Zobacz pełną wersję : Statyw do 250zł Sherpa 200R czy GoldPhoto YH314 + YH...?? No własnie..
Poszukuje statywu do max. (realny max) 250zł. To i tak dla mnie dużo, biorąc pod uwage że wczesniej chciałem kupić velbona DF-60.
Mam do wyboru
Velbon Sherpa 200R + głowica PH-157Q
GoldPhoto YH314 + głowica kulowa YH433 (4kg max)
GoldPhoto YH314 + głowica kulowa YH431 (5,5kg max)
GoldPhoto YH314 + głowica kulowa YH430 (6kg max)
GoldPhoto YH314 + głowica 3D YH410 (6kg max)
Co wybrać? Jakoś nie przekonują mnie te głowice kulowe... dziwne to jakieś
Mój brat ma ten statyw golda z głowicą kulową i bardzo sobie chwali. Z resztą widziałem to na własne oczy i jest ok. Dodatkowo z tego co wiem, do godla pasują części zamienne od frotki. ja sam przymierzam się do tego statywu golda własnie.
Ale właśnie nie jestem jakoś przekonany do wynalazku jakim jest głowica kulowa, jakie to ma niby zalety z porównaniu do 3D?
To sie jakoś blokuje?
a zdjęcia takiej głowicy nie są wystarczającą wskazówką? Jeżeli masz wątpliwości, to przejdź się do sklepu foto i przymierz do aparatu, przetestuj. Nie będziesz musiał zdawać się na abstrakcyjne opinie innych.
ktoś z was używa jednej z w/w głowic?
Jako, że w niedalekiej przyszłości też będę stał przed wyborem statywu to mam pytanie. Myslę, że nie warto zakładac nowego wątku z tego powodu. Czy nogi i głowica muszą być tej samej firmy? Czy jest jakis standart mocowanie głowicy do reszty?
statyw golda ma uniwersalny gwint. możesz nakręcić głowicę golda i frotki - te na 100%. Również płytki pasują zamiennie
statyw golda ma uniwersalny gwint. możesz nakręcić głowicę golda i frotki
Rozumiem, że w drugą stronę też to działa? Czyli na statyw frotki i głowica gold?
Ktoś ma w/w głowice? Nie wiecie gdzie można obejrzeć osobiscie te głowice GP w krakowie? Bo do nóg to juz nie mam wątpliwości że biore.
Naprawdę nikt mi nie doradzi nic..?
To jako posiadacz zestawu moze sie wypowiem :)
Glowica kulowa ma ta zalete, ze jest szybsza od 3D (jedna blokada do wszystkich trzech osi) i umozliwia latwe sledzenie obiektu. Wada jest niemoznosc ruchu tylko w jednej osi, co utrudnia robienie zdjec panoramicznych (sa glowice kulowe z dodatkowa osia do panoram, jesli komus na tym zalezy, np. Manfrotto 488).
Co do samego Goldphoto - mam YH430 i uwazam, ze jest bardzo fajna glowica. Solidna konstrukcja, prosta jak kij od szczotki, wiec nie ma sie co popsuc. ;) Jak za te pieniadze jest to bardzo dobry wybor.
A nogi? Sa i sa w porzadku. Stabilne, dobrze spasowane. Wpadki zdarzaja sie w dwoch miejscach: zatrzaski na nogach (pierwsza rzecza po kupnie jest dociagniecie srub, u mnie jeden byl do wymiany w zasadzie od razu po kupnie) i nozki (czasami Chinczyk zle rozklepie gwint i np. gumowa stopka zatrzymuje sie w polowie kolca).
Pomimo tych niedogodnosci uwazam, ze jak na ta kase, to sprzet jest bardzo dobry i wart swojej ceny.
koziołek_matołek
11-06-2009, 17:16
Ktoś ma w/w głowice? Nie wiecie gdzie można obejrzeć osobiscie te głowice GP w krakowie? Bo do nóg to juz nie mam wątpliwości że biore.
Foto - tip: http://www.foto-tip.pl/sklep/privacy.php - tam masz kontakt do firmy, oni są z Krakowa. Nie wiem czy można osobiście oglądać, dlatego przedzwoń sobie. Myślę, że nie będzie problemu, żeby obejrzeć te głowice. Ja zazwyczaj korzystam od nich z przesyłki, bo obecnie więcej siedzę w Opolu czy Wrocławiu, niż w Krakowie..Ja mam akurat od nich GoldPhoto YH324 z głowicą 3D GoldPhoto (YH420). No i to prawda, że do tych głowic - chyba do wszystkich, pasują płytki manfrotto.
Bo Goldphoto jest w zasadzie podrobka Frotki ;)
Natomiast gwint na glowice 3/8" jest standardem, ze tak powiem, ogolnym, ktorego trzymaja sie wszyscy producenci (tak samo jak gniazdo statywowe 1/4" w aparatach). Nie ma wiec problemu, zeby do nog GP zalozyc dowolna glowice.
gdzieś kiedyś czytałem, że goldphoto klepią w tej samej fabryce co frotki...tylko z gorszych jakościowo materiałów
OK. Dzieki za opinie.
Wysłałem do nich e-mail'a. Bedą mieli YH314 pod koniec miesiąca, wiec wsiądę w jakaś strefe i podjade tam do Mogilan gdzie maja siedzibe. Zobacze co i jak / najprawdopodobniej odrazu kupie jak bede zdecydowany.