PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw do 250zł Sherpa 200R czy GoldPhoto YH314 + YH...?? No własnie..

laciaty
06-06-2009, 21:44
Poszukuje statywu do max. (realny max) 250zł. To i tak dla mnie dużo, biorąc pod uwage że wczesniej chciałem kupić velbona DF-60.

Mam do wyboru
Velbon Sherpa 200R + głowica PH-157Q
GoldPhoto YH314 + głowica kulowa YH433 (4kg max)
GoldPhoto YH314 + głowica kulowa YH431 (5,5kg max)
GoldPhoto YH314 + głowica kulowa YH430 (6kg max)
GoldPhoto YH314 + głowica 3D YH410 (6kg max)

Co wybrać? Jakoś nie przekonują mnie te głowice kulowe... dziwne to jakieś

erde
06-06-2009, 21:48
Mój brat ma ten statyw golda z głowicą kulową i bardzo sobie chwali. Z resztą widziałem to na własne oczy i jest ok. Dodatkowo z tego co wiem, do godla pasują części zamienne od frotki. ja sam przymierzam się do tego statywu golda własnie.

laciaty
06-06-2009, 22:06
Ale właśnie nie jestem jakoś przekonany do wynalazku jakim jest głowica kulowa, jakie to ma niby zalety z porównaniu do 3D?

To sie jakoś blokuje?

erde
06-06-2009, 22:41
a zdjęcia takiej głowicy nie są wystarczającą wskazówką? Jeżeli masz wątpliwości, to przejdź się do sklepu foto i przymierz do aparatu, przetestuj. Nie będziesz musiał zdawać się na abstrakcyjne opinie innych.

laciaty
07-06-2009, 15:45
ktoś z was używa jednej z w/w głowic?

Tomeqp
07-06-2009, 17:02
Jako, że w niedalekiej przyszłości też będę stał przed wyborem statywu to mam pytanie. Myslę, że nie warto zakładac nowego wątku z tego powodu. Czy nogi i głowica muszą być tej samej firmy? Czy jest jakis standart mocowanie głowicy do reszty?

erde
07-06-2009, 17:07
statyw golda ma uniwersalny gwint. możesz nakręcić głowicę golda i frotki - te na 100%. Również płytki pasują zamiennie

Tomeqp
07-06-2009, 17:15
statyw golda ma uniwersalny gwint. możesz nakręcić głowicę golda i frotki
Rozumiem, że w drugą stronę też to działa? Czyli na statyw frotki i głowica gold?

erde
07-06-2009, 19:37
tak

laciaty
08-06-2009, 08:14
Ktoś ma w/w głowice? Nie wiecie gdzie można obejrzeć osobiscie te głowice GP w krakowie? Bo do nóg to juz nie mam wątpliwości że biore.

laciaty
10-06-2009, 18:50
Naprawdę nikt mi nie doradzi nic..?

costi
11-06-2009, 15:06
To jako posiadacz zestawu moze sie wypowiem :)

Glowica kulowa ma ta zalete, ze jest szybsza od 3D (jedna blokada do wszystkich trzech osi) i umozliwia latwe sledzenie obiektu. Wada jest niemoznosc ruchu tylko w jednej osi, co utrudnia robienie zdjec panoramicznych (sa glowice kulowe z dodatkowa osia do panoram, jesli komus na tym zalezy, np. Manfrotto 488).

Co do samego Goldphoto - mam YH430 i uwazam, ze jest bardzo fajna glowica. Solidna konstrukcja, prosta jak kij od szczotki, wiec nie ma sie co popsuc. ;) Jak za te pieniadze jest to bardzo dobry wybor.
A nogi? Sa i sa w porzadku. Stabilne, dobrze spasowane. Wpadki zdarzaja sie w dwoch miejscach: zatrzaski na nogach (pierwsza rzecza po kupnie jest dociagniecie srub, u mnie jeden byl do wymiany w zasadzie od razu po kupnie) i nozki (czasami Chinczyk zle rozklepie gwint i np. gumowa stopka zatrzymuje sie w polowie kolca).
Pomimo tych niedogodnosci uwazam, ze jak na ta kase, to sprzet jest bardzo dobry i wart swojej ceny.

koziołek_matołek
11-06-2009, 17:16
Ktoś ma w/w głowice? Nie wiecie gdzie można obejrzeć osobiscie te głowice GP w krakowie? Bo do nóg to juz nie mam wątpliwości że biore.

Foto - tip: http://www.foto-tip.pl/sklep/privacy.php - tam masz kontakt do firmy, oni są z Krakowa. Nie wiem czy można osobiście oglądać, dlatego przedzwoń sobie. Myślę, że nie będzie problemu, żeby obejrzeć te głowice. Ja zazwyczaj korzystam od nich z przesyłki, bo obecnie więcej siedzę w Opolu czy Wrocławiu, niż w Krakowie..Ja mam akurat od nich GoldPhoto YH324 z głowicą 3D GoldPhoto (YH420). No i to prawda, że do tych głowic - chyba do wszystkich, pasują płytki manfrotto.

costi
11-06-2009, 20:13
Bo Goldphoto jest w zasadzie podrobka Frotki ;)

Natomiast gwint na glowice 3/8" jest standardem, ze tak powiem, ogolnym, ktorego trzymaja sie wszyscy producenci (tak samo jak gniazdo statywowe 1/4" w aparatach). Nie ma wiec problemu, zeby do nog GP zalozyc dowolna glowice.

erde
11-06-2009, 20:50
gdzieś kiedyś czytałem, że goldphoto klepią w tej samej fabryce co frotki...tylko z gorszych jakościowo materiałów

laciaty
12-06-2009, 19:43
OK. Dzieki za opinie.

Wysłałem do nich e-mail'a. Bedą mieli YH314 pod koniec miesiąca, wiec wsiądę w jakaś strefe i podjade tam do Mogilan gdzie maja siedzibe. Zobacze co i jak / najprawdopodobniej odrazu kupie jak bede zdecydowany.