Zobacz pełną wersję : Jaka lustrzanka na poczatek - D300?
vixa1992
13-12-2012, 12:56
nagrywanie filmów zdecydowanie TAK :)
slaw2006
11-03-2013, 23:57
Witam na forum.
Przymierzam się do pierwszej mojej lustrzanki - body+szkło. Pula do wydania 2,5-3tys to maxxx razem z kartą, ładowarką i torbą.
Czy iść w nowy sprzęt i kupić coś gorszego czy iść w używkę i kupić klasę wyżej.
Nie chciałbym abym po zakupie marudził że na 50 zdjęć wyszło 10 itp.
Zdjęcia tylko amatorsko robię.
Co polecicie pomiędzy nikonem a canonem?
Im więcej czytam tym większy mętlik w głowie.
sebjak92
12-03-2013, 00:51
Sam jestem amatorem, bo fotografią zajmuje się od 1,5 roku ale z miłą chęcią mogę ci polecić Nikona D90. Kupiłem i jestem zadowolony, w zestawie z obiektywem 18-105 f/3.5 5.6G ED VR jest po prostu świetny dla amatora i po pewnym czasie dobrze przygotuje cie poważniejszej zabawy z fotografowaniem. Ja zapłaciłem za lustrzankę z obiektywem jakoś chyba 2700zł, plus karta 8gb sandisc class 10 jakoś chyba nie całe 2900zł. Teraz taki zestaw kupisz za jakieś 2600-2700zł. W kwestii Canona się nie wypowiadam :)
Tak jak poprzednik bardzo polecam Nikona D90 + 18-105 f/3.5 5.6G ED VR. Kupiłem również niedawno i jest zaczepisty :-)
Pzdr.
Kacper82
12-03-2013, 14:53
Witaj!
D90 będzie idealny. Ma ogromne możliwości, a jeśli to Twoja pierwsza lustrzanka, to będziesz zachwycony :)
I nie przejmuj się opiniami o tym że jest stary - wciąż na swojej półce cenowej nie ma godnej konkurencji.
Problemem może być to, że kupując D90 z samym kitem trudno będzie wykryć problemy AF (które jak widać po wątkach na forum są częste). Do tego potrzebna jest raczej jakaś stałka. W przyszłości może się okazać, że takowe występują i konieczna będzie kalibracja (na gwarancji lub po). Dlatego przy zakupie, o ile będzie taka możliwość, polecam zrobić jakiś mały teścik w sklepie z dostępnymi stałkami.
s*aty pie*daty, a nie problemy z AF.
Jak się skupisz na robieniu zdjęć to nie będziesz mieć problemów z AF, jak się skupisz na szukaniu problemów AF to nie będziesz mieć fajnych zdjęć.
D90 albo D5100, szkiełko 18-105, karta 8GB (albo więcej) C10 i robisz co chcesz. A potem dokupisz 35mm 1.8G, może używkę z forum, będziesz zadowolony.
Ciekawa propozycja, pewnie wiele osób tak uważa, szczególnie tych, którzy mają po 90% nie trafionych zdjęć spowodowanych źle działającym aparatem lub obiektywem ;).
tia... stary, faktycznie, nie kupuj niczego (swoją drogą, zauważyliście, że przed problemami z D7000 jakoś D90ki dobrze pracowały, pomijając może współpracę z 35 1.8G?), polecam modelarstwo - wątki o wyborze kleju do sklejania modeli potrafią być fascynujące ;D
tak zupełnie serio jednak - naprawdę, znam masę osób które robią świetne zdjęcia i nie przejmują się tym, że ich aparat na forum ma wątek na 700 stron o chlapaniu olejem. i masę osób, które nie robią zdjęć tylko siedzą na forach i dopatrują się kurzu na matrycy, którego nie ma. Szukają problemów z AF na jasnych szkłach nie używając statywu. Normalka.
Ja też jestem zdania, żeby robić zdjęcia a nie testy ale jak już mam w coś zainwestować i nie są to groszowe sprawy to wolę zrobić to co mogę aby wydać pieniądze jak najlepiej. Nie chodzi tylko o sprzęt foto ale o każdy zakup (czy ktoś kupuje samochód bez jazdy próbnej? bez obejrzenia silnika? sprawdzenia? itp.).
I nie chodzi mi o to, żeby nie kupować jakiegoś konkretnego modelu, bo ktoś miał jakieś problemy, tylko nie kupować konkretnego egzemplarza jeśli w prosty sposób, niewymagający nie wiadomo jakich zachodów, można stwierdzić, że coś jest nie tak.
Jak to mówią lepiej zapobiegać niż leczyć.
No, to tu się zgadzamy :)
drogba55
23-03-2013, 17:57
D30 chyba najlepsza na początek :)
Jedrek.S
23-03-2013, 18:21
d30 ?
Witam
Jest to mój pierwszy post w związku z tym witam wszystkich.
Jestem zainteresowany zakupem nikona D90, lecz nie wiem czy jest to dobry wybór w mojej sytuacji. Mianowicie nie miałam wcześniej styczności z lustrzanką i wiem, że będę się zajmowała fotografią amatorsko. Chciałabym spytać czy jeśli kupię nikona d70s i obiektyw 18-105 VR i 50 1.8, obiektywy te będą pasowały do nikona d90? Jeśli obiektywy będą pasowały to najpierw zacznę od tańszego aparatu i obiektywów i ewentualnie później wymiana Body.
Chyba, że polecacie coś nowszego?
Witam
Jestem zainteresowany zakupem nikona D90, lecz nie wiem czy jest to dobry wybór w mojej sytuacji. Mianowicie nie miałam wcześniej styczności z lustrzanką i wiem, że będę się zajmowała fotografią amatorsko. Chciałabym spytać czy jeśli kupię nikona d70s i obiektyw 18-105 VR i 50 1.8, obiektywy te będą pasowały do nikona d90? Jeśli obiektywy będą pasowały to najpierw zacznę od tańszego aparatu i obiektywów i ewentualnie później wymiana Body.
Obiektywy będą pasowały. Zacznij od D80, świetne body za relatywnie małe pieniądze.
Robson_zg
25-03-2013, 17:00
Witam
Kup od razu D90 , ja kupiłem niedawno w Fotojokerze D90 18-105 za nie całe 2700 . Do tego mam zamiar dokupić stałke 35 1.8 i taki zestaw na początek jak malina :)
A tez jest to moja pierwsza lustrzanka...:)
Kacper82
25-03-2013, 18:55
D90 jest świetny do nauki pracy z aparatem, ale D70s i D80 też są niezłe - ja bym brał najwyższy z tych modeli mieszczący się w Twoim budżecie :)
sokolnik
25-03-2013, 19:04
Akurat sprzedaje d90 na forumowej giełdzie :)
przepraszam, a gdzie spytać jaką najlepiej kartę(y) do d300s kupić ? spytam tu, może ktoś mi poradzi:)
Jeśli chodzi o SD:
zależy co chcesz z tą kartą robić i jak długie walić serie, ale generalnie Sandisk C10 (Extreme/nowe Ultra) 30 albo 45mb/s to jeden z najlepszych wyborów. Dobre są też Toshiby TypeHD (takie w czarno-różowych opakowaniach), LEXARa też można dobre karty znaleźć.
