Zobacz pełną wersję : NX2 wielkość wyświetlania zdjęcia
miron19j
05-06-2009, 13:40
witm,
kiedyś już padło takie pytanie, ale było żadnej odpowiedzi.
Po otwarciu zdjęcia w NX2, otwiera się ono mniejsze niż okno podglądu. Za każdym razem muszę powiększać okno wyświetlania i zwiększać podgląd z 16 na 25%.
Jak zmienić domyślną wielkość wyświetlania zdjęcia?
Chyba się nie da. Ale w menu "View" jest opcja "Fit to screen", za pomocą której dopasujesz każde zdjęcie do miejsca dostępnego na monitorze, bez potrzeby kombinowania z procentami.
miron19j
05-06-2009, 17:03
Chyba się nie da. Ale w menu "View" jest opcja "Fit to screen", za pomocą której dopasujesz każde zdjęcie do miejsca dostępnego na monitorze, bez potrzeby kombinowania z procentami.
wiem, używam tego (Ctrl + 0), ale wkurza mnie to :twisted:
przekopałem różne dostępne materiały, ale nigdzie o tym nie wspominają
Trudno, trzeba z tym żyć. Ale fakt, jest to spora niedogodność.
I tego właśnie nie lubię w CNX. W Nikon Capture jeśli się poustawiało palety i okienka, to były zawsze na miejscu po ponownym otwarciu. Komu to przeszkadzało...?
miron19j
09-06-2009, 16:29
właśnie dostałem odpowiedź z Nikona
Nikon Europe Support 09-06-2009 | 16:02
Szanowny Panie Mirosławie,
Dziękujemy za zadanie pytania odnośnie programu Capture NX2.
Niestety, ale program Capture NX2 nie posiada takiej opcji, aby domyślnie ustawić otwieranie się zdjęć na całym oknie. Musi Pan korzystać z kombinacji Ctrl+0.
Przepraszamy Pana za zaistniałe niedogodności.
W razie dodatkowych pytań dotyczących tej sprawy, proszę kliknąć link powyżej, aby uaktualnić zgłoszenie.
Z poważaniem
Bartlomiej Mazur
Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon
www.europe-nikon.com/support
1. Ben Long w swojej książce o Capture NX2 podaje, że zdjęcia powinny otwierać się domyślnie jako "Fit to screen". Nie wiem czy w USA mają jakieś lepsze wersje NX2, ale mi otwiera się tak jak wam, czyli małe.
2. Otwiera się w większym rozmiarze, gdy zamknie się palety po prawej stronie. Tylko wtedy trzeba po otwarciu zdjęcia znowu robić dodatkowy krok - otwarcie palet.
mnie wkurza okropnie fakt, że zdjęcie po fit to screen chowa się pod palety...idiotyzm
poza tym nx2 chodzi jak wół w porównaniu chociażby z Cs3, na którym pracuję
Może warto trochę zmniejszyć palety i już po idiotyzmie.
no własnie nie, bo zdjęcie otwiera się do krawędzi ekranu, i wtedy palety i tak będą zasłaniać zdjęcie.
dlatego otwieram zdjęcia w oknie i rozmiar okna dopiero dopasowuję do wielkości obszaru bez palet...męczące i mało przyjemne
witm,
kiedyś już padło takie pytanie, ale było żadnej odpowiedzi.
Po otwarciu zdjęcia w NX2, otwiera się ono mniejsze niż okno podglądu. Za każdym razem muszę powiększać okno wyświetlania i zwiększać podgląd z 16 na 25%.
Jak zmienić domyślną wielkość wyświetlania zdjęcia?
W mnie zdjęcia w NX otwierają się z podglądem 29,3%. W sumie to nie bardzo wiem dlaczego.
mnie wkurza okropnie fakt, że zdjęcie po fit to screen chowa się pod palety...idiotyzm
poza tym nx2 chodzi jak wół w porównaniu chociażby z Cs3, na którym pracuję
Pracuję na dwóch monitorach w trybie zwielokrotnionym DualViev. Poniżej screen.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img199.imageshack.us/img199/7496/moni.jpg)
Mnie palety nie przeszkadzają. Palety przenoszę na drugi monitor i po sprawie.
nie przeszkadzają, bo masz 2 monitory... Zresztą jednym przeszkadzają, drugim nie.
Władca Pixeli
10-06-2009, 05:34
W mnie zdjęcia w NX otwierają się z podglądem 29,3%. W sumie to nie bardzo wiem dlaczego.
Bo ci, co piszą programy, nie pracują później na nich i nie mają zielonego pojęcia, co jest potrzebne.
Aby powiększyć zdjęcie, można również dwa razy kliknąć na ikonkę z dłonią.
jerezano
10-06-2009, 07:42
Po ostatniej aktualizacji CX2 - ten problem u mnie zniknął. Okno zdjęcia zajmuje całe wolne miejsce między paletami.
a czy ta aktualizacja jest za free?
Jak masz wcześniejszą wersję NX2 to tak. Ściągasz z strony Nikona i wgrywasz bez problemu.
krakow.photo
10-06-2009, 19:43
Panowie :-) a nie prościej przełączyć sie na tryb "P"?
Jest to odpowiednik tryby "F" w PSie, tylko narzędzia dostępne są po najechaniu myszką na rogi ekranu.
