Zobacz pełną wersję : Jaki zamiennik do nikon d5000
gabrys76
05-06-2009, 19:14
Witam kupiłem nikon d5000 i chodzi mi o baterie jaką można zastosować jako zamiennik oryginału.
Bateria oryginał EN-EL9a i ma 7,2v
Bateria zamiennik EN-EL9 i ma 7,4v
i tu mam problem czy te napięcia nie uszkodzą aparatu czy można ten zamiennik kupić i nić się nie stanie.
marzyciel9
05-06-2009, 19:17
proszę bardzo
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=82051
Witam!
Ja wkładałem akku z D5000 do D60 i odwrotnie.Oba aparaty działały..
Myślę że będzie ok.
Pozdrawiam!
gabrys76
05-06-2009, 19:31
ja wiem że bedą działały tylko czy z czasem użytkowania te 2v więcej nie uszkodzą czegoś w aparacie
Art Erie
05-06-2009, 19:36
Nie 2V, tylko 0,2V :) Jak zmierzysz napięcie miernikiem, pewnie i tak wskaże tochę inaczej niż to co jest napisane na aku.
0,2V to pomijalna różnica napięcia, choć nie jestem zwolennikiem zamiennników...
gabrys76
05-06-2009, 19:41
No tak nie 2V, tylko 0,2V pomyliłem się.
Czyli co można kupić tą baterie o większym 0,2V i nic się nie stanie tak.
Art Erie
05-06-2009, 20:15
Różnica napięcia jest z pewnościa pomijalna i nie będzie miała wpływu na funkcjonowanie aparatu.
Panowie ale ja tylko zauważę że tam w nazwie jest literka "a". Niby pierdoła ale np. en-el3e można stosować w d80 a en-el3a czy en-el3 już nie. (wg. instrukcji) ;)
Art Erie
05-06-2009, 22:20
Panowie ale ja tylko zauważę że tam w nazwie jest literka "a". Niby pierdoła ale np. en-el3e można stosować w d80 a en-el3a czy en-el3 już nie. (wg. instrukcji) ;)
Dlatego też wypowiadam się jedynie w kwestii różnicy napięcia +/- 0,2V. Zamieników używałem (kiedyś) i nie polecam.
EDIT
Najlepszy zamiennik to grip :)
Ale ja nie mówię już nawet o zamiennikach. Oryginały maja takie oznaczenia - chodzi o typ. Ten aku z "a" wyszedł razem z d5000
Oryginalna bateria podła mi po 6 miesiącach. Zero gwarancji - NIKON twierdzi, że jest to element ekspolatacyjny nie podlegający gwarancji. Prawdopodobnie nietóre zamienniki są lepsze od oryginałów.
i właśnie to mnie zastanawia! kupiłam Nikona D5000 2 m-ce temu, a muszę ładować akumulator zrobiwszy nim niewiele ponad 100 zdjęć (mimo, iż producent wspomina o 500 zdjęciach na 1 ładowaniu!). I nie chodzi nawet o to, czy robię je przez wizjer, czy przez Lv - zawsze jest to samo! Robię zdjęcia, a na 2. dzień czy nawet już wieczorem pędzę ładować... :(
PS - Ze mnie fotograf-amator, więc Wszelkie Uwagi przyjmę z wdzięcznością! Tym bardziej, że za tydzień jadę na urlop w góry i: primo - muszę wreszcie kupić 2. akumulator (Hahnel? Hama? Nikon?), secundo - muszę jeszcze 'doczytać to & owo'! ;)
Kostek93
15-08-2009, 14:39
i właśnie to mnie zastanawia! kupiłam Nikona D5000 2 m-ce temu, a muszę ładować akumulator zrobiwszy nim niewiele ponad 100 zdjęć (mimo, iż producent wspomina o 500 zdjęciach na 1 ładowaniu!).
A przeprowadziłeś właściwe formatowanie akumulatora?? Bo ja swego czasu też miałem identyczny problem kiedy je sobie olałem i bateria może służyć tylko mi tylko jako rezerwowa bo jak wytrzyma 50-80 zdjęć to sukces :( Kiedy kupiłem nową (oryginalną) i ją sformatowałem wszystko jest ok (spokojnie zrobię kilkaset zdjęć bez ładowania).