rozpoczynam swoją przygodę z cyfrą, nawet nie patrzyłem wcześniej w tą stronę, kiedyś jednak trzeba się przesiąść, wybrałem trzysetkę i już "płynie" do mnie zza oceanu o cały tysiączek tańsza niż najtańsza w tym eurolandzie... Trza było się więc przymierzyć i do kart, dla tego kazziz dzięks za podpowiedź :)
spoko, nie ma sprawy. to co, dałeś 2900 za D300s?
dałem tysiąc dolców, a u nas w sklepie internetowym najtaniej znalazłem za około 4200 plus przesyłka
burza1979
15-04-2013, 17:47
Już za 3.888 zł można kupić D300s http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d300s-body/
alukard88
16-04-2013, 11:32
W sumie podobny dylemat sam mam, chociaż plus jest taki, że skierowałem swe kroki w stronę Nikona i Canona już praktycznie nie biorę pod uwagę tak samo Pentaxa i Sony co już jest moim małym sukcesem. Przechodząc do konkretów chcę lustrzankę typowo dla amatora dopiero się uczącego, nie wiążę z fotografią swojej kariery zawodowej także jest to zabawa typowo hobbystyczna. Nikona wybrałem ze względu w zasadzie na 3 obiektywy, które chce kupić do końca wakacji i w zależności czy zarażę się bakcylem może kolejne zakupy, a może zostanę praktycznie tylko z nimi. I tak myślałem nad 5100 ze względu na niską cenę i niezłe parametry (zwłaszcza matryca z D7000 jesli dobrze pamiętam) + 18-105 VR Nikona (kit) do tego 2 stałki w pierwszej kolejności 35mm f/1.8 (Nikon) oraz 50mm F1.8 lub 85mm F1.8 (też oba Nikona z AF-S). Czy przy moich założeniach jakieś inne body będzie lepsze? Jak nietrudno zobaczyć chciałbym Lustrzankę do 2500zł z spacerowym obiektywem dającym jako tako radę. Patrzyłem na D3200, ale nie planuje wydruków wielkoformatowych także chyba taka matryca okaże mi się zbędna...
D90 odrzuciłem, wiem, że jest trochę lepszy od 5100 (mimo swojego wieku), ale żeby ta przewaga się objawiła potrzeba już bardziej zaawansowanego fotografa, a nie zwykłego amatora.
W sumie podobny dylemat sam mam, chociaż plus jest taki, że skierowałem swe kroki w stronę Nikona i Canona już praktycznie nie biorę pod uwagę tak samo Pentaxa i Sony co już jest moim małym sukcesem. Przechodząc do konkretów chcę lustrzankę typowo dla amatora dopiero się uczącego, nie wiążę z fotografią swojej kariery zawodowej także jest to zabawa typowo hobbystyczna. Nikona wybrałem ze względu w zasadzie na 3 obiektywy, które chce kupić do końca wakacji i w zależności czy zarażę się bakcylem może kolejne zakupy, a może zostanę praktycznie tylko z nimi. I tak myślałem nad 5100 ze względu na niską cenę i niezłe parametry (zwłaszcza matryca z D7000 jesli dobrze pamiętam) + 18-105 VR Nikona (kit) do tego 2 stałki w pierwszej kolejności 35mm f/1.8 (Nikon) oraz 50mm F1.8 lub 85mm F1.8 (też oba Nikona z AF-S). Czy przy moich założeniach jakieś inne body będzie lepsze? Jak nietrudno zobaczyć chciałbym Lustrzankę do 2500zł z spacerowym obiektywem dającym jako tako radę. Patrzyłem na D3200, ale nie planuje wydruków wielkoformatowych także chyba taka matryca okaże mi się zbędna...
Świetny wybór na początek, D5100 + 18-105 + 35 1.8g + 50 1.8g
Do tego SB-700 :)
chyba że ktoś ma wielkie dłonie albo wymaga bardzo szybkiej obsługi, ale tak to się zgadzam z przedmówcą, jakość obrazka z D5100+35/50/85mm 1.8G - rewelacja.
Do lampy ja bym wolał większe body, ale ja to ja :P
a D300s u kumpla w sklepie za 3899 na półeczce stoi, zerowy przebieg... fajnie, że w FJ jeszcze taniej, aczkolwiek ja nie lubię ich sklepu internetowego :D
alukard88
16-04-2013, 13:12
Z lampą to zobaczę, nie wiem jak teraz, ale na firmowym 550D unikałem używania lampy (ale standardowej :P także pewnie bez porównania) po prostu zdjęcia ładniejsze były bez niej... Canona dobrze mi się trzymało, a będąc w sklepie dużej różnicy jeśli chodzi o wymiary nie widziałem w stosunku do Tego Nikona, w sumie mała masywność body to wyjdzie w ostatecznym rozrachunku na plus bo z aparatu będzie też korzystać moja lepsza połowa :) Czyli szkiełka dla początkującego są ok?
ahmed1922
16-04-2013, 20:57
D90 odrzuciłem, wiem, że jest trochę lepszy od 5100 (mimo swojego wieku), ale żeby ta przewaga się objawiła potrzeba już bardziej zaawansowanego fotografa, a nie zwykłego amatora.
Na początku witam, to jest mój pierwszy post na tym forum :D
Serdecznie polecam Ci D5100. Dzisiaj przyszedł mi kurierem wraz z obiektywem 18-105 VR. Również zaczynam dopiero przygodę z aparatami wyższej klasy niż zwykłe kompakty. Fantastyczny sprzęt dla świeżaka w temacie, bardzo wyraźne zdjęcia, intuicyjne menu, perfekcyjnie trzyma się w dłoni. Cały ten zestaw kosztował mnie 2400 wraz z torbą, kartą pamięci itp. Nie ma sensu jako lustrzankę kupować czegoś lepszego, bo z tego sprzętu będziesz na prawdę zadowolony. Pozdrawiam :D
sokolnik
17-04-2013, 00:16
Nie ma sensu jako lustrzankę kupować czegoś lepszego, bo z tego sprzętu będziesz na prawdę zadowolony. Pozdrawiam :D
takie stwierdzenia poprostu uwielbiam :)
alukard88
17-04-2013, 10:57
Bez przesady =p ja chciałbym d7000 ale pieniążka mam ile mam, a 5100 uznałem ze a swoją cenę jest super. Dzisiaj pożyczyłem do firmowego Canona 550d obiektyw 50mm 1.8 pobiegam sobie i zobaczę jak się sprawdza, czy jest sens mieć 35mm i 50mm czy lepiej 35mm i 85mm? Chodzi mi o zastosowanie.
Wysłane z mojego LG-P895 za pomocą Tapatalk 2
trixiglk
17-04-2013, 11:06
Jest senes mieć 35mm 'da się' nim zrobić zdjęcie w mieszkaniu w słabych warunkach, jednak czasem będzie za wąsko. Co do 85mm jest boski do portretów niestety potrzebuje przestrzeni. Przejrzyj swoje zdjęcia i porównaj z jaką ogniskową najcześciej pracujesz. Ewentualnie dobierz 'mm' do przestrzeni w której będziesz pracować i efektu który chcesz uzyskać.
