Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Grip D80/90 marki Travor - ktoś coś wie?

JaW
05-06-2009, 16:33
Witam
Znalazłem w ofercie pobliskiego sklepu dość ciekawy wynalazek - grip marki [b]Travor[/], zamiennik MB-D80.
Czy ktoś miał z tym do czynienia?
Co w nim fajnego? Ma wbudowany akku 3600 mAh, więc jest jednolity, co moze dawac nadzieje na solidnosc, brak szpar i trzeszczeń. Ma komplet niezbednych przyciskow i pokrętel, ale nic poza tym, jak jakies Alfy - żadnych ekranikow i duperelek, co równiez mi się podoba. No i ma schowek na klapke komory baterii aparatu, co jest bardzo przydatne. W komplecie ładowarka sieciowa i samochodowa, cena sporo niższa niż oryginalnego.
Link: http://www.accord-foto.pl/TRAVOR-Battery-Pack-Travor-MBD80-do-Nikon-D80D90_p2465.html - są trzy fotki, na ktorych dobrze widać całe urządzenie.
Prosze o ewentualne opinie, bo zastanawiam sie nad zakupem (trzeba zamawiać), a nie chciałbym sie naciąć na tandetę.

eXtreme
05-06-2009, 16:57
Nie miałem do czynienia z tym gripem ale właśnie ten wbudowany na stałe akumulator budzi moje obawy. Co jeśli będzie słabej jakości? Nie wymienisz samego aku. Będziesz zmuszony zrezygnować zupełnie z używania gripa gdyż nie zapewni Ci on odpowiedniego zasilania.

JaW
05-06-2009, 17:09
Nie miałem do czynienia z tym gripem ale właśnie ten wbudowany na stałe akumulator budzi moje obawy. Co jeśli będzie słabej jakości? Nie wymienisz samego aku. Będziesz zmuszony zrezygnować zupełnie z używania gripa gdyż nie zapewni Ci on odpowiedniego zasilania.
Owszem, jeśli akku bedzie słaby to kiszka, i dlatego własnie pytam o opinie uzytkownikow. Sam grip moge pomacać i ocenic przez zakupem, o ile sprzedawca zgodzi sie sprowadzić na probę.
Tak nawiasem mowiąc, to pojemność 3600 mAh wydaje mi sie wielkością realną, toteż jest szansa na poprawne działanie. Chyba. :)

infect
09-06-2009, 23:15
Witam,

właśnie szukam gripa na wyjazd i znalazłem na allegro http://allegro.pl/item651396389_nikon_d80_d90_battery_pack_alpha_mb_ d80_fvat_lodz.html
wyglada na to ze jednak aku sie wymienia bez problemu.
Warte uwagi czy odpuścić ???

podobny bardzo jednak inna firma

shaddixx
09-06-2009, 23:29
ja ma alphe do d300. Brać bo super zrobiony.

infect
09-06-2009, 23:46
Dzieki za odpowiedz, sprawdze go jutro w sklepie.

Zen
10-06-2009, 00:09
Mam Alphe do d90. Wykonany jest b, dobrze i działa znakomicie.

infect
10-06-2009, 12:50
wstrzymalem akcje grip - kupilem sigme 18-50 2.8 :]

JaW
10-06-2009, 13:29
OK, ale co z tym Travorem, nadal nikt nic nie wie?

sokrates
10-06-2009, 14:10
jak nie ma wymiennego akku to bym sobie takie wynalazek odpuścił - lepiej kup alfę lub deltę.

infect
10-06-2009, 14:33
Oglądałem dzisiaj alfę i wyglada porzadnie, cenowo 299 pln ale maja jeszcze nikona za 400 wiec roznica w cenie mala a jakosciowo znaczna, fotoaparaciki.pl - tu znalzlem alfe i nikona.

Leatherface
10-06-2009, 17:27
Tak, ale nie mają go na stanie, więc lipa ;)

mrpawcio
10-06-2009, 17:32
Też myślałem nad zamiennikiem, ale w końcu skończyło się na oryginalnym gripie i aku :-) Polecam. Inna sprawa, że ceny wtedy były zupełnie inne..

JaW
10-06-2009, 18:13
Też mam oryginalny MB-D80, i wcale nie widzę powodu, aby go wychwalać pod niebiosa. Owszem solidny, ale niezbyt wygodnie wyprofilowany, jak na moje dłonie, ergonomia rozmieszczenia guziczków tez średnia. Przycisk migawki działa marnie, nie ma wyraźnie wyczuwalnej połowy skoku i czasem zdarza się wcisnąć go od razu do końca, bez uprzedniego złapania ostrości. Wg mnie nie jest wart tyle, ile dzisiaj chcą za niego sklepy - na szczescie kupilem swojego jeszcze po cenach sprzed podwyżek.
Obecnie szukam gripa dla znajomej i trafiłem na tego Travora. Byłem dzis w sklepie foto i pomacalem taki grip, tylko w wersji dla Canona, 50D bodajże. Musze powiedziec, że solidnościa wykonania NIE ODBIEGA od MB-D80, bardzo fajny plastik, miłe w dotyku gumowe wstawki, nic nie skrzypi i nie trzeszczy. Niestety z przyczyn oczywistych nie sprawdziłem jak działa z D90 :) Jednak pierwsze wrażenie jak najbardziej OK. Sprzedawca mówił, że sprzedali już kilka sztuk i żadnych reklamacji nie było.
Chyba się na to skuszę... :)

mrpawcio
10-06-2009, 20:24
Przycisk migawki działa marnie, nie ma wyraźnie wyczuwalnej połowy skoku i czasem zdarza się wcisnąć go od razu do końca, bez uprzedniego złapania ostrości.

U mnie działa normalnie, bez problemu wyczuwam połowę skoku. Wiadomo, że nie jest to to samo co spust od aparatu, ale moim zdaniem nie ma czego mu zarzucać. Dla każdego dobrego jest co innego :-)

JaW
10-06-2009, 21:32
U mnie działa normalnie, bez problemu wyczuwam połowę skoku. Wiadomo, że nie jest to to samo co spust od aparatu, ale moim zdaniem nie ma czego mu zarzucać. Dla każdego dobrego jest co innego :-)
No właśnie, czemu to nie jest to samo, co spust aparatu? Mamy dwa przyciski o róznych czułościach i zamiast koncentrowac sie na robieniu zdjęć muszę uważać, aby przypadkiem nie wcisnac migawki w gripie zbyt głęboko. Denerwuje mnie to - byłoby do przyjęcia w tanszym zamienniku, ale to przecież oryginał Nikon...