A z mojej strony mam pytanie: czy ktoś korzysta(ł) z tego zamiennika:
http://www.allegro.pl/item712366232_afb_el9_akumulator_activejet_zast_ni kon_en_el9.html
Cena intrygująca, ale ActiveJet bardziej kojarzy mi się z tuszami do drukarek niż z zasilaniem aparatów foto.
Maciek R
15-08-2009, 18:15
Akumulatora/baterii się nie formatuje a ewentualnie można przeprowadzić proces formowania.
Po drugie - akumulatorów opartych na ogniwach litowo-jonowych [li-ion] się nie formuje.
Kostek93
16-08-2009, 09:58
Akumulatora/baterii się nie formatuje a ewentualnie można przeprowadzić proces formowania.
Cytat ze strony cyfrowe.pl:
"Aby nowy akumulator osiągnął pełną moc należy go sformatować trzy razy. Formatowanie akumulatora polega na tym, że przed ładowaniem należy akumulator całkowicie rozładować, a następnie w pełni naładować. Tą czynność należy powtórzyć trzy razy. Gdy akumulator będzie już sformatowany można rozpocząć proces ładowania nawet wtedy, gdy nie będzie on w pełni rozładowany."
Formować to sobie można popielniczkę z gliny...
ThomasVoland
16-08-2009, 11:14
Bzdura powtórzona milion razy staje się prawdą. Kostek93 to ty sobie formuj glinę, bo baterii się nie formatuje tylko formuje. Formułka z cyfrowych pochodzi z czasów pierwszych ogniw i jest drukowana do dzisiaj wszędzie, tylko nikt nie wie po co. Czasami warto sformować baterię po dłuższym czasie użytkowania, ale sformowanie nowej prawdopodobnie nic nie da, chyba że przeleżała gdzieś bardzo długo zanim ją ktoś kupił. Poza tym polega to na rozładowaniu i naładowaniu do pełna , a nie ładowaniem po 15 godzin. Baterię możesz trzymać w ładowarce ile chcesz jak ci to placebo poprawi, ale ładowarka odetnie ładowanie w momencie naładowania baterii i później NIE ŁADUJE. Gdyby dalej ładowała to ogniwo Li-ion po takim procesie w najlepszym wypadku mógłbyś wyrzucić do kosza
adolfik9501
17-08-2009, 11:11
http://www.fotografuj.pl/Article/Wiem_co_kupuje_akumulatory_i_baterie/id/114/page/3#content
Kostek93
17-08-2009, 18:38
Zadałem pytanie na stronie Nikona odnośnie tej kwestii i taką oto otrzymałem odpowiedź:
"Dziękujemy za zadanie pytania odnośnie aparatu Nikon D5000.
Z aparatem Nikon D5000 może Pan używać obu tych akumulatorów, EN-EL9 i EN-EL9a."
http://www.fotografuj.pl/Article/Wiem_co_kupuje_akumulatory_i_baterie/id/114/page/3#content
Dziękuję za link. Przeczytałem z zainteresowaniem i przyznaję się, że paru rzeczy się dowiedziałem. Zwłaszcza o bateriach li-ion :oops:
adolfik9501
17-08-2009, 21:40
Dziękuję za link. Przeczytałem z zainteresowaniem i przyznaję się, że paru rzeczy się dowiedziałem. Zwłaszcza o bateriach li-ion :oops:
Technologie się zmieniają.
Człowiek się całe życie uczy. Choć słyszałem także, że człowiek rodzi się mądry, a potem idzie do szkoły :)
Tak jak koledzy piszą ogniw Litowo-jonowych o litowo-polimerowych się nie formuje, oba typy aku mają elektronikę sterującą która uniemożliwia pełne rozładowanie (które nawiasem mówiąc uszkodziło by ogniwo) aparat pokaże rozładowana baterię już przy 75% rozładowaniu ogniwa. To samo działa w drugą stronę elektronika odetnie ładowanie gdy bateria będzie pełna i może sobie tak leżeć na ładowarce nawet tydzień bez większych rezultatów. Skąd wy bierzecie te bzdury o formowaniu i ładowaniu po 15h
Co do zamienników w D200 i teraz D300 mam oryginały po 2 w gripie ale w D60 mam jeden oryginał i jeden zamiennik bliżej nie określonej firmy kupiony w sklepie foto, teoretycznie ma 1800 mAh i spisuje się nie gorzej niż oryginał.
I ja co nie co skorzystałem z info - dobrze poczytać coś mądrego czasem :)