P.S. Nie wiem jak będzie u Ciebie ale u mnie jasne szkło pokazało ząbki dopiero po zmianie puszki z D5K na D300. Wcześniej praca AF była niczym gra w bingo.
W Canonie z uwagi na mnoznik 1.6 każde szkło jest nieco węższe niż w Nikonie.
Ja praktycznie nie odpinam 35ki od D7000, marzy mi się jeszcze 85 1.8 bo do portretu jest bajkowa. Tyle, że w porównaniu z 50 1.8 ma cenę z jedynką z przodu :( ale fakt faktem, w (niedużym) pomieszczeniu 85ka na DXie portret nie jest tak łatwo zrobić. Tu 50ka się lepiej do tego celu sprawdzi.
35 to jest dla mnie idealna ogniskowa na odległości "siedzimy naprzeciwko siebie przy stole w restauracji", jeśli wiesz co chcę powiedzieć.
@sokolnik: to jest stwierdzenie amatora i dla całkowicie początkującego ma trochę racji - ale każdy ma inne potrzeby. :) dla mnie poniżej D7000 istnieje w sumie tylko... Nex 6 :D (dwa pokrętła)
kazzi+Tapatalk2
alukard88
17-04-2013, 13:29
Dzisiaj trochę pobiegałem z 50mm i powiem szczerze stałka to jest zupełnie inna liga niż zoomy :D, ale już wiem, że raczej zdecyduje się na 35mm, chciałbym mieć jasny obiektyw który jako tako da sobie radę w pomieszczeniach (chociaż zdaję sobie sprawę, że 35mm może okazać się w wielu sytuacjach i tak za wąska).
alukard88
17-04-2013, 17:20
Coś nie mogę znaleźć opcji Edycji, dlatego pisze pod swoim postem. Na fotojoker pisze, przy AF że D5100 "Wybór dowolnego punktu pomiaru : brak" czy to prawda, czy się machnęli przepisując specyfikację? Bo akurat tą opcję z Canona bardzo lubię :/. Swoją drogą intuicyjność obsługi jest porównywalna względem 550D?
rzepcia2104
27-05-2013, 09:18
czytam ten wątek i czytam, może coś pominęłam.. powiedzcie mi prosze jaką bazę i jaki obiektyw polecalibyście na początek do robienia zdjęć koncertowych? do tej pory robiłam zdjęcia Sony Alfa, ale już bardzo dawno moje wymagania wzrosły i chciałabym zmienić lustrzankę. Myślę o Nikonie, ale w jakichś przyzwoitych cenach - jestem amatorem, nie potrzebuję sprzętu za 10 tys ;)
pomożecie?
czytam ten wątek i czytam, może coś pominęłam.. powiedzcie mi prosze jaką bazę i jaki obiektyw polecalibyście na początek do robienia zdjęć koncertowych? do tej pory robiłam zdjęcia Sony Alfa, ale już bardzo dawno moje wymagania wzrosły i chciałabym zmienić lustrzankę. Myślę o Nikonie, ale w jakichś przyzwoitych cenach - jestem amatorem, nie potrzebuję sprzętu za 10 tys ;)
pomożecie?
Określ przyzwoitą cenę za body + obiektywy, jakie robisz zdjęcia, czy to mają być rzeczy nowe czy używane.
rzepcia2104
27-05-2013, 09:50
myślałam o kwocie do 3 tys., raczej wolałabym nowe.
zdjęcia - koncerty, raczej w pomieszczeniach, rzadziej openery, ciemne miejsca. zależy mi na tym, żeby móc robić zdjęcia zarówno z bliska (takie robię najczęściej) jak i z trochę większej odległości. nie znam się kompletnie na nazewnictwie i parametrach..
czasem robię też widoczki, plenery, ale to o wiele wiele rzadziej - najbardziej zależy mi na koncertach właśnie czyli jakiś jasny obiektyw..
Jasny tele i to najlepiej z body, które nie szumi na ISO 800 za 3tys.? Marzycielka. Sam obiektyw jasny, czyli z 2.8 to będzie Ciebie kosztował używany ponad 3k ;D
rzepcia2104
27-05-2013, 13:17
Jasny tele i to najlepiej z body, które nie szumi na ISO 800 za 3tys.? Marzycielka. Sam obiektyw jasny, czyli z 2.8 to będzie Ciebie kosztował używany ponad 3k ;D
a możesz coś poradzić. jak mówiłam wcześniej - nie znam się na tym kompletnie
Jedyne co mi przychodzi do głowy to D5100 za 1600zł z wyselekcjonowanym tamronem 17-50 2.8 za 1300zł.
Niestety w tej kwocie nie poszalejesz.
pomożecie?
Najlepsza z możliwych puszek a do tego stare manualne szkła. Na koncert af nie jest konieczny. Dozbierasz i kupisz fajne nowe szkła pozniej.
rzepcia2104
27-05-2013, 20:32
Najlepsza z możliwych puszek a do tego stare manualne szkła. Na koncert af nie jest konieczny. Dozbierasz i kupisz fajne nowe szkła pozniej.
możesz podac jakieś przykłady?
Lubisz stare sprawdzone klamoty, to d300s.
Lubisz nowe - D7000 lub d7100.
A szkła zapniesz wszystkie. Wszystkie nikona jakie w zasadzie znajdziesz.
Zobacz ceny np 50mm F1,8. Stare ale bardzo dobre za przysłowiową flaszeczke.
I z taka 50mm spokojnie oblecisz koncercik.
Acha...szkła manualne nie maja oznaczeń D ani G. Tak oznaczone są juz nowsze, z autofocusem.
Manualne tych oznaczeń nie maja. Polecam dział optyka :0)
dlugas1982
28-05-2013, 00:01
Te nowe body z podpiętymi do nich starymi dwudzie-trzydziestoletnimis słoikami bezbłędnie współpracują i mierzą światło bez jakichkolwiek przejściówek i kombinacji?
Jeżeli ktoś poleca stałkę na koncert to chyba nigdy nie robił zdjęć podczas koncertu(chyba, że mówimy o koncertach gdzie każdy siedzi grzecznie na krzesełku). Jasny tele tylko i wyłącznie. Oprócz tego miej na uwadze, że na 99% płatnych koncertów nie można wnosić aparatów bez zgody organizatora.
Kolegi rada dotycząca stałki mam nadzieję, że dotyczy tylko i wyłącznie kompromisu, ograniczonego podaną kwotą na zakup sprzętu.
Jeżeli ktoś poleca stałkę na koncert to chyba nigdy nie robił zdjęć podczas koncertu(chyba, że mówimy o koncertach gdzie każdy siedzi grzecznie na krzesełku). Jasny tele tylko i wyłącznie. Oprócz tego miej na uwadze, że na 99% płatnych koncertów nie można wnosić aparatów bez zgody organizatora.
Kolegi rada dotycząca stałki mam nadzieję, że dotyczy tylko i wyłącznie kompromisu, ograniczonego podaną kwotą na zakup sprzętu.
Rada dotyczy oczywiscie kompromisu.
Lecz stalka spokojnie i bez problemów robiłem koncerty. Można bez problemów.
:)
To bardzo dobre mz i tanie rozwiazanie na start.
Tyle ze puszka entry level będzie kłopotliwa ze względu na mały wizjer.
