Zobacz pełną wersję : instrukcja po polsku lub pomoc
neverhood
05-06-2009, 13:41
kupilem nikkora 70-200
szukalem na forum ale malo znalazlem.
czy moze mi ktos wyjasnic czym sie rozni vr normal i active, do czego sluza, czy tez jak je wykorzystywac, oraz czemu sluzy przelacznik od nieskonczonosci do 2.5, szukalem instrukcji po polsku ale nie moge znalezc
tomek166
05-06-2009, 13:53
Witam.
Z tego co pamiętam, to normal jest do fotografowania z ręki, active natomiast z samochodu. Pozatym wydaje mi się, że ten obiektyw wykrywa mocowanie na statywie.
neverhood
05-06-2009, 13:59
Pozatym wydaje mi się, że ten obiektyw wykrywa mocowanie na statywie.
co to znaczy wykrywa
znalazlem tu cos poczytam
http://www.swiatobrazu.pl/test_nikon_afs_vr_zoomnikkor_70200mm_f28g_ifed.htm l,1
szkiełko
05-06-2009, 14:35
kupilem nikkora 70-200
szukalem na forum ale malo znalazlem.
czy moze mi ktos wyjasnic czym sie rozni vr normal i active, do czego sluza, czy tez jak je wykorzystywac, oraz czemu sluzy przelacznik od nieskonczonosci do 2.5, szukalem instrukcji po polsku ale nie moge znalezc
VR Normal trzyma dłużej "zamrożenie" a Active" krócej. Dlatego Active lepiej stosować przy dynamicznych scenach, gdzie zmiany w obrazie następują szybciej, a Normal do scen statycznych.
Bylo kiedys w zwiazku z N70-300. W ustawieniu normal blokowana jest tylko jedna os (mozliwe jest panoramowanie), w active blokowane sa obie osie. A przynajmniej tak bylo kiedys.
Bylo kiedys w zwiazku z N70-300. W ustawieniu normal blokowana jest tylko jedna os (mozliwe jest panoramowanie), w active blokowane sa obie osie. A przynajmniej tak bylo kiedys.
Prawie, a dokładniej to odwrotnie. Ustawienie Active jest robienia zdjęć obiektom w ruchu.
Dokładnie za Pawl_s , wg rysunków w instrukcji , "normal" stabilizacja w jednej płaszczyźnie (poziomie) z możliwością panoramowania , "acitve" stabilizacja w dwóch płaszczyznach bez możliwości panoramowania , przełącznik 2,5- nieskończonośc to ogranicznik do AF , skraca Ci dystans który autofokus przelatuje w poszukiwaniu ostrości , dzięki czemu operacja ustawiania ostrości trwa krócej .
Troszkę się zamieszało więc cytując instrukcję :
normal - when taking panning shots (za moich czasów w szkole uczono rosyjskiego , ale wg mnie to chyba oznacza możliwośc panormowania)
Ustawienie Active jest robienia zdjęć obiektom w ruchu.
Owszem, ale obydwa active do osi od/do obserwatora. Normal - obiekty poruszajace sie "obok" - obserwator musi sie poruszyc zeby utrzymac obiekt w obiektywie. A stabilizowana jest os jedna, ale jesli sie nie myle nie musi to byc akurat os pozioma. Mozna panoramowac w pionie. Tego dokladnie pewien nie jestem, ale mam wrazenie ze czytalem. Os stabilizowana jest wybierana po wcisnieciu spustu migawki do polowy przy poruszaniu obiektywu. Nie ruszana os zostanie zablokowana. Prosze poprawic, jesli sie myle.
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14815
Chyba faktycznie nie wyszło na moje:oops:
neverhood
05-06-2009, 23:43
czyli jesli mam np swoje dziecko w odleglosci ok 4 metrow od siebie to lepiej przelaczyc na 2,5 czy ustawic opcje full
Teoretycznie lepiej by było przełączyć na 2,5 żeby mieć jakąś szansę złapać te ruchliwe małe pierdółki ale z własnego doświadczenia wiem że nigdy nie wiesz kiedy dzieciak i po co zacznie biec w Twoją stronę i znajdzie się za blisko a tak na poważnie to szkło jest na tyle szybkie że da sobie radę z dzieckiem bez ogranicznika odległości : )
neverhood
07-06-2009, 12:35
rozumiem i dziekuje, no to do testow marsz.