Zobacz pełną wersję : zewnętrzne nagrywarki
mam w komputerach stare nagrywarki DVD, strasznie wolne. w stacjonarnych w domu, w pracy, chodze z laptopem. nie chce kupowac kilku urządzeń, a przydałoby sie wszędzie.
co wiecie - co sadzicie o nagrywarkach zewnętrznych na USB 2.0 ?
http://www.allegro.pl/item126611388_lite_on_bshw_1635su02c_zewnetrzna_us b_dual_layer.html
http://www.allegro.pl/item126390511_zewnetrzna_lg_gsa_2164d_usb_2_0_16xd vd_fv.html
ta jest 16x i podają, że 21 MB/s - jak to "wytrzymuje" usb 2.0 - nie ma problemów?
czy jest sens - macie moze praktykę choćby z 8x ?
Lite On, Plextor, Samsung, LG, HP, Nec, ?
mam zewnetrza obudowe fire wire/ usb2 i wkladam se tam nagryware nowa gdy sie posypie poprzednia. moim zdaniem najlepsze rozwiazanie bo koszt wymiany spada do minimum.
dziala sprawnie i nie mam najmniejszych problemow.
przepinalem z maca do pc i tez dzialalo.
obudowa aluminiowa wiec ciezka, ale sa tez lekkie latwe w transporcie. co kto woli
pozdro
olo
Witam
Miałem starą obudowę od jakiejś nagrywarki na SCSI, kupiłem kabel USB - IDE z zasilaczem w kpl-cie (60pln) do tego nagrywarkę na 160 pln i zestaw gotowy.
Tomek
Dzięki za rady
kupiłem ... dysk twardy. Miałem dwa dni by pozbyć sie z dysku w laptopie i z digimate razem około 110 GB. I tak bym nie zdążył powypalać tylu DVD. Kupiłem 250 GB i mam już połowę zajętego. Szybszą wypalarkę i tak niedługo kupię. Boję się jednak co będzie jak jakaś płytka DVD nie odpali. Teraz wypalam po 2 szt.
Dobrze mówisz po 2 płytki i co 2-3 lata przegrać na nowe.
Tomx
no własnie 2-3 lata? to miało wytrzymać 100 lat - tak chyba pisali przy wprowadzaniu formatu CD. DVD ma krótszą żywotność?
ja tych płyt będę miał naprawdę sporo. I musze po nie wracać gdy klient kupi z jakiejś zdjęcie. Na dysku twardym mam miniaturki, ale przewidując dziesiątki tysiecy zdjęc w plikach po kilkanascie mega nef to tych płyt się zrobi masa. W nietóre dni mam sesje, ze do archiwizacji są 2 płyty DVD. I co 3 lata to przewalac na nowo?
Jacek_Z, daj sobie spokój z tymi płytkami. Kupujesz 4 dyski po 300-320GB (po 360 brutto za sztukę), łączysz je w macierz o łącznej poj. prawie 1TB (1 dysk redundantny) i nawet jak któryś twardziel padnie, to wymieniasz i wszystko działa dalej. Za ok. 1500PLN masz święty spokój, nie musisz pół życia tracić na nagrywanie płytek, a takie archiwum powinno wystarczyć na ponad 50 tyś. NEF-ów, czyli jakiś czas jest spokój.
Do tego biorąc pod uwagę, że przy twoim systemie (nagrywanie 1+1 DVD) musiałbyś wyjarać ze 400 płytek by uzyskać taką pojemność, to wcale tak drogo nie wychodzi...
a wiesz, że nie ty pierwszy mi to mówisz? w firmie gdzie mi skanują dia na bębnie też tak trzymają dane. może to jest jakiś pomysł.
Swoją drogą - zastanawiać się na ile starczy 1 TB. kurcze ale ten czas leci. kiedyś o takich pojemnościach to w NASA nie myśleli jak statki kosmiczne wysyłali. A teraz tyle to nawet w domu mało.
kiedyś zx spectrum miał gry na taśmach kasetowych. ciekawe ile trzeba by ich na 1 TB
I co 3 lata to przewalac na nowo?
Jacku, za 2-3 lata upowrzechnia sie plyty BD lub HD-DVD, wiec i tak trzeba bedzie przewalic... :)
Rok temu przerzucalem swoje archiwum z plyt CD na DVD. I dobrze, ze znalazlem te 3 dni wolnego. Odzyskalem polowe sporego regalu, ktorego zawartosc miesci mi sie teraz w aluminiowej walizeczce wielkosci 30x25x15cm. :)
o nie, miejsce miejscem, ale wszystkie czytniki czytają na razie CD.
mam ich sporo, dobrze opisane, załozoną książeczkę ze spisem co gdzie.
a jesli CD trzymają dłiżej niż DVD to nie będę przewalał na nośnik o krótszej żywotności.
macie jakieś linki do testów trwałości DVD i CD ?