Ale przy odrobinie cierpliwości tez wrócimy z fajnymi zdjęciami.
rzepcia2104
28-05-2013, 14:10
ok - w body mniej więcej się już orientuję ;) a co do obiektywów - jakie parametry, nazwy do tych moich nieszczęsnych koncertów?
Dewas - wiem jak to jest ze zdjęciami na koncertach ;) sama w tej branży od lat pracuję, ale dziękuję za uwagę :)
[...] Dewas - wiem jak to jest ze zdjęciami na koncertach ;) sama w tej branży od lat pracuję, ale dziękuję za uwagę :)
Od lat w branży i nie wiesz co Ci potrzebne?
D300 + tamron 70-200 2.8, gdyby AF nie wyrabiał zostaje MF.
rzepcia2104
28-05-2013, 14:27
od lat w branży muzycznej, w zdjęciach jestem laikiem
nie wiem gdzie mozna kupic taka 50 1.8 za flaszke ??
chyba ze ja sie nie znam na cenach flaszek
na ebay ponizej 80 euro nie ma nic a flaszka to chyba jakies 30 zeta jesli sie nie myle
nie wiem gdzie mozna kupic taka 50 1.8 za flaszke ??
chyba ze ja sie nie znam na cenach flaszek
na ebay ponizej 80 euro nie ma nic a flaszka to chyba jakies 30 zeta jesli sie nie myle
Chodzi o stare 50mm, nie AF 1.8D.
Są różne flaszki ;)
Chodzi o stare 50mm, nie AF 1.8D.
Są różne flaszki ;)
Dokładnie jak mówisz.
Bez "D" i "G" a za 30 złotych to marna flaszeczka będzie chyba...
"marna flaszeczka będzie chyba" - ale jak się po niej foci, że hej :)
siema! potrzebuję opinii o takim modelu - http://www.mediaexpert.pl/katalog/lustrzanki-cyfrowe/nikon-d3100-18-55mm-czerwony,17977.html Byłaby to moja pierwsza lustrzanka. Warto? Dziś do 16.00 będzie w cenie 1418,99zł
siema! potrzebuję opinii o takim modelu - http://www.mediaexpert.pl/katalog/lustrzanki-cyfrowe/nikon-d3100-18-55mm-czerwony,17977.html Byłaby to moja pierwsza lustrzanka. Warto? Dziś do 16.00 będzie w cenie 1418,99zł
jak na pierwszą lustrzankę, to na pewno się nada, tylko obiektyw mało uniwersalny, lepszy byłby 18-105
krzysiek17-18
28-06-2013, 18:44
ja na pierwszy prawdziwy aparat wybrałem D90 oraz obiektyw kit 18-105 jak na początek to była rewelacja
niezjadka20
05-07-2013, 09:36
Witam Państwa:)
Pozwolę się podpiąć :)
witam :)
pozwoliłam sobie napisać gdyż cenie sobie bardzo Waszą wiedze jak i umiejętności.
Jestem posiadaczka Nikona D 300 s + afs nikkor 24-70 + 105 mm ( powiedzmy jestem amatorem lecz dostałam ten sprzed w bdb stanie w stanie )
Muszę przyznać szczerze iż z połączenia d300 + 24-70 . Brakuje mi ostrości i przede wszystkim szerokości . I tutaj rodzi się moje pytanie :
a )czy zmienić body na pelnoklatowe? d600 wydaję się idealnym rozwiązaniem aczkolwiek problem kurzu..... ( WÓWCZAS wykorzystałabym w pełni potencjał 24-70 )
b)zmienić obiektyw na szeroki kąt ( ale czy to dobra inwestycja czy nie będę żałować ..)
c ) dokupić obiektyw szerokokątny , i tu pytanie który da mi najszerszy kąt?
Bardzo byłam bym wdzięczna za Pańską podpowiedz :)
Do D300, to 24–70 mm f/2.8 lub 14-24 mm f/2.8.
Witam Państwa:)
Pozwolę się podpiąć :)
witam :)
pozwoliłam sobie napisać gdyż cenie sobie bardzo Waszą wiedze jak i umiejętności.
Jestem posiadaczka Nikona D 300 s + afs nikkor 24-70 + 105 mm ( powiedzmy jestem amatorem lecz dostałam ten sprzed w bdb stanie w stanie )
Muszę przyznać szczerze iż z połączenia d300 + 24-70 . Brakuje mi ostrości i przede wszystkim szerokości . I tutaj rodzi się moje pytanie :
a )czy zmienić body na pelnoklatowe? d600 wydaję się idealnym rozwiązaniem aczkolwiek problem kurzu..... ( WÓWCZAS wykorzystałabym w pełni potencjał 24-70 )
b)zmienić obiektyw na szeroki kąt ( ale czy to dobra inwestycja czy nie będę żałować ..)
c ) dokupić obiektyw szerokokątny , i tu pytanie który da mi najszerszy kąt?
Bardzo byłam bym wdzięczna za Pańską podpowiedz :)
Faktycznie najlepiej by było zmienić na FX, jednak to rodzi kolejne koszty, a szerokiego kąta nadal nie będziesz mieć.
Jeśli jesteś zadowolonay z D300s to dokup szeroki kąt: Nikkor AF-S DX 10-24 mm f/3.5-4.5G ED, Sigma 8-16 mm f/4.5-5.6 DC HSM, Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM lub coś ze stałym światłem - Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16 mm f/2.8, Tokina AT-X 124 PRO DX AF 12-24mm f/4
Poczytaj też dział Obiektywy 6-24 mm (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=72)
Rozsądnym rozwiązaniem by było też sprzedanie Nikkora 24-70 i zakup Sigmy 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM, a za resztę pieniędzy dokupić stałkę 35mm f/1.8G / 50mm f/1.8G / 85mm f/1.8G i jakieś UWA lub tele wedle upodobań.
Witam jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym zapytać jaki obecnie aparat Nikona polecilibyście ?
Fotografuję przyrodę dużo śniegu lubię też makrofotografię , nie jestem zawodowcem ostatni mój aparat to Olympus 510 .
Miałem w ręce Canona ale grip za mały trochę z Canonem miałem do czynienia ale w Nikonie jestem bez pomysłu co jakie szkło itd , zaznaczę że trzymałem 5300 i fajnie się go trzyma.
szymon708
13-03-2014, 16:07
zaznaczę że trzymałem 5300 i fajnie się go trzyma.
Jak się fajnie trzyma to ważne. Na pewno będziesz zadowolony z tego modelu. Z obiektywów wiadomo KIT 18-105.
18-105 może być za krótkie do przyrody i nie za bardzo nadaje się do makro. Jak ma być jeden obiektyw do wszystkiego, to może Sigma 18-250 DC OS HSM MACRO.
Zależy jakie masz fundusze, zalezy jaka przyroda Cię interesuje czy ptaszki czy krajobrazy. Na początek D5100 wystarczy. Do makro lepiej kupić dedykowane makro. Jak ptaszki to jakieś tele, a jak widoczki to 18-105 wystarczy, po taniości 18-55.
Dzięki za odpowiedzi , napiszę tak potrzebuję naprawdę dobrego obiektywu na początek chciałbym zainwestować w obiektyw do robienia zdjęć w terenie przyroda , zwierzęta , życie miejskie itd.
