępne w D90, to kto by kupował D300? Ja i tak się cieszę, że nikon wsadził świetną matrycę CMOS do D90, którą wziął właśnie z D300.
hanniballecter2
31-07-2009, 19:46
Właśnie wyszedł D300s z autofokusem podczas nagrywania filmów - to tylko potwierdza przypuszczenia że autofokus to tylko kwestia firmware w D90 - bo bebechy (chodzi głównie o elektronikę) maja praktycznie te same.
Tak właściwie czekam na jakiegoś geniusza który będzie potrafił poszperać w firmware z D300s i przenieść co bardzie istotne linijki do firmware D90 - ja niestety jestem w tej kwestii za cienki. (W szczególności chodzi o AF w filmach oraz odblokowanie pomiaru światła w manualnych szkłach - a znalazło by się więcej przydatnych funkcji).
marcinez
31-07-2009, 22:36
Jak dla mnie najważniejsze, żeby poprawili pomiar matrycowy. Reszta może być ;)
jak do tej pory nie znalazłem upgrage'u. Szukam dalej...
Dostępne wersje firmware'u można sprawdzić tutaj:
http://support.nikontech.com/app/answers/detail/a_id/13783
Obecnie dla D90: "no firmware updates available".
hanniballecter2
01-08-2009, 09:59
Obawiam się niestety, że jeżeli jakiś indywidualny sprytny użytkownik nie pogrzebie w tym firmware to możemy tak czekać do św. Nigdy. Canoniarze mają kilku takich gości co sami aktualizują firmware i odblokowują różne funkcje w puszkach Canona. Potem publikują jako nieoficjalny firmware lub łatkę do tego firmowego. A ja (i nie tylko ja) już długo płaczę nad banalną listą życzeń odnośnie D90:
- Histogram na żywo,
- Pomiar światła w szkłach manualnych,
- możliwość wykonywania zdjęć z interwałem,
- szerszy zakres bracketingu - w tej chwili jest maksymalnie 3-stopniowy,
- autofocus w filmach,
- mniejsza kompresja filmów - opcja wyboru,
- i najbardziej wymagające życzenie - ale z tego co wiem w pełni wykonalne - 14 bitowe rawy.
Te wszystkie kwestie to tylko i wyłączne modyfikacja oprogramowania w znakomitej większości w pełni wykonalna, bo zarówno matryca jak i cała elektronika D90 (głównie chodzi o procesor) jest do tego gotowa - patrz D300s.
Oczywiście zaraz ktoś mnie zjedzie że wymagam jaj kwadratowych ale ja uważam że skoro to jest wykonalne to trzeba o tym przypominać, bo może ktoś się znajdzie, kto będzie w stanie na wzór użytkowników Canona pchnąć sprawę do przodu.
Andrzej_D
01-08-2009, 10:30
....Te wszystkie kwestie to tylko i wyłączne modyfikacja oprogramowania w znakomitej większości w pełni wykonalna, bo zarówno matryca jak i cała elektronika D90 (głównie chodzi o procesor) jest do tego gotowa - patrz D300s......
Hmmm..... obawiam się że D90 jak każdy kolejny model jest polem doświadczalnym pod kolejne modele Nikona. Sądzę że większość funkcji ma status ukrytych i ze względów ekonomicznych nie ma (i chyba nie będzie) żadnych aktualizacji do D90 - no może jakieś drobne poprawki.
Jeżli udałobysię odblokować funkcje o których piszesz to najnowszy model zacząłby pokrywać kurz w miejscu ekspozycji, a tu głownie chodzi o kasę i ilość nowych modeli w sezonie...
marcinez
01-08-2009, 20:44
Miejmy nadzieję, że z czasem wypuszczą kolejne firmware. Niestety jak tylko wejdzie następca D90 szanse na nowe firmware zmaleją :(
Na tej niby "mapie drogowej" Nikona, następcy D90 jakoś nie widziałem...
A to co podał hanniballecter2 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=30144) to chętnie bym zobaczył :)
TT
żółto-czarny
02-08-2009, 00:08
Na tej niby "mapie drogowej" Nikona, następcy D90 jakoś nie widziałem...
A to co podał hanniballecter2 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=30144) to chętnie bym zobaczył :)
TT
Większość z tego (bo napewno nie wszystko) znajdzie się w D90s, który ukaże się tyle miesięcy po premierze D90, co D300s po premierze poprzednika. Dla mnie to proste ;-)
Można gdzieś dorwać seryjnego firmware'a D90 i D300? Może kogoś znam kto mógłby pogrzebać w sofcie D90 :)
to tylko potwierdza przypuszczenia że autofokus to tylko kwestia firmware w D90 - bo bebechy (chodzi głównie o elektronikę) maja praktycznie te same.
Aha, tak, dokładnie tak. Na pewno ta sama elektronika :D
Aha, tak, dokładnie tak. Na pewno ta sama elektronika :D
A korpus jest większy tylko dlatego, żeby wyglądał bardziej pro :D
Nocturnal-Amnesia
04-08-2009, 20:33
Obawiam się niestety, że jeżeli jakiś indywidualny sprytny użytkownik nie pogrzebie w tym firmware to możemy tak czekać do św. Nigdy. Canoniarze mają kilku takich gości co sami aktualizują firmware i odblokowują różne funkcje w puszkach Canona.
