Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sygnowanie zdjęć

Leatherface
04-06-2009, 21:04
Ostatnio zacząłem myśleć o sygnowaniu tudzież podpisywaniu swoich zdjęć...

Kto z was praktykuje i czemu?
Warto?

Chyba jak ktoś będzie chciał podkraść zdjęcie to jakoś sobie poradzi z wycięciem / zamalowaniem / zastęplowaniem 'loga' ?

jchyra
04-06-2009, 21:10
Chyba jak ktoś będzie chciał podkraść zdjęcie to jakoś sobie poradzi z wycięciem / zamalowaniem / zastęplowaniem 'loga' ?
Oczywiście, że tak. Sam kilka razy widziałem jak szef studia wolał dać grafikowi kilka godzin na stemplowanie znaku wodnego zamiast płacić za zdjęcie. Jak ktoś ma złodziejską smykałkę to mu nic nie przeszkodzi. Wszelkie podpisy i znaki wodne traktowałbym bardziej jako kategorię reklamy a nie zabezpieczenia.

swider
07-06-2009, 19:14
Amen.

pawel
07-06-2009, 19:37
Nie nie, to nie tak do końca. Według mnie warto dawać jakieś podpisy. Jeśli ktoś "pożycza" świadomie łamiąc prawo i ogólnie przyjęte zasady to jedno, ale kilkakrotnie miałem sytuację w której ktoś brał zdjęcia i umieszczał gdzieś, kompletnie bez świadomości naruszenia jakichkolwiek zasad.
Przedwczoraj znalazłem przypadkowo swoje zdjęcia umieszczone na pewnym serwisie - były tam od 2007 i oczywiście bez podpisu. Napisałem wiadomość do osoby, która je tam umieściła i błyskawicznie dostałem wylewne przeprosiny, zdjęcia znikły.
Ludzie często po prostu nie wiedzą co robią i nie zawsze wykorzystują cudze zdjęcia w złej woli. Dla tego wg mnie warto mieć podpisane, bo podpis wytnie tylko ktoś, kto celowo działa w złej wierze, ale zostawi go w spokoju ktoś, kto nie ma pojęcia, że zdjęć nie można sobie brać bez pytania i robić z nimi różnych rzeczy, a to jednak chyba najczęstszy przypadek w internecie.

Artur_A
07-06-2009, 19:43
Miałem kiedyś przypadek, ze dogadałem się z autorem, a wykorzystałem zdjęcia kogoś innego, ręka się "omskła". W takich, rzadkich przyznam, przypadkach podpis pomaga :)
Inną natomiast rzeczą jest podpisanie tak, żeby zdjęcia nie popsuć - to się, jak widzę, rzadko udaje.

velaskez
07-06-2009, 21:55
Podpisuję. Program MarkIT Now;) Albo PS.

Leatherface
08-06-2009, 19:59
Inną natomiast rzeczą jest podpisanie tak, żeby zdjęcia nie popsuć - to się, jak widzę, rzadko udaje.
To też prawda. Ale jak jest podpis ładnie zrobiony to aż do zdjęcia pasuje w pewnym sensie ;)

mkl
12-06-2009, 07:19
Znak wodny nie urchoni zdjęcia przed kradzieżą, ewentualnie potem może ułatwić dochodzenie swoich racji. Podpis może ewentualnie odstraszyć potencjalnego złodzieja. Mam małą galerię na serwisie Picassa. Zdjęcia nie są rewelacyjne - amatorszczyzna. Ale tak się zastanawiam ile się ich roszeszło po internecie bez mojej wiedzy.

Mam takie wrażenie, że fakt, iż większość oprogramowania w komputerach domowych jest nielegalna, na potęgę ściągana jest muzyka i filmy różnych torrentów i innych takich. Stało się to normą i przyzwyzajeniem, że nielegalne oprogramowanie jest ok, kradziona muzyka jest ok i nikt nie ponosi za to konsekwencji... To samo ludzie stosują do zdjęć. Mi ostatnio co prawda nie ukradziono zdjęcia, ale skopiowano opis przedmiotu na aukcji allegro (sprzedawałem obiektyw). Osoba nawet nie zapytała się czy może... Jak zwróciłem uwagę, to otrzymałem drwiące "przeprosiny".

velaskez
12-06-2009, 07:27
A wiesz, że wrzucając zdjęcia na Picassę oddajesz je Google Inc.?

mkl
12-06-2009, 09:28
To, że Google ma prawo do korzystania z moich zdjęć, nie implikuje tego, że np firma Kowalski Sp. z o. o. może sobie wziać zdjęcie z mojej galerii i dowoli nim dysponować. Ale zdje mi sie, ze chyba zacznę podpisywać swoje zdjęćia :-)

Leatherface
04-07-2009, 22:21
Szukam jakiejś fajnej i praktycznej czcionki do zrobienia podpisu... Macie jakieś swoje ulubione? Sporo się już ich naoglądałem i z żadnej nie jestem naprawdę zadowolony.

velaskez
04-07-2009, 23:45
Ja używam takiej do podpisywania
http://img8.imageshack.us/img8/791/nycsignedsigned.jpg
http://img133.imageshack.us/img133/709/dsc5680copysignedsigned.jpg
Philippe :)

Tommy
05-07-2009, 01:01
ja dawniej korzystałem z Bank New Gothic czy jakoś tak, ale odkąd czcionka mi się skasowała, a potrzebowałem na szybko to zostałem dosłownie przy pierwszej jaką miałem i całkiem mi się podoba
http://www.tommysuperstar.com/rolki/_tjr2297a.html -jest to chyba jakiś arial ;)
wg mnie warto wrzucać choćby dla autoreklamy!-a nie sądzę też żeby akurat mój podpis psuł w jakiś sposób fotę w odbiorze na www :)

adrian
05-07-2009, 02:00
Po ostatnich akcjach z podpieprzaniem moich zdjęć chyba zacznę robić watermarki, bo mnie to wnerwia ;-)

1968
05-07-2009, 02:32
Po ostatnich akcjach z podpieprzaniem moich zdjęć chyba zacznę robić watermarki, bo mnie to wnerwia ;-)
Kiedys się cieszyłem, że moje zdjęcia sobie ludzie ściągają.
Ale ostatnio też mi się to nie podoba.

Leatherface
05-07-2009, 19:03
velaskez, ale imie i nazwisko to już ręcznie? ;)

velaskez
05-07-2009, 23:35
Mam zrobiony skan swojego podpisu, zapisany na transparentnym tle w *.psd i dodaję do każdej foty;)