Oczywiście coś do makro z dobrą ostrością i szczegółem .
Fundusze są i nie jest to problem , prosiłbym o kilka propozycji powiedzmy z średniej i wyższej klasy.
Wiadomo kto oszczędza ten kupuje dwa razy:)
Dodam jeszcze że fotografuje dużo w domu ale tak naprawdę to nie jest łatwe zawsze było zbyt ciemno a lampy nie lubię używać być może ze względu małego doświadczenia .
Z góry dziękuję za sugestię .
Chciałbym aby ktoś jeszcze wyraził opinię na temat różnicy pomiędzy Canon D700 i Nikon D5300.
Jak potrzebujesz naprawde dobrego obiektywu na poczatek i fundusze nie sa problemem to ja bym bral to :
Nikkor 17-55 mm f/2.8
Nikkor 70-200 mm f/2.8
do makro moze Nikon 105 micro i jak to mowia bedzie pan zadowoly:)
A może zainteresujesz się d7100? + do tego sigma 17-50 2.8 a szkło na zwierzęta np. Nikkor 70-300 VR
A może zainteresujesz się d7100? + do tego sigma 17-50 2.8 a szkło na zwierzęta np. Nikkor 70-300 VR
Raczej nie poluję na zwierzęta pozostanę przy krajobrazie i makro .
Zapytam o ten d7100 jak dużą ma przewagę nad 5300? proszę o informacje jak najbardziej czytelne dla mnie czyli amatora , slang używany przez zawodowców nie jest dla mnie całkiem czytelny.
Poproszę o wykładnię wyższości jednego nad drugim nie zagłębiając się w bardzo małe szczegóły .
D7100 lepszy dostęp do funkcji i podglądu - przyciski i drugi wyświetlacz, o wiele lepiej leży w łapie, wzmocniony korpus - duża różnica względem trochę wydmuszkowej serii d5xxx. Po prostu seria d7xxx jest o klasę wyżej od d5xxx. Co do szkieł polecam na początek 18-105, a z czasem zobaczysz czy wolisz szerzej na krajobrazy czy nie. Wtedy zakupisz szerokie szkło typu sigma 10-20 lub nikkor 12-24. A co do makro to masz szeroki wybór - poczytaj o tym różne wątki np. klik (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/makrofotografia)
Jak potrzebujesz naprawde dobrego obiektywu na poczatek i fundusze nie sa problemem to ja bym bral to :
Nikkor 17-55 mm f/2.8
Nikkor 70-200 mm f/2.8
do makro moze Nikon 105 micro i jak to mowia bedzie pan zadowoly:)
Rozsądna i bardzo dobra opcja.
Cieżko zrobic to lepiej...
Do tego moze wlasnie d7100. Przy makro wizjer większy sie przyda.
Jak fundusze to nie problem to bierz D7100, to puszka która dłuuuugo nie będzie Cię ograniczać, pytanie czy kiedykolwiek będzie, nie przepłacaj za przebajerzony D5300. Do tego Nikkor 17-50 2,8 albo Sigma 17-50 2,8 i masz świetny zestaw, nic tylko pstrykać. Do tego można z czasem stałkę jak będziesz wiedział jaka ogniskowa Ci najbardziej pasuje, lampę, statyw i nic więcej nie potrzeba.
Zgadzam sie. D7100 to dobra puszka:) Jeszcze w połączeniu z n 17-55 to w dx chyba nie ma nic lepszego.
Wczoraj wróciłem ze sklepu miałem 7100 i 5300 w ręce zrobiłem po kilka zdjęć na swoją kartę i teraz wnioski.
Moje odczucia organoleptyczne są następujące 7100 jest większy cięższy widać że jest dla zaawansowanych użytkowników , 5300 idealnie wpasował się do mojej dłoni czuję że trzymam go pewniej.
Nie ukrywam że odchylany ekran stanowi atut przynajmniej dla mnie w Olympusie brakowało mi tego elementu z racji że nie jestem aż tak sprawny ten element usprawnienia to dla mnie spora ulga w wykonywaniu zdjęć .
Poza tym dzisiejsza nowość jest za rok już nie aktualna technologia zbyt szybko się zmienia , więc po góra 2 latach jak to było z Olympusem pewnie zmienię korpus na nowszy.
Nie ukrywam że na dzień dzisiejszy 5300 jest dla mnie na 1 miejscu i ie chodzi tutaj o pieniądze raczej o zdroworozsądkowe podejście . Za niewydane na 7100 pieniądze można mieć już fajny obiektyw ewentualnie statyw.
Dziękuję wszystkim za porady .
Andrzej1974
14-03-2014, 11:19
Wczoraj wróciłem ze sklepu miałem 7100 i 5300 w ręce zrobiłem po kilka zdjęć na swoją kartę i teraz wnioski.
[...]
Nie ukrywam że na dzień dzisiejszy 5300 jest dla mnie na 1 miejscu i ie chodzi tutaj o pieniądze raczej o zdroworozsądkowe podejście . Za niewydane na 7100 pieniądze można mieć już fajny obiektyw ewentualnie statyw
:-D
Twoje pieniądze, twoja sprawa...;-)
P.S. Moje zdroworozsądkowe podejście do tematu (mając na uwadze, że za maks. 2 lata chcesz sprzedać to, co teraz kupisz, czyli swój nr 1) znajdziesz w wielu innych wątkach na forum. Tutaj nie chcę się powtarzał n-ty raz. Powodzenia.
nikoniarz
14-03-2014, 12:46
D5300 zdroworozsadkowe? To zalezy za ile...
Andrzej1974
14-03-2014, 12:58
D5300 zdroworozsadkowe? To zalezy za ile...
Stąd też wcześniej nie pisałem tego wprost. ;-)
P.S. MZ cena D5300 nijak ma się do zdrowego rozsądku...
..... MZ cena D5300 nijak ma się do zdrowego rozsądku...
Kto bogatemu zabroni:)
A co do aparatu mz wez ten ktory ci dobrze w rece lezy i jego funkcje ci wystarczaja
w koncu to ty nim bedziesz zdjecia robil
Koledzy spokojnie zdecydowałem się na d5300 nikogo to nie powinno boleć tym bardziej finansowo jeśli już kogoś to tylko i wyłącznie mnie :)
Co możecie powiedzie o obiektywach Sigma 17-70mm f2.8 DC Macro i Sigma 100-300 EX?
Kolejne moje pytanie posiadam sporo starszego typu obiektywów czy będę mógł poprzez przejściówkę jak to miało miejsce w Olympusie korzystać z tych obiektywów?
Zdaje sobie sprawę że brak stabilizacji w takich obiektywach wymusi korzystanie ze statywu.
Gdybanie gdybaniem ale:
Zakupiłem Nikona d5200 z kitem 18 55 to fakt :)
Dalej będę myślał jak trochę popstrykam dobrze że istnieją takie miejsca jak to i może ktoś zasiać ziarno prawdy z tym d5300 faktycznie bym trochę przepłacił ale teraz po testach na jednym i drugim z całą świadomością napiszę że niema ogromnych różnic , nawet 5200 jest odrobinę większa puszka i jest cięższy hmm .