Myślisz że oni to robią sami? odp: Nie robią tego sami! maja wielu ludzi którzy choć nie znają się na kodzeniu, pomagają dostarczając zdjęć bebechów itp. A u nas? 3/4 trzęsie się ze strachu jak ma zdjąć obiektyw. Nie mówiąc już o matówce. Do rozpracowania firmwareu trzeba wiedzy a wiedzę się zdobywa. W tym wypadku nie przez czytanie książek, tylko przez inżynierie wsteczną. A ona polega na rozebraniu szeregu aparatów w celach badawczych, rozkręceniu ich i zobaczeniu jakie układy są w nich. Bez takich rzeczy niema szans na jakikolwiek postęp. Zresztą zobacz, Cannon szyfruje firmware. Nikon nie. Cannoniarze mieli dużo trudniejszy orzech do zgryzienia. A poradzili se mimo to. W dodatku Nikon używa dość pospolitego oprogramowania. Jffs2, Realos softune, procesory z serii FR Fujitsu.
Potem publikują jako nieoficjalny firmware lub łatkę do tego firmowego. A ja (i nie tylko ja) już długo płaczę nad banalną listą życzeń odnośnie D90:
- Histogram na żywo,
- Pomiar światła w szkłach manualnych,
- możliwość wykonywania zdjęć z interwałem,
- szerszy zakres bracketingu - w tej chwili jest maksymalnie 3-stopniowy,
- autofocus w filmach,
- mniejsza kompresja filmów - opcja wyboru,
- i najbardziej wymagające życzenie - ale z tego co wiem w pełni wykonalne - 14 bitowe rawy.
Te wszystkie kwestie to tylko i wyłączne modyfikacja oprogramowania w znakomitej większości w pełni wykonalna, bo zarówno matryca jak i cała elektronika D90 (głównie chodzi o procesor) jest do tego gotowa - patrz D300s.
Oczywiście zaraz ktoś mnie zjedzie że wymagam jaj kwadratowych ale ja uważam że skoro to jest wykonalne to trzeba o tym przypominać, bo może ktoś się znajdzie, kto będzie w stanie na wzór użytkowników Canona pchnąć sprawę do przodu.
Te funkcje to nie jest małe pstryk i jest. To jest jak napisanie programu na pceta tylko w asamblerze..
Zresztą jak już pisałem niema dostępu do danych o bebechach wszystkich nikonów.
Bez takich rzeczy niema szans na jakikolwiek postęp.
Czyli szansa jest na Postępu ;)
Nocturnal-Amnesia
05-08-2009, 23:46
Czyli szansa jest na Postępu ;)
Pewnie tak. Ale jak ktoś pisał trzaby mieszkać wrosji żeby cię zato nie zamkneli.
Mamy więc czy nie mamy?
Zgadnij :)
Kundzior
03-07-2010, 09:44
D90 podzieli los D50, może się trafi jakiś poprawiony bug jak w D80, ale na żadną rewolucję bym nie liczył, a już na pewno nie na pomiar światła z obiektywami bez elektroniki. Bo wiecie, ja to bym chciał mikroregulację AFu :) A nie stać mnie na D300, ba na piwo nie mam jak wyjść z braku manny.
...Bo wiecie, ja to bym chciał mikroregulację AFu :)...
otóż to. U mnie chyba byłby to pierwszy punkt na mojej "chce-liście":)
robertw33
08-07-2010, 22:16
wejdź na stronę nikona i sprawdź
Nikon rzadko poprawia coś w swoich puszkach, mało jest poprawek softu. U Canona wygląda to nieco inaczej, wypuszczają też częściej nowe puszki. Niedawno wyszło np. 450D a już było 500D i jest 550D. Polityka firm jak widać jest różna. A taka regulacja AF i pomiar ekspozycji z manualami czyniłyby D90 duuuuuuuuuużo lepszym aparatem.
Kundzior
20-07-2010, 13:27
Nikon co 2 lata nowa pucha, a Canon co rok. Na dpreview ładnie to widać, wystarczy prześledzić historię danej serii modeli, danego producenta.
pojawiła się jakiś czas temu aktualizacja firmware do D90. tylko chyba niezbyt przydatna :) http://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/17162/session/L2F2LzEvdGltZS8xMzA0Njc2ODg5L3NpZC84T2k3Ymd0aw%3D% 3D
co ciekawe, mój D90 kupiony na początku tego roku ma już tą wersję (L:1.002).
Zassać Update stąd:
http://nikonimglib.com/dcdata/#os-windows
Opis instalacji tu:
http://nikonimglib.com/dcdata/manual/En/lensprofile_win_en_ABF.html
P.S.
Nie zrobicie instalacji jeśli akumulator puszki nie będzie w 100% naładowany.