Pracuję na dwóch monitorach w trybie zwielokrotnionym DualViev. Poniżej screen.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img199.imageshack.us/img199/7496/moni.jpg)
Mnie palety nie przeszkadzają. Palety przenoszę na drugi monitor i po sprawie.
Ja tez prauje na dwoch monitorach i mimo to aby samo zdjecie wyswietlało sie na calym ekranie trzeba uzyc opcji "fit to screen" Zreszta u Ciebie tez widac ze domyslne nie wyswieitla sie na calym ekranie. Przeanalizowlem wszelkie mozliwe ustawienia.
To nie pierwszy przypadek, kiedy soft pisal jakis dyletant... programistow powinno sie sadzac przed ich dzielem i kazac im na nim popracowac, od razu ergonomia softu by wzrosla. ;)
To nie pierwszy przypadek, kiedy soft pisal jakis dyletant... programistow powinno sie sadzac przed ich dzielem i kazac im na nim popracowac, od razu ergonomia softu by wzrosla. ;)
Kiedyś, jakoś w 1990 roku, pracowałem w jednej firmie. I przyszedł gość z tytułem "dr informatyk, który miał wdrożyć program do fakturowania. Pan był bardzo miły i pokazywał dzielnie program. Doszło do momentu, w którym zaczął wystawiać przykładową fakturę i powiedział "a tutaj wpisujemy numer faktury". Ja na to, zdziwiony niezmiernie - "a to program nie numeruje faktur?" Na co pan, jeszcze bardziej zdziwiony, z rozbrajającą szczerością "a po co"? Ręce mi opadły...
sejmajnejm
11-06-2009, 21:57
"informatyk" tez czlowiek i przewaznie pracuje tak zeby sie jak najmniej narobic lub zrobic jak najszybciej to co ma do zrobienia. Wszystkie, a na pewno 99% mankamentow softu zalezy od dupiato zebranych i opisanych wymagan, ktorych klient przewaznie nie umie wygegac. A z braku checi wysilenia sie i pomyslenia przez obie strony wychodza czasem takie kwiaty. Nikogo nie chce usprawiedliwiac ;-) i podejrzewam, ze jak fotograf weselny ma zamowione focenie slubu to nie pcha sie na wlasna reke tez na wesele ;-)
pzdr.
Andrzej
no to fakt, ale żurek i kawałek tortu dostanie :D Sprawa jest taka, że programy są systematycznie uaktualniane. Może zamiast kwękać, wystosujmy jakiś zbiorowy apel do NP z prośbą o weryfikację funkcjonalności NX2...
Po ostatniej aktualizacji CX2 - ten problem u mnie zniknął. Okno zdjęcia zajmuje całe wolne miejsce między paletami.
Wgrałem ostatnio wersję 2.1.1 - bez zmian, nadal otwieraja się "miniaturki", które trzeba powiększć ctrl + 0.
krzysztof jot
12-06-2009, 23:22
Wgrałem ostatnio wersję 2.1.1 - bez zmian, nadal otwieraja się "miniaturki", które trzeba powiększć ctrl + 0.
nie zrozumiałes przedmówcy - nadal ale po ctr+0 otwiera sie na wolnej powierzchni a nie pod paletami.
No i ostatnia wersja to 2.2.0
Marcin T
14-06-2009, 07:01
no to fakt, ale żurek i kawałek tortu dostanie :D Sprawa jest taka, że programy są systematycznie uaktualniane. Może zamiast kwękać, wystosujmy jakiś zbiorowy apel do NP z prośbą o weryfikację funkcjonalności NX2...
erde, czy czytałeś ten post?
Panowie :-) a nie prościej przełączyć sie na tryb "P"?
Jest to odpowiednik tryby "F" w PSie, tylko narzędzia dostępne są po najechaniu myszką na rogi ekranu.
Polecam, warto się do tej opcji przyzwyczaić :)
jarek_wt
14-06-2009, 20:37
Kiedyś, jakoś w 1990 roku, pracowałem w jednej firmie. I przyszedł gość z tytułem "dr informatyk, który miał wdrożyć program do fakturowania. Pan był bardzo miły i pokazywał dzielnie program. Doszło do momentu, w którym zaczął wystawiać przykładową fakturę i powiedział "a tutaj wpisujemy numer faktury". Ja na to, zdziwiony niezmiernie - "a to program nie numeruje faktur?" Na co pan, jeszcze bardziej zdziwiony, z rozbrajającą szczerością "a po co"? Ręce mi opadły...
Pan informatyk mógł być niczemu nie winien.
Pisanie programu to jedno - to rzeczywiście robią "Panowie informatycy"
Opracowywanie założen funkcjonalnych oprogramowania - to drugie, które z pierwszym ma niewiele wspólnego.
Więc pretensje należy mieć raczej do tych drugich.
Oczywiście zdarzają się "Panowie informatycy", którym się wydaje że pozjadali wszelkie rozumy, i chcą "uszczęśliwić" użytkowników na siłę, ale to już inna sprawa.
W przypadku NX2, podejrzewam że "Panowie informatycy" z założeniami funkcjonalnymi oprogramowania niewiele mieli wspólnego.
PS. Może szanowny moderator, który jest jakoś "bliżej" Nikona niż zwykli śmiertelnicy, odpytał serwis czy firma Nikon byłaby zainteresowana poznaniem uwag użytkowników odnośnie funkcjonalności oprogramowania, z potencjalną nadzieją uwzględnieniem ich w przyszłych wersjach.