Teraz tylko czekać na paczkę myślę że do 3,5 dni powinienem mieć go w domu.
Szczerze dziękuję za porady moja przygoda z Nikonem właśnie się zaczęła.
Koledzy spokojnie zdecydowałem się na d5300 nikogo to nie powinno boleć tym bardziej finansowo jeśli już kogoś to tylko i wyłącznie mnie :)
Co możecie powiedzie o obiektywach Sigma 17-70mm f2.8 DC Macro i Sigma 100-300 EX?
Kolejne moje pytanie posiadam sporo starszego typu obiektywów czy będę mógł poprzez przejściówkę jak to miało miejsce w Olympusie korzystać z tych obiektywów?
Zdaje sobie sprawę że brak stabilizacji w takich obiektywach wymusi korzystanie ze statywu.
Nie sprzedawaj tego Olka bo do starych szkieł z np m42 Ci sie przyda. W nikonie raczej same problemy z takimi słoikami...
Poczytaj w dziale optyka.
Andrzej1974
15-03-2014, 18:12
Zakupiłem Nikona d5200 z kitem 18 55 to fakt :)
Hmm... jednak jakiś tam zdrowy rozsądek wygrał... ;-)
[...]moja przygoda z Nikonem właśnie się zaczęła.
O tak. Dzięki temu rozwiązałeś... hmm... worek bez dna... ;-)
Miłego focenia :-)
Co byście powiedzieli o tym obiektywie Nikon AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR
nikoniarz
16-03-2014, 17:35
Jest to obiektyw dedykowany formatowi DX o zakresie ogniskowych od 16 do 85 mm i światłosile do 3.5 do 5.6. Zastosowano stabilizację obrazu (VR) oraz szkło o niskiej dyspersji (ED)
Proszę o wyjaśnienie kwestii takiej jeśli zakupię obiektyw nie oznaczony jako DX muszę użyć dzielnika np 16 x 1,5 aby uzyskać właściwy parametr ogniskowej?
Czy obiektyw Nikkor AF 80-200mm f/2.8D ED będzie działał z autofokusem z D5200?
Czy szkła z formatu pełnej klatki są oznaczone np N czy tylko nie oznaczone szkła jako DX można używać w obu formatach bez strat?
Proszę o wyjaśnienie kwestii takiej jeśli zakupię obiektyw nie oznaczony jako DX muszę użyć dzielnika np 16 x 1,5 aby uzyskać właściwy parametr ogniskowej?
Czy obiektyw Nikkor AF 80-200mm f/2.8D ED będzie działał z autofokusem z D5200?
Ogniskowa nigdy się nie zmienia, zmienia się kąt widzenia w zależności od matrycy DX czy FX.
Z 80-200mm f/2.8D nie będziesz mieć AF.
Czy szkła z formatu pełnej klatki są oznaczone np N czy tylko nie oznaczone szkła jako DX można używać w obu formatach bez strat?
N oznacza nanopowłoki.
Dzięki teraz mam jasne jak na dłoni a więc na razie szukam drugiego jasnego obiektywu.
Jestem w kropce nie wiem na co się zdecydować czy na
Nikon AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR
lub
Nikon 17-55mm f/2.8 DX
Tyle że ten drugi nie ma VR???
Co radzicie do d5200 który z tych dwóch , a może taki Nikkor AF-S 18-35 mm f/3.5-4.5G ED
Nie mam pojęcia który z moim d5200 zagra lepiej na zewnątrz chyba wszystkie są dobre ale w ciemniejszym pomieszczeniu lepszy będzie obiektyw z VR czy bez?
Dzięki.
Jestem w kropce nie wiem na co się zdecydować czy na
lub
Nikon 17-55mm f/2.8 DX
Tyle że ten drugi nie ma VR???
Co radzicie do d5200 który z tych dwóch , a może taki Nikkor AF-S 18-35 mm f/3.5-4.5G ED
Nie mam pojęcia który z moim d5200 zagra lepiej na zewnątrz chyba wszystkie są dobre ale w ciemniejszym pomieszczeniu lepszy będzie obiektyw z VR czy bez?
Dzięki.
Nikkora 18-35mm możesz sobie odpuścić jeśli nie masz zamiaru przechodzić w najbliższym czasie na FX.
Zastanów się nad Sigmą 17-50mm f/2.8 OS HSM - jasny i ze stabilizacją.
Nikkora 18-35mm możesz sobie odpuścić jeśli nie masz zamiaru przechodzić w najbliższym czasie na FX.
Zastanów się nad Sigmą 17-50mm f/2.8 OS HSM - jasny i ze stabilizacją.
A co z tymi które wymieniłem
Nikon 17-55mm f/2.8 DX
W jednym z nich martwi mnie brak VR ? czy moja d5200 sobie z tym poradzi?
Powiem ci szczerze, że np. zazwyczaj w stałkach (większości) nie masz stabilizacji. Bardziej przydaje się w teleobiektywach, żeby przy sporej ogniskowej nie mieć efektu poruszenia zdjęcia, ale w szerokim kącie moim zdaniem nie jest tak potrzebna. Stabilizacja nie sprawi, że zdjęcia będą lepsze, tylko np. przy czasie naświetlania rzędu np 1/30 czy podobnie zdjęcie będzie nie poruszone. Stabilizacja nie zatrzyma ci także ruchu w kadrze. W tej sytuacji moim zdaniem lepsze jest jaśniejsze szkło, gdyż wtedy można stosować krótsze czasy - więc zminimalizować wszelkie poruszenia w kadrze.
A co z tymi które wymieniłem
Nikon 17-55mm f/2.8 DX
W jednym z nich martwi mnie brak VR ? czy moja d5200 sobie z tym poradzi?
Napisz może co głównie będziesz fotografować. Jaki masz teraz obiektyw? Czego Ci w nim brakuje?
Miałem kiedyś 16-85mm VR (rewelacyjne szkło o stosunkowo małej wadze), zmieniłem je na 17-55mm. Wtedy jednak Sigma nie była w tak rewelacyjnej cenie jak obecnie.
Powiem ci szczerze, że np. zazwyczaj w stałkach (większości) nie masz stabilizacji. Bardziej przydaje się w teleobiektywach, żeby przy sporej ogniskowej nie mieć efektu poruszenia zdjęcia, ale w szerokim kącie moim zdaniem nie jest tak potrzebna. Stabilizacja nie sprawi, że zdjęcia będą lepsze, tylko np. przy czasie naświetlania rzędu np 1/30 czy podobnie zdjęcie będzie nie poruszone. Stabilizacja nie zatrzyma ci także ruchu w kadrze. W tej sytuacji moim zdaniem lepsze jest jaśniejsze szkło, gdyż wtedy można stosować krótsze czasy - więc zminimalizować wszelkie poruszenia w kadrze.
Twój wpis rozjaśnił mi sprawę że jasne szkło jest lepsze i bardziej uniwersalne np pomieszczenia zamknięte.
Napisz może co głównie będziesz fotografować. Jaki masz teraz obiektyw? Czego Ci w nim brakuje?
Miałem kiedyś 16-85mm VR (rewelacyjne szkło o stosunkowo małej wadze), zmieniłem je na 17-55mm. Wtedy jednak Sigma nie była w tak rewelacyjnej cenie jak obecnie.