Zassać Update stąd:
http://nikonimglib.com/dcdata/#os-windows
Opis instalacji tu:
http://nikonimglib.com/dcdata/manual/En/lensprofile_win_en_ABF.html
P.S.
Nie zrobicie instalacji jeśli akumulator puszki nie będzie w 100% naładowany.
To niczego nie zmieni, dotyczy to korekty zniekształceń obiektywów szerokokątnych.
Panowie, u mnie problem z Tamronem 18-200, nie wyzwala migawki, w manualnym trybie nawet ma manualnym focusie, potwierdza ostrość, światło mierzy i dupa, nie strzela. Mam korpus jeden dzień, wziąłem na testy od kumpla. Nikona miałem ostatnio ze 3 lata temu. Ktoś doradzi, czy da się jakoś go zrestartować, cokolwiek? Byłbym wdzięczny za pomoc. Dzięki...
Dobra, solved. Pomogło przeczyszczenie styków...
Witam, właśnie pojawiło sie nowe firmware do d90. Czy ktoś już zainstalował aktualizację? Jakie zmiany?
Sent from my ej9 using Tapatalk
Witam, właśnie pojawiło sie nowe firmware do d90. Czy ktoś już zainstalował aktualizację? Jakie zmiany?
Aktualizacje zrobilem. Zmian zadnych nie widze.
To chyba dobrze jest:)
Dzieki zatem puszka jest zdatna do dalszego użytku [emoji1]
Dodano obsługę danych kontroli dystorsji w wersji L: 2.000 i nowszych wersjach.
pioter m
03-09-2014, 07:16
Ja także dostałem powiadomienie, ale instalować nie zamierzam, bo nie warto. Nie dodali żadnych przydatnych rzeczy.
Również otrzymałem powiadomienie wczoraj i zastanawiałem się co ten nowy soft wnosi. Po zapoznaniu sie z tym wątkiem aktualizował nie będę. Dzięki za info.
Włóczykij
03-09-2014, 19:19
Ja aktualizowałem. Nowy soft nic nie wniósł.
seba84_2005
03-09-2014, 19:35
Również otrzymałem powiadomienie wczoraj i zastanawiałem się co ten nowy soft wnosi. Po zapoznaniu sie z tym wątkiem aktualizował nie będę. Dzięki za info.
Dodano obsługę danych kontroli dystorsji w wersji L: 2.000 to wnosi dla nowych obiektywów.
Po updejcie trzeba jeszcze zrobić updejt poziomu L.
http://www.nikonimglib.com/dcdata2/index.html#os-windows
nikoniarz
03-09-2014, 19:44
Widzę, że podobne podejście jak aktualizowanie Nexusów- aktualizacja niewiele wnosi ale najnowszą wersją trzeba mieć :D
Miko120Rt
03-09-2014, 19:45
Ja swojego D90 nigdy nie aktualizowalem i mam
A 1.00
B 1.00
L 1.000
Nie wiem ile aktualizacji wyszlo , i czy warto zaaktalizowac jezeli wczesniej nigdy tego nie robilem
nikoniarz
03-09-2014, 19:52
Nie wiem ile aktualizacji wyszlo , i czy warto zaaktalizowac
Warto, jeśli aktualizacja wnosi coś istotnego dla Ciebie. No chyba, że lubisz być "na czasie" :)
Ja swojego D90 nigdy nie aktualizowalem i mam
A 1.00
B 1.00
L 1.000
Nie wiem ile aktualizacji wyszlo , i czy warto zaaktalizowac jezeli wczesniej nigdy tego nie robilem
Do D90 nigdy wcześniej nie było żadnej aktualizacji, aktualizowano tylko pozycję L wraz z pojawiającymi się nowymi szkłami Nikkora.
Dla pozycji L były wersje 1.002, 1.006, 1.009, i najnowsza 2.005
Pomimo że aktualizacja nic nie wnosi to swojego zaktualizowałem i obecnie wygląda to tak.
A 1.00
B 1.01
L 2.005
Miko120Rt
03-09-2014, 20:07
@up
A pozycja L za co odpowiada za kompatybilnosc obiektywow czy jak ?
Sorry ale w temacie update lustra jestem zielony
nikoniarz
03-09-2014, 20:08
Wszystkie obiektywy które działały przed aktualizacją będą działać i po aktualizacji... Wszystkie z bagnetem F...
@up
A pozycja L za co odpowiada za kompatybilnosc obiektywow czy jak ?
Pozycja L nie ma nic wspólnego z kompatybilnością obiektywów, jest to aktualizacja kontroli dystorsji obiektywu, w skrócie zniekształcenia obrazu, poduszkowate lub beczkowate.
W menu aparatu jest pozycja korekta zniekształceń, niestety w D90 taka opcja jest tylko w menu retuszu, oznacza to że w D90 nie skorygujemy zniekształceń w momencie fotografowania tak jak w nowszych modelach tylko możemy skorygować już gotowe zdjęcie.
Bez aktualizacji pozycji L wszystkie obiektywy działają poprawnie, może być tylko nieaktywna korekta zniekształceń z obiektywami które nie występują na liście dla poszczególnej aktualizacji.