Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Metz 58 AF kłopoty zustawieniami

osowiak
04-06-2009, 21:55
Jeżeli ktoś z forumowiczów uzywa takiego sprzętu i moze pomóc to bede wdzięczny, otóz mam załozona lampke na D300 i podpięty obiektyw Tamrona17-50 i zdarza sie ze lampa przez jakis czas błyska dobrze a czasami tak przepala że szkoda gadac.Próby robiłem na TTL I TTL BL a także z załozonym dyfizorem rozpraszajacym.Zdjecia robiłem w dużej sali gimnastycznej na iso 800 i błyskałem dziecko w białej koszulce.

Photoartbox
05-06-2009, 06:55
Podobno Tamrony tak maja, bylo juz o tym na forum. Pisze podobno, bo moj z Metzem 48, spisuje sie bez zastrzezen.

dominikpl72
05-06-2009, 12:35
Mam D70, Tamrona 28-75 i lampę Metz AF 48 - i nie zaobserwowałem takiego problemu jak u Ciebie.

Ale mam dwa pomysły:
1. Ważne jest to, że poprawność pomiaru błysku TTL jest mierzona w obszarze odpowiadającym środkowemu czujnikowi AF.
Jeśli więc w tym obszarze masz coś ciemnego a poza tym obszarem białą koszulkę - to moim zdaniem nastąpi przepalenie koszulki bo lampa poprawnie będzie starała się naświetlić to co jest ciemne w centrum kadru.
2. Jeśli moje przypuszczenia co do pkt 1. są słuszne - to warto spróbować używać funkcji Flash Value Lock (czy jak to tam się nazywa). Wyzwalasz testowy błysk i zapamiętujesz jego moc KIERUJĄC PODCZAS POMIARU ŚRODKOWE POLE AF na białą koszulkę. Potem przekadrowujesz i focisz wyzwalając błysk z zapamietaną mocą.

Źródło moich przemyśleń:
http://nikonclspracticalguide.blogspot.com/2008/01/4-so-what-is-flash-value-lock.html

pozdrawiam
Dominik
http://dominik.4me.pl

osowiak
05-06-2009, 22:08
rzeczywiscie masz racje , muszę porobić próby i poczytac troszkę o aparacie a wydawało by się że TTL i po bólu.
A jak będzie w przypadku ślubu gdzie młoda para jest mozna rzecz w stroje najbardziej kontrastowe czyli biel sukni i czarny garnitur -co wtedy zrobi palnik na matrycy.
Według moich kolejnych prób główkę lampy dałem na 60 stopni w górę i wysuniety biały ekranik a dodatkowa lampka któras jest w tym modelu dopaliła twarze- mozna rzecz jest ok ale i tak czasami potrafi przepalic.

dzwiedziu
02-09-2009, 14:08
Mam ten sam problem z d200 i tamronem 28-75, lampa czami przepala