Tak jak napisałem w wątku trochę wyżej kupiłem d5200 z kitem 18 55 II .
Będę fotografował przyrodę , krajobrazy , ludzi , rodzinne wycieczki, także chcę pracować w domu bez lampy .
Zdjęcia muszą mieć dobrą jakość bo zamierzam je potem publikować na blogu.
Muszą mieć to coś kolor , ostrość itd.
Zważcie proszę że jestem amatorem jeśli chodzi o nazewnictwo natomiast pstrykam już kilka lat oczywiście nie profesjonalnymi zestawami co prawda ostatnio robiłem zdjęcia Olkiem 510 i mniejszym bez-lusterkowym , teraz czas na coś więcej .
Postanowiłem zainwestować w dobre szkło które potem wykorzystam .
Tak jak napisałem w wątku trochę wyżej kupiłem d5200 z kitem 18 55 II .
Będę fotografował przyrodę , krajobrazy , ludzi , rodzinne wycieczki, także chcę pracować w domu bez lampy .
Zdjęcia muszą mieć dobrą jakość bo zamierzam je potem publikować na blogu.
Muszą mieć to coś kolor , ostrość itd.
Zważcie proszę że jestem amatorem jeśli chodzi o nazewnictwo natomiast pstrykam już kilka lat oczywiście nie profesjonalnymi zestawami co prawda ostatnio robiłem zdjęcia Olkiem 510 i mniejszym bez-lusterkowym , teraz czas na coś więcej .
Postanowiłem zainwestować w dobre szkło które potem wykorzystam .
Lampa bardzo się przydaje, szczególnie w domu.
Nie napisałeś jeszcze czego Ci brakuje w obecnym obiektywie. Ja na początek bym Ci polecił Sigmę 17-50mm f/2.8 OS HSM. Do tego z czasem jak się pobawisz dokupisz SB-700, obiektyw/y stałoogniskowe, statyw, tele, macro...
Zadnej sigmy jesli masz kaske. N 17-55 i bedzie dobrze.
Miałem z d5100 i śmigało aż miło.
Niby zwykła broszura ale jakże pomocna
http://www.nikon.pl/microsites/brochure/nikkor_lens/Nikkor_Lenses_PL.pdf
Witam ponownie i oznajmiam że Nikon d5200 dotarł do mnie cały i po wstępnych próbach chcę powiedzieć że dobrze że zdecydowałem się na Nikona.
Obiektyw który mam do wstępnego testowania Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED II nie jest super jasny ale stwierdzam że po odpowiednim podejściu da radę zrobić zdjęcia ostre w pomieszczeniu , choć pewnie pojęcie ostrości w moim rozumieniu jest dalece od tego właściwego.
Niemniej jestem zadowolony i szukam optyki do DX w FF nie chcę wchodzić obecnie może za 3 lata jak się coś nauczę .
Wracając do optyki to mam pytanie czy Nikon AF-S Nikkor 17-55 mm f/2.8 G IF-ED DX występował w rożnych wersjach ? jak można rozpoznać rocznik produkcji czy np po nr fabrycznym prosiłbym o konkretny przykład.
Nie ukrywam że chciałbym kupić ten obiektyw z racji na światło , poręczny zapewne nie jest ale coś za coś.
Czy istnieje równie dobry obiektyw z Nikona który jest na równi albo przewyższa wspomnianego Nikon AF-S Nikkor 17-55 mm f/2.8 G IF-ED DX ?
Oglądałem kilka egzemplarzy używanych na aukcjach i nie podoba mi się że ten pierwszy pierścień gumowy flaczeje!!! i jest zdeformowany czy macie takie przypadki co z jego szczelnością od premiery minęło już wiele lat ?
Zastanawiam się też nad starszym Nikon 18 mm AFd f2.8 stałym szkłem ale nie znam go proszę o opinie czy nie lepiej takiego szkła kupić ?
Andrzej1974
20-03-2014, 11:16
Obiektyw który mam do wstępnego testowania Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED II nie jest super jasny ale stwierdzam że po odpowiednim podejściu da radę zrobić zdjęcia ostre w pomieszczeniu , choć pewnie pojęcie ostrości w moim rozumieniu jest dalece od tego właściwego.
Niemniej jestem zadowolony [...]
Radę może i da zrobić ale dopiero stałka w pomieszczeniach pokazuje pazur i... dopiero daje zadowolenie fotografującemu. No chyba, że masz lampę zewn., która też w pomieszczeniach jest bardzo pomocna. Szczególnie przy ciemnych obiektywach.
EDIT:
Co do N 17-55 to ten (http://www.kenrockwell.com/nikon/1755.htm) artykuł odpowie na twoje pytanie. ;-)
Widzę że fundusze jako takie są skoro myślisz o nietanim przecież nikkorze, więc może zakup lampę? Pewnego progu (w sensie światła) nie przeskoczysz bez lampy, iso też podniesiesz tylko do określonego poziomu.
Widzę że fundusze jako takie są skoro myślisz o nietanim przecież nikkorze, więc może zakup lampę? Pewnego progu (w sensie światła) nie przeskoczysz bez lampy, iso też podniesiesz tylko do określonego poziomu.
Lampa też będzie ale wpierw chciałbym uzyskać od was odpowiedź na zadane pytania.
Lampa też będzie ale wpierw chciałbym uzyskać od was odpowiedź na zadane pytania.
Wybierz taki co ma dobre gumy.
Kupując sAmochod zmieniasz olej i opony jesli jest używany?
Poza tym w sklepach leżą nowe i fajne egzemplarze.
Jedne i drugie maja taka samą optykę. Czyli super.
Bedziesz zadowolony.
D90 dziękuję za odpowiedź i poradę.
kaliszan
02-04-2014, 10:00
Też tak myślę, że to dobra opcja :)
D7100 lepszy dostęp do funkcji i podglądu - przyciski i drugi wyświetlacz, o wiele lepiej leży w łapie, wzmocniony korpus - duża różnica względem trochę wydmuszkowej serii d5xxx. Po prostu seria d7xxx jest o klasę wyżej od d5xxx. Co do szkieł polecam na początek 18-105, a z czasem zobaczysz czy wolisz szerzej na krajobrazy czy nie. Wtedy zakupisz szerokie szkło typu sigma 10-20 lub nikkor 12-24. A co do makro to masz szeroki wybór - poczytaj o tym różne wątki np. klik (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/makrofotografia)
Właśnie stałem się posiadaczem Nikkora 12 24 i przy okazji takiego nieznanego szkła 18 70 zobaczymy co ja z tym uzyskam bo na tym kicie brakowało mi i szerokości i ostrości bo barwa ładna nawet.
kaliszan
09-04-2014, 08:27
hehe a ja właśnie taki sprzedałem
ja przez kilka lat pstrykałem D90, potem przesiadłem się na D300 i teraz z niecierpliwością czekam na następcę D300s
Zacząłem od d200, przesiadłem się na d300 i nagle wszystkie niedogodności poszły w niepamięć. Dla mnie w tej chwili optymalne, świetne body. Tylko gdzie to iso 100...
A 300s to prócz filmów oferuje coś więcej?
Pozdr
J
nikoniarz
15-06-2014, 11:12
A 300s to prócz filmów oferuje coś więcej?
