Zobacz pełną wersję : NEF w D 200 i D 70s
witam serdecznie wszystkich forumowiczów.:)
jeśli pomyliłem dział to proszę o przeniesienie...
Dopiero co nabyłem nową/używaną puszkę D200, ku mojemu zdziwieniu po włożeniu, świeżo sformatowanej, karty pamięci 2GB licznik zdjec do wykonania w jakości RAW pokazuje 120szt, po przełożeniu tej samej karty do poczciwego staruszka D70s licznik wskazuje 358szt.
Czy ktoś mógłby mi wyjąsnic jaka jest przyczyna takiej rozbieżności??, czy to wielkośc matrycy w D200 generuje automatycznie większe plik do zapisu?:evil:
dziękuję
Jak masz ustawione nie kompresowane nefy w D200 to zajmują około 15MB a z D70s są tylko kompresowane i zajmują średnio 6MB i tu masz tą różnicę
czy chodzi o tą opcje menu? menu - shooting menu - RAW Compression jest ustawione na "ON"
jak ty tego nie wiesz to zostań lepiej przy d70
no tak, zapomniałem że są jeszcze tacy, którzy urodzili się już ze zjedzonym rozumem...
czy chodzi o tą opcje menu? menu - shooting menu - RAW Compression jest ustawione na "ON"
Tak, to jest własnie to.
BRAWO a słomę z butów już wyciągłęś czy wyciągnołeś?
BRAWO a słomę z butów już wyciągłęś czy wyciągnołeś?
A Ty wyciagnoles czy wyciagnales?;)
wesul, wieksza matryca = wiecej danych = wieksze pliki = mniej zdjec na tej samej karcie niz w D70s.
Jakby bylo inaczej (czyt. wsadzajac ta sama karte np. do D70s i do D3x bylo zawsze tyle samo zdjec do zrobienia) to dzisiaj bysmy robili dalej na kartach 16mb, a nie 16gb ;)
Al Bundy
06-06-2009, 10:51
A ja niedawno przesiadłem się z Audi 2.8 Quattro na Alfę 2,5 litra. Ku mojemu zdziwieniu do baku mieści się mniej paliwa... Czy ten bak jest mniejszy?
Tak właśnie autor postawił pytanie. Używanie funkcji myślenia w naszych mózgach naprawdę się przydaje. Gdy ta zawodzi pozostaje instrukcja. Tej gdy zabraknie zawsze znajdą się poczciwi forumowicze którzy odpowiedzą na każde najbardziej wywalone w kosmos pytanie ;)
deep, 251kris, shaolin dziękuję wam za pomoc, pzdr:-D