Bez gripa jest o jedną klatkę szybszy i ma podwójne gniazdo kart pamięci
radiator
17-06-2014, 06:41
Witam
Szukam jasnego obiektywu i raczej mniej markowego do D300. Mam dość klepać fotek w kościele z lampą. Tylko nie wiem na jakie modele (tańsze) zwracać uwagę. Potrzebuję jakiegoś do fotek wkościele aby był w miarę jasny. Co polecacie?
dzięki
Witam
Szukam jasnego obiektywu i raczej mniej markowego do D300. Mam dość klepać fotek w kościele z lampą. Tylko nie wiem na jakie modele (tańsze) zwracać uwagę. Potrzebuję jakiegoś do fotek wkościele aby był w miarę jasny. Co polecacie?
dzięki
N 17-55. Używką. Tanio.
Lepiej sie nie da.
Kundelki teges...do pracy...
Witam
dzięki
Jak ma być po taniości to sigma 17-50 f 2.8, kosztuje teraz jakieś 1600 zł, śmieszne pieniądze jak na tej jakości słoik z najwyższej serii EX.
1600 to nie takie śmieszne pieniądze jak by mogło się wydawać,
a szkło faktycznie dobre
1600 to nie takie śmieszne pieniądze jak by mogło się wydawać,
a szkło faktycznie dobre
Wszystko kwestia punktu widzenia. Moim zdaniem jednak śmieszne.
adrianek32
20-06-2014, 23:58
Wszystko kwestia punktu widzenia. Moim zdaniem jednak śmieszne.
a Tobie to podziekuje, wiesz za co...
Kacper82
21-06-2014, 17:37
1600 to spore pieniądze, ale bądźmy szczerzy.. to fotografia, jak na obiektywy to bardzo tanio. tym bardziej jeśli chcemy robić w kościele (mam nadzieję ze nie zawodowo)
jakkolwiek, również polecę Ci S17-50/2.8
madebyzosiek
27-10-2014, 14:00
Witam
dzięki
Sigma 18-35 1.8, jaśniej się już nie da z zoomem :o Ale często lampa i tak jest niezbędna.
Witam forumowiczów.
Podepnę się pod bieżący (zbliżony) wątek aby nie robić klonów ;)
Próbuję się przesiąść z D80 (powód uszkodzony - err na wyświetlaczu - nie wiem co mu jest i czy się opłaca naprawiać, może być że nie bardzo) na kilka opcji:
- pierwsza to używane D300s lub nowy D90 (ja się skłaniam ku D300s ale są też inne siły natury, którym nie pasuje używany sprzęt w tej cenie bez gwarancji) - powiedzmy że dla pierwszej opcji jest bariera finansowa 2000zł +-200zł pewnie by się urwało
- druga opcja (jakby móc dołożyć coś kasy) - to opcja pierwsza vs D7000 lub 7100(o ile warto dać więcej niż za 7000)
Szkła ma 2 stare N 75-240mm 4.5-5.6D i N 28-105mm 3.5-4.5D i jedno nowe Tokina 11-16mm 2.8DX, kita 18-105 (miałem)
Jestem amatorem z jakimś tam doświadczeniem, kosmicznych wymagań nie mam (napaliłem się na początku na D300s ale mam pewne obawy co do używki, czystość matrycy to raz, możliwość zmiany licznika, na dzień dzisiejszy, ilości klapnięć migawki, ukrytych wad etc), rozważałem D90 bo może by mi wystarczył no i czy D7XX jest wart aktualnej ceny - co do przesiadki z D80 i dwóch innych D90 i D300s.
Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam RS
Skąd ty teraz nowe d90 wytrzasnąłeś?
Wszystkie twoje typy są ok.
Tzn. Wszystkimi da się robić zdjęcia.
spiritus
30-11-2014, 23:29
Co do ERR to jest to prawdopodobnie padnięty silniczek od lustra, kiedyś czytałem o tym.
Napisz do użytkownika TOP67 bo on się chyba zajmuje naprawą puszek.
Naprawiałem to kiedyś sam w d80.
Część można kupić na ebuy ze stanów.
Na YouTube jest film, jak rozebrać d80.
Ale to chyba dobry moment, na zakup nowej puszki :-)
a tu je noła http://www.fotobros.sklepna5.pl/towar/17/nikon-d90-body.html
lustro się podnosi - nie działają przyciski wokół górnego wyświetlacza, plus zima po zwolnieniu spustu
Krysia05
17-12-2014, 21:54
Zobaczcie na jaki fajny konkurs trafiłam przypadkiem na Facebooku. Photo Grants Challenge - Sztuka wolności. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Trzeba przedstawiać swoją wizję czy jakiś narzucony jest temat? Ktoś już brał udział w takich konkursach?
https://www.facebook.com/photograntschallenge?fref=ts
egzepoznan
03-02-2015, 17:56
Witam jestem tutaj nowy :)
Na początek pytanie jaki model wybrać Nikon D3200 czy D5200 - zastosowanie do użytku prywatnego , kręcenie filmów oraz dużo zdjęć akwarystyki :)
Budżet ok 2000 zł
Pozdrawiam
GaijinPawel
03-02-2015, 18:18
W tej cenie to D3200 i jasny obiektyw z małą ogniskową.
egzepoznan
03-02-2015, 21:13
Dzięki za odpowiedź ale mógłbyś uzasadnić dlaczego lepszym wyborem będzie D3200 bo spotkałem się z opinią na korzyść D5200 :)
I proszę o podanie modelu obiektywu bo nic mi to nie mówi :)
CzlowieQ
03-02-2015, 23:03
wg mnie też d3200. po pierwsze ciezko znalezc d5200 w podanej kwocie, a z d3200 ewentualnie by ci troche zostalo kasy na jakies dodatki (np. torba czy filtry)
a d3200 tez dobry aparat jak na twoje potrzeby. no chyba ze bierzesz pod uwage uzywane body.
CzlowieQ
04-02-2015, 09:19
a jakie jeszcze zdjecia robisz poza akwarystyką?
misiek-1984
04-02-2015, 09:54
Witam
Mam ten sam dylemat... jaka lustrzanka na start hehhe dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią i podobnie jak kolega wyżej chce uderzyć w stronę fotografii akwarystyczne. Trochę poczytałem i przymierzam się do d5300. Kasowo też spoko, zamknę się w 2000 zł. Aktualna cena body z 3 letnia gwarancja 360 funtów. Do tego chciałem dorzucić jasny obiektyw 50mm 1.8 - fotografia akwarystyczna. A co wybrać na "codzienny" obiektyw?
Wysłane przy użyciu Tapatalk
Do akwarystow
Kompakta polecam. Po co klamoty zbierać ?
CzlowieQ
04-02-2015, 16:20
zalezy w jakiej cenie ten codzienny ale jak na poczatek to 18-105 bylby spoko
misiek-1984
04-02-2015, 17:04
zalezy w jakiej cenie ten codzienny ale jak na poczatek to 18-105 bylby spoko
Dzięki za konkretną odpowiedź.
misiek-1984
04-02-2015, 19:16
Mam jeszcze jedno pytanie. Jaka lampę polecacie dla początkującego? Będzie ona musiała być postawiona nad akwarium i oświetla